ΓΔ: 1437.03 -0.42% Τζίρος: 1.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποιες περιοχές της Ελλάδας... σπιντάρουν στο ίντερνετ με ταχύτητες 100 Mbps

Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος πρωταθλητές σε ταχύτητες internet με το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία ουραγούς στη σχετική κατάταξη. Χάνει έδαφος η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του κόσμου.

Η γεωγραφική θέση αποδεικνύεται «κλειδί» για την ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ στην Ελλάδα, καθώς οι αποκλίσεις ταχυτήτων από περιοχή σε περιοχή της χώρας είναι πολύ μεγάλες.

Την ώρα που σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πελοπόννησος «τρέχουν» με ταχύτητες 100 Mbps άλλες περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Θεσσαλία βρίσκονται καθηλωμένες στην... εποχή του χαλκού με ταχύτητες μικρότερες των 50 Mbps. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο BD ότι πολλές από τις περιοχές που «τρέχουν» με υψηλές ταχύτητες είναι περιοχές με παρουσία ισχυρών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλων διεθνών τεχνολογικών εταιριών που δραστηριοποιούνται ή επενδύουν ή απασχολούν εργαζόμενους στη χώρα μας.

Τα στατιστικά στοιχεία από το σύστημα Υπερίων που έχει αναπτύξει η ΕΕΤΤ για την αποτίμηση της ποιότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων αποκαλύπτουν την άνιση ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, αλλά και τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων.

Για πρώτη φορά ωστόσο μέσα στο 2024, χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία της Ookla, με την ΕΕΤΤ να επισημαίνει στην Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικοί αλγόριθμοι μέτρησης και επεξεργασίας των μετρήσεων, αλλά και τα δύο εργαλεία επιβεβαιώνουν την τάση αύξησης της ταχύτητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Κεντρική Μακεδονία, που μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων και νέα data center και η Πελοπόννησος που αποτελεί «φυτώριο» για νέους επιστήμονες τεχνολογίας, έχουν προσπεράσει την Κρήτη που αποτελεί τη γενέτειρα του ίντερνετ στην Ελλάδα και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου που έτρεχαν γρηγορότερα την περασμένη χρονιά.

Όπως επισημαίνει η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ για την περίοδο από 01-05-2023 έως 30-04-2024, η αύξηση της ταχύτητας είναι άμεση συνέπεια της μεγάλης αύξησης των χρηστών με συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, κυρίως συνδέσεων 100 Mbps και άνω. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ, οι ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 60% και η μέση ταχύτητα διαμορφώνεται πλέον στα 76,91 Mbps έναντι 47,94 Mbps το 2022, ενώ η διάμεση ταχύτητα ήταν 58,19 Mbps το 2023 έναντι 39,82 Mbps το 2022, σημειώνοντας αύξηση 46,1%.  Πλέον, μόλις δυο Περιφέρειες τρέχουν με ταχύτητες κάτω από τα 50 Mbps, και τους κατοίκους σε Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο να ζουν στην… «εποχή του χαλκού».  

ΠεριφέρειαΤαχύτητα Download
Αττική109,18 Mbps
Κεντρική Μακεδονία100,5 Mbps
Πελοπόννησος100,45 Mbps
Νότιο Αιγαίο83,58 Mbps
Κρήτη82,98 Mbps
Ήπειρος82,15 Mbps
Στερεά Ελλάδα79,96 Mbps
Ιόνια Νησιά65,21 Mbps
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη64,63 Mbps
Δυτική Ελλάδα58,46 Mbps
Δυτική Μακεδονία57,72 Mbps
Θεσσαλία48,31 Mbps
Βόρειο Αιγαίο36,25 Mbps

 

Απόσταση με τα στοιχεία της Ookla

Ωστόσο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla για την ίδια χρονική περίοδο, στα σταθερά δίκτυα, η μέση ταχύτητα καθόδου ήταν 62,72 Mbps, η μέση ταχύτητα ανόδου 13,8 Mbps, με το χάσμα μεταξύ των περιφερειών να καταγράφεται και εδώ μεγάλο, καθώς εκτός Αττικής και Κ. Μακεδονίας που τρέχουν με ταχύτητες από 70 Mbps και άνω, οι περισσότερες περιοχές της χώρας κινούνται με ταχύτητες χαλκού πιάνοντας έως τα 50 Mbps.

 

Στα σταθερά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας. Σε επίπεδο Δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας της ΕΕΤΤ, ο Δήμος που τρέχει με τις υψηλότερες ταχύτητες είναι ο δήμος Λάρισας με μέση ταχύτητα πρόσβασης τα 68 Mbps. Σε σύνολο 324 δήμων, μόνον οι 77 έχουν ταχύτητες άνω των 50 Mbps, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους, συνολικά 247 δήμοι, διαθέτουν ταχύτητες κάτω των 50 Mbps. H χαμηλότερη ταχύτητα ενσύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο καταγράφεται στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσης, με μέση ταχύτητα καθόδου (downloading) τα 8,90 Mbps και ταχύτητα ανόδου (uploading) τα 1,36 Μbps.

Μένει πίσω στις ταχύτητες η Ελλάδα

Αν και σημειώνεται βελτίωση στην ταχύτητα, αυτή είναι μικρή, τη στιγμή που άλλες χώρες προχωρούν με γρήγορα βήματα με αποτέλεσμα η κατάταξη της Ελλάδας στις ταχύτητες internet να υποχωρεί όχι μόνο σε σχέση με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ αλλά και σε σύγκριση με γειτονικές χώρες της Βαλκανικής όπως η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία

Η Ελλάδα είναι εκ των ουραγών της Ευρώπης στις ευρυζωνικές ταχύτητες, ενώ μεγάλες πόλεις της χώρας εκτός των αστικών κέντρων βρίσκονται ακόμα στην εποχή του χαλκού. Αυτή την εικόνα θέλει να αλλάξει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πιέζει τους παρόχους να επιταχύνουν και να τηρήσουν τις επενδυτικές τους εξαγγελίες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η στρέβλωση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι ταχύτητες στην κινητή είναι υψηλότερες από ό,τι στη σταθερή, παρά τις επενδύσεις που έχουν εξαγγείλει οι πάροχοι, και τις δεσμεύσεις για την εκτέλεσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για τον Μάιο, η χώρα μας στα δίκτυα σταθερής βρίσκεται στην 104η θέση της κατάταξης, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις, με την ταχύτητα να πέφτει και πάλι κάτω από τα 50 Mbps που ήταν τον Απρίλιο, δείχνοντας να έχει «βαλτώσει» από το Νοέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα του δικτύου έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση φτάνοντας πλέον τα 49,40 Mbps έναντι των 44,05 Mbps τον Ιούνιο του 2023, βρίσκεται σταθερά πέριξ της 100ης θέσης της κατάταξης ανάμεσα σε 182 χώρες, από την περσινή χρονιά αποδεικνύοντας πως η πρόοδος που καταγράφεται στη χώρα μας είναι πολύ μικρή ακόμα και αν τρέχουν σχέδια που πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ.

Η ταχύτητα upload αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2024 σημείωσε μικρή βελτίωση καθώς ανήλθε στα 9,37 Mbps από 8,02 Mbps που ήταν το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, με τη χώρα μας ωστόσο να απέχει έτη φωτός από τους παγκόσμιους μέσους όρους.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ταχύτητες παγκοσμίως έφτασαν τον Ιούνιο του 2024 στα 93,93 Mbps, έχοντας σημειώσει σημαντική άνοδο από τα 81,40 Mbps στο download, ενώ στο upload έφτασε στα 47,27 Mbps από 36,26 Mbps.

Χαώδης είναι και η απόσταση από την πρώτη πεντάδα, όπου βρέθηκαν η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα download 285,02 Mbps, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 283,34 Mbps,  το Χονγκ Κονγκ με 271,05 Mbps, η Χιλή με 263,32 Mbps, και οι ΗΠΑ με 244,68 Mbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέπλο αδιαφάνειας στις τηλεπικοινωνίες με μεγάλες αποκλίσεις τιμών

Την ύπαρξη τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις τιμές τιμοκαταλόγου και στις πραγματικές τιμές μετά τις εκπτώσεις επιβεβαιώνει νεότερη έρευνα. Δυσκολεύονται να κάνουν επιλογές οι καταναλωτές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Έλληνες... κόλλησαν στα κινητά: Εκτίναξη 47% στη χρήση mobile data

Άλμα το 2023, ενώ η χρήση των mobile data έχει υπερτριπλασιαστεί μετά το 2020, καθώς άρχισαν να υποχωρούν οι χρεώσεις. Οι πάροχοι βλέπουν την κατανάλωση να αυξάνεται θεαματικά, αλλά τα έσοδά τους μειώνονται.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια σταθερού ίντερνετ η Αθήνα, καλύτερο δίκτυο κινητής στο Αιγαίο

Ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 50 Mbps το σταθερό δίκτυο της χώρας, ενώ το δίκτυο κινητής υποχωρεί υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων. Απογοητευτικές συγκρίσεις με Ουκρανία και Παλαιστίνη.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πιο αργή από το Κονγκό η ταχύτητα των ελληνικών συνδέσεων ίντερνετ

Καθυστερούν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των δικτύων και η Ελλάδα υποχώρησε στην 104η θέση της διεθνούς κατάταξης, σύμφωνα με την Ookla. Στην 37η θέση οι ταχύτητες των συνδέσεων μέσω κινητού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες τα παράπονα για τη σταθερή, δυσαρέσκεια και για τα δίκτυα κινητής

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου έχουν ανεβεί σημαντικά, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.