Φωτο: Pixabay

Χιλιάδες ψεύτικα βίντεο με πορνογραφία διάσημων

Η τεράστια πλειοψηφία του deepfake υλικού που κυκλοφορεί στο ίντερνετ αφορά αποκλειστικά την «μη συναινετική πορνογραφία», με τη χρήση εικόνας διάσημων γυναικών που έχει συντεθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πορνογραφία και όλο και περισσότερο η πολιτική είναι τα θέματα που προτιμώνται περισσότερο από τους δημιουργούς των «deepfake», των άκρως ρεαλιστικών, αλλά ψεύτικων βίντεο, που ακμάζουν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια στο ίντερνετ.

Η τεράστια πλειοψηφία (96%) του deepfake υλικού που κυκλοφορεί στο ίντερνετ εξακολουθεί να αφορά αποκλειστικά την «μη συναινετική πορνογραφία». Σε αυτά τα «πειραγμένα» βίντεο γίνεται χρήση της εικόνας γυναικών -συχνά διάσημων- η οποία έχει συντεθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και αντικαθιστά την εικόνα των προσώπων που είχαν αρχικά μαγνητοσκοπηθεί για το βίντεο, όπως δείχνει η έρευνα που έγινε από την Deeptrace.

Περίπου 15.000 βίντεο αυτού του είδους έχουν εντοπιστεί μόνο τους επτά τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της Deeptrace, η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Τέσσερις «εξειδικευμένοι» ιστότοποι έχουν δεχθεί επισκέψεις περισσότερες από 100 εκατομμύρια φορές, «κάτι που δείχνει την ύπαρξη μιας αγοράς για τους ιστότοπους που φιλοξενούν πορνογραφικά deepfakes και την ύπαρξη μιας τάσης που παρουσιάζει σημάδια ανόδου, αν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα», αναφέρει στο ιστολόγιό του ο Τζόρτζο Πατρίνι, γενικός διευθυντής της Deeptrace.

Και στην πολιτική...

Ωστόσο το «deepfake» αρχίζει επίσης να έχει «σημαντικό αντίκτυπο στην σφαίρα της πολιτικής», αποκαλύπτει ο Πατρίνι, επικαλούμενος περιπτώσεις στην Γκαμπόν και τη Μάλαισία που «φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα deepfakes ήδη αποσταθεροποιούν πολιτικές διαδικασίες».

Ορισμένα βίντεο χρησιμοποιούν τεχνητές φωνές και πλαστές εικόνες πραγματικών προσώπων που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και αυτά «χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη κατά επιχειρήσεων και κυβερνήσεων», επισημαίνει ο ίδιος.

Ως εκ τούτου υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τα «deepfakes» και τις πιθανές επιπτώσεις τους στις εκλογικές διαδικασίες, παρά τις προσπάθειες των γιγάντων του ίντερνετ για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέντε συμβουλές από την ESET για λιγότερο «τρομακτικό» Halloween στο διαδίκτυο

Με το έθιμο του Halloween να έχει έρθει πλέον και στη χώρα μας, οι κίνδυνοι για εξαπάτηση των παιδιών, ειδικά μέσω ίντερνετ, αυξάνεται. Διαβάστε πέντε συμβουλές της ESET, ούτως ώστε να μην αποδειχθεί η εμπειρία σας πραγματικά τρομακτική.