ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Γονατίζει» δίκτυα - ίντερνετ η μεγάλη αύξηση κίνησης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το ταυτόχρονο κατέβασμα από χιλιάδες χρήστες μιας ενημέρωσης γνωστού βιντεοπαιχνιδιού έφερε στα όριά τους τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Το «Μένουμε σπίτι» αυξάνει την κίνηση, ανησυχία για το διαδικτυακό σχολείο.

Κινητοποίηση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς κατά τις βραδινές ώρες παρατηρήθηκε υπερφόρτωση των δικτύων που ήδη λειτουργούν σε τεντωμένο σκοινί. Χρειάστηκε λίγη ώρα μέχρι να διαπιστωθεί πως τα δίκτυα υπερφορτώθηκαν επειδή χιλιάδες χρήστες του δημοφιλούς διαδικτυακού παιχνιδιού Fortnite κατέβαζαν την τελευταία αναβάθμιση!

Τις τελευταίες ημέρες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), αλλά και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των εταιρειών. Η αύξηση της κίνησης εξαιτίας της παραμονής εκατομμυρίων στα σπίτια τους ολόκληρη την ημέρα έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τα στοιχεία των παρόχων δείχνουν μεγάλη αύξηση στις υπηρεσίες φωνής στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, αλλά και στον όγκο δεδομένων από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για ορθή χρήση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα πως η κίνηση στα δίκτυα έχει αυξηθεί κατά 50% τουλάχιστον.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου οι εταιρείες προχώρησαν σε αναβαθμίσεις υποδομών σε κάποιους κεντρικούς κόμβους προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα. Όμως, όσοι χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο παρατηρούν την υπερφόρτωση, καθώς σε κάποιες χρονικές στιγμές οι ταχύτητες πρόσβασης υποχωρούν σημαντικά. Τώρα στην αγορά εκφράζουν ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί αν αρχίσει μαζικά η εκπαίδευση μέσω Διαδικτύου στα δημόσια σχολεία.

Για να περιοριστεί το φορτίο στα δίκτυα, ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που παρέχουν ήδη υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης αποφεύγουν τις τηλεδιασκέψεις (το μάθημα γίνεται με κλειστές κάμερες). Σύμφωνα με στελέχη τηλεπικοινωνιακών ομίλων, το σύστημα που έχει επιλεγεί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Δημόσιο επιβαρύνει τα διεθνή κυκλώματα των παρόχων. Η εταιρεία που προμηθεύει, δωρεάν, το σύστημα δεν έχει τοπική παρουσία στον ελληνικό κόμβο του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα η κίνηση να φεύγει προς το εξωτερικό και να επιστρέφει στη χώρα μας.

Στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως από τα μέσα Μαρτίου έχει υπάρξει κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν ζήτησε από τον φορέα που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους ρυθμιστές της αγοράς τηλεπικοινωνιών, την BEREC, αναλυτική ενημέρωση, δύο φορές την εβδομάδα, για τυχόν προβλήματα με τα δίκτυα στα κράτη – μέλη.

Η BEREC έχει αναλάβει και να ειδοποιήσει την Κομισιόν στην περίπτωση τέτοιου «ατυχήματος». Σε χθεσινή ανακοίνωση του πανευρωπαϊκού ρυθμιστή αναφέρεται πως «οι πάροχοι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά την πρόσθετη κίνηση. Παρατηρήθηκαν τοπικά και προσωρινά προβλήματα με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο που δεν θεωρούνται, όμως, μη αναμενόμενα». Όσο περνούν οι ημέρες, όμως, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη για τους παρόχους, ειδικά όταν το μεγαλύτερο τμήμα και του δικού τους προσωπικού εργάζεται από το σπίτι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην αντεπίθεση οι εταιρείες κινητής: «Δεν είμαστε οι ακριβότεροι»

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών αμφισβητούν την αξιοπιστία της νέας έρευνας της Rewheel για τις τιμές στα δεδομένα κινητής. Επικαλούνται έρευνα της Κομισιόν και αφήνουν αιχμές κατά της Επ. Ανταγωνισμού.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Εκτινάχθηκε» η χρήση των δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία το 2020

Το 2020 σημειώθηκε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων (+65,7%), που κορυφώθηκε, μάλιστα, στο 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (+5,6%).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σίριαλ ατελείωτων καθυστερήσεων για το δίκτυο Wi-Fi στα πανεπιστήμια

Στο διαγωνισμό ήταν πρώτη η κοινοπραξία Cosmos - Δυναμική με εξοπλισμό HUAWEI. Η προσφορά της ακυρώθηκε, αλλά στη συνέχεια ανακλήθηκε η ακύρωση χωρίς να έχει ανακηρυχθεί οριστικά ο μειοδότης.