ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πανάκριβη η χρήση mobile data στην Ελλάδα, πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της StockApps, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ακριβότερες χώρα παγκοσμίως. Tο κόστος ανά GB να φτάνει στα 8,16 δολάρια έναντι 1,24 δολάρια στην Ισπανία, 1,42 στο Ην. Βασίλειο και... 0,27 δολάρια σε Ιταλία.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕΤΤ αναφέρει πως το κόστος της χρήσης δεδομένων κινητής έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, και οι πάροχοι έχουν προχωρήσει σε μειώσεις από την περασμένη χρονιά, η Ελλάδα παραμένει η ακριβότερη χώρα παγκοσμίως στις τιμές ανά GB παγκοσμίως. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν σχεδιάζουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος ανά GB, με την χρήση των δεδομένων στην Ελλάδα να αυξάνεται εντυπωσιακά την χρονιά της πανδημίας.

Όπως αναφέρει έρευνα της StockApps, σύμφωνα με τα δεδομένα Ιουλίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και αποτελεί την πιο ακριβή χώρα παγκοσμίως στα δεδομένα κινητής με το κόστος ανά GB να φτάνει τα 8,16 δολάρια που είναι κάτι παραπάνω από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου που ανέρχεται στα 4,07 δολάρια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νέα Ζηλανδία, και ο Καναδάς ακολουθούν με 7,62 δολάρια, 6,99 δολάρια και 5,72 δολάρια αντίστοιχα.

Από τις πλέον φθηνές χώρες της λίστας είναι το Ισραήλ, η Ιταλία και η Ρωσία όπου οι τιμές δεδομένων κινητής ανά GB διαμορφώνονται στα 0,05 δολάρια, 0,27 δολάρια, και 0,29 δολάρια αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο με το κόστος των δεδομένων κινητής να διαμορφώνεται στα 3,33 δολάρια και 1,42 δολάρια, αντίστοιχα. Το αντίστοιχο κόστος στην Ισπανία διαμορφώνεται σε 1,24 δολάρια.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμέο Απρίλιο, νέα έρευνα της Rewheel που συνεργάζεται με την Επ. Ανταγωνισμού κατέρριπτε τα επιχειρήματα της Επ. Τηλεπικοινωνιών περί ικανοποιητικών τιμών σε μικρά πακέτα δεδομένων κινητής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην έκθεση της, «Ακόμα και αν εξαιρεθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας, τα συμβόλαια για ένα, δύο ή τρία gigabytes ήταν τα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τέσσερα gigabytes οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι ακριβότερες μεταξύ 51 ευρωπαϊκών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πέντε με έξι φορές περισσότερα το μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια με 1, 2, 3 ή 4 gigabytes».

Τα επιχειρήματα όσων θεωρούν πως οι τιμές για τη μετάδοση δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία και σε άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών είναι υψηλές στηρίζονται και στην έκθεση Πισσαρίδη. Από τη συγκεκριμένη έκθεση, όπως είχε γράψει το Business Daily, προκύπτει πως μόνο στις Επικοινωνίες υπάρχει τεράστιο χάσμα τιμών από το μέσο όρο της Ε.Ε., που φθάνει το 63,1%, ενώ στους υπόλοιπους τρεις κλάδους, όπου στην ελληνική αγορά οι τιμές είναι υψηλότερες από την Ε.Ε., οι διαφορές είναι πολύ μικρότερες (4,3% - 8,6%).

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το κόστος δεδομένων κινητής έχει καταγράψει σημαντική μείωση την πενταετία 2015-2020, ενώ έχει εκτοξευθεί η χρήση τους. Ειδικότερα την περασμένη χρονιά η κίνηση έφτασε τα 388 εκατ. GΒ από 231 εκατ. GB που ήταν το 2019, με τα έσοδα των παρόχων να διαμορφώνονται στα 508 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι των 434 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Χαρακτηριστικά το 2015, η χρήση δεδομένων κινητής είχε διαμορφωθεί στα 35,15 εκατ. GB με τα έσοδα για τους παρόχους να διαμορφώνονται στα 292 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, το 2015 τα έσοδα των παρόχων ανά GB έφταναν τα 8,3 ευρώ ενώ το 2020 το ποσό αυτό είχε περιοριστεί στα 1,3 ευρώ καταγράφοντας πτώση 90%. Την ίδια περίοδο η χρήση δεδομένων έχει εκτοξευτεί περισσότερο 1.000%. Τα νέα αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερα για τους καταναλωτές καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, οι εταιρείες σχεδιάζουν να μειωθούν περαιτέρω οι μειώσεις των τιμών με την δημιουργία φθηνότερων πακέτων και υπηρεσιών.

Εκτοξεύεται η χρήση δεδομένων κινητής

Επιπλέον, η σημαντική αύξηση των χρηστών smartphones που καταγράφηκε την περασμένη χρονιά οδήγησε σε εντυπωσιακό άλμα της χρήσης δεδομένων κινητής, με την τάση να παραμένει ανοδική. Ειδικότερα από τα 45,16 exabytes δεδομένων που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2020, πλέον τα δεδομένα κινητής έχουν ήδη ξεπεράσει τα 66 exabytes στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώνοντας αύξηση 68%, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν μόλις 29 exabytes.

Σημαντική αύξηση των mobile data στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα της Tefficient, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος χρήσης δεδομένων με αύξηση 72%, η χώρα μας βρίσκεται στα χαμηλά στρώματα της κατάταξης καθώς είναι στην 39η θέση ανάμεσα σε 44 χώρες, με την μηνιαία χρήση data ανά κάρτα SIM να φτάνει τα 2,6 GB έναντι 1,5 GB που ήταν το 2019.  Μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση δεδομένων από την Ελλάδα, κατέγραψε η Κροατία με άνοδο 111% και η Τσεχία με 84%.

Στα χαμηλά στρώματα η Ελλάδα

 

Πρώτη στην χρήση δεδομένων κινητής βρίσκεται η Φινλανδία όπου η μηνιαία κατανάλωση δεδομένων κινητής φτάνει τα 24,4 GB, όπου στα τέλη του 2020, το 68% των καρτών SIM είχαν πακέτο απεριόριστων data με την έκθεση της Tefficient να σημειώνει πως καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο υψηλά ποσοστά απεριόριστων δεδομένων. Μετά την Φινλανδία, στη χρήση δεδομένων κινητής ακολουθεί η Ταΐβάν με την μηνιαία χρήση να είναι στα 22,5 GB ενώ η τάση παραμένει αυξητική. Σύμφωνα με την έκθεση, οι 5 πάροχοι στη Ταΐβάν προσπάθησαν να μειώσουν την χρήση, αυξάνοντας τις τιμές των πακέτων απεριόριστων data, ωστόσο δεν η αγορά δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Στην κατάταξη ακολουθούν Μπαχρέιν με 21,2 GB data μηνιαίως και η Λετονία με 20,6 GB, ενώ την πεντάδα κλείνει η Μαλαισία με 15,1 GB data να καταναλώνεται μηνιαίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέπλο αδιαφάνειας στις τηλεπικοινωνίες με μεγάλες αποκλίσεις τιμών

Την ύπαρξη τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις τιμές τιμοκαταλόγου και στις πραγματικές τιμές μετά τις εκπτώσεις επιβεβαιώνει νεότερη έρευνα. Δυσκολεύονται να κάνουν επιλογές οι καταναλωτές.
starlink
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μόνο με 60 ευρώ τον μήνα το γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ του Ε. Μασκ

Σε μεγάλες μειώσεις στο κόστος αγοράς εξοπλισμού και τις μηνιαίες χρεώσεις προχώρησε η Starlink, που προσφέρει ταχύτητες άνω των 200 Mbps ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και γίνεται ανταγωνιστική με τους παραδοσιακούς παρόχους.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η επανάσταση στα δεδομένα κινητής: Αύξηση χρήσης 1.000% σε πέντε χρόνια

Τα έσοδα των παρόχων από data έχουν φθάσει πλέον να αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών εσόδων, καθώς οι ταχύτητες αυξάνονται και οι χρεώσεις μειώνονται, αν και παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
starlink
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανατροπή στις τηλεπικοινωνίες από τους μικροδορυφόρους του Έ. Μασκ

Έρχεται στην ελληνική αγορά η Starlink και θα προσφέρει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Κυρ. Πιερακκάκης: «Δημιουργείται νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες».
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Εκτινάχθηκε» η χρήση των δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία το 2020

Το 2020 σημειώθηκε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων (+65,7%), που κορυφώθηκε, μάλιστα, στο 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (+5,6%).