ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην αντεπίθεση οι εταιρείες κινητής: «Δεν είμαστε οι ακριβότεροι»

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών αμφισβητούν την αξιοπιστία της νέας έρευνας της Rewheel για τις τιμές στα δεδομένα κινητής. Επικαλούνται έρευνα της Κομισιόν και αφήνουν αιχμές κατά της Επ. Ανταγωνισμού.

Τη δική τους εκδοχή στη νέα μελέτη της εταιρείας Rewheel για τα τιμολόγια στη μετάδοση δεδομένων (data) της κινητής τηλεφωνίας δίνουν στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Η Rewheel αναφέρει και στην τελευταία της μελέτη πως ακριβά δεν είναι μόνο τα πακέτα με μεγάλους όγκους δεδομένων, αλλά και αυτά με μικρούς όγκους. Τονίζει πως «ακόμα και αν εξαιρεθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας, τα συμβόλαια για ένα, δύο ή τρία gigabytes ήταν τα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τέσσερα gigabytes οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι ακριβότερες μεταξύ 51 ευρωπαϊκών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών. Οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν πέντε με έξι φορές περισσότερα το μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια με 1, 2, 3 ή 4 gigabytes».

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως, όσον αφορά τη σύγκριση της Ελλάδας με τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία αντικειμενική εικόνα, που διαψεύδει τα συμπεράσματα της Rewheel, δίνεται στα αποτελέσματα που έχει δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκθεσης Digital Economy and Society Index (DESI) 2020. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν τιμές για τον Οκτώβριο 2019 και από τότε έχουν υπάρξει νέες μειώσεις σε αρκετά πακέτα.

Τα ίδια στελέχη επαναλαμβάνουν πως η Rewheel «έχει απασχολήσει αρκετές φορές έως σήμερα (με αρνητικό κυρίως τρόπο) την κοινή γνώμη διεθνώς με τις μελέτες της σχετικά με συγκρίσεις τιμών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε διάφορες χώρες. Ήδη από τις αρχές του 2019 και πολύ πριν η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού της αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για την Ελλάδα είχαν δημοσιευθεί διεθνώς επιστημονικές μελέτες οι οποίες αμφισβητούσαν την αξιοπιστία και την επιστημονική ορθότητα των μελετών της Rewheel». Η διοίκηση της τελευταίας απαντά πως τα αρνητικά στοιχεία εκπορεύονται από ομάδες συμφερόντων που πλήττονται από τους δείκτες τιμών που παρουσιάζει.

Τι δείχνει η μελέτη DESI

Σύμφωνα με τη μελέτη DESI, στα πακέτα κινητής ευρυζωνικής πρόσβασης, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο. για πακέτα μόνο δεδομένων. Αντίθετα, ήταν ακριβότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα καλάθια που συνδυάζουν δεδομένα και φωνή. Μόνο όμως στα δύο καλάθια με ενσωματωμένο όγκο δεδομένων 20 GB και 100 ή 300 κλήσεις προσέγγιζε τις μέγιστες τιμές στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν:

  • 46% κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο για το καλάθι μόνο δεδομένων με ενσωματωμένο όγκο 2GB και
  • 7% χαμηλότερες για το καλάθι μόνο δεδομένων με ενσωματωμένο όγκο 20 GB αλλά
  • 1% υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (αλλά 46% χαμηλότερη από την ακριβότερη χώρα) για το πακέτο φωνής και δεδομένων με ενσωματωμένους όγκους για 1 GB και 30 κλήσεις και
  • 25% υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (αλλά 41% χαμηλότερη από την ακριβότερη χώρα) για το πακέτο φωνής και δεδομένων με ενσωματωμένους όγκους για 5 GB και 300 κλήσεις.

Στο θέμα της περυσινής μελέτης της Rewheel αναφέρθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανός, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή». Όπως δήλωσε, «η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέθεσε μία μελέτη σε έναν εμπειρογνώμονα, όσον αφορά την αγορά δεδομένων κινητής, όχι ως παρέμβαση στην αγορά τηλεπικοινωνιών (…). Η μελέτη αυτή έγινε στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας για κλαδικές έρευνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στον κλάδο του Fintech. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, και του ΟΟΣΑ (εκτός του Μεξικού) η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει την αρμοδιότητα εφαρμογής του δίκαιου ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των τηλεπικοινωνιών».

Συνεχώς στο στόχαστρο η Rewheel

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών «τον Μάρτιο 2019 είχε δημοσιευτεί μελέτη η οποία τόνιζε ότι οι διεθνείς συγκρίσεις ως προς τις τιμές των κινητών επικοινωνιών της εταιρείας Rewheel βασίζονται σε υπεραπλουστεύσεις χωρίς να αξιολογούν τις διαφορές των πακέτων υπηρεσιών, των δικτύων και των διαφορετικών χωρών. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι οι συγκρίσεις "μήλα με πορτοκάλια" της εταιρείας Rewheel δεν προσφέρουν κάποια χρήσιμη βάση για τη λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων από κυβερνητικές αρχές και ρυθμιστικές αρχές/αρχές ανταγωνισμού. Τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε αναλύσεις σε βάθος, σε γεγονότα και σε ορθές μεθοδολογίες».

Στο τέλος του 2020 δημοσιεύτηκε νέα μελέτη (δείτε την εδώ), την οποία επιμελήθηκε η Nera Economic Consulting και υπογράφεται από 24 ειδικούς. Τη μελέτη είχε παραγγείλει και υποστηρίξει οικονομικά η καναδική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία TELUS Communications Corp., αφού η Rewheel είχε αναδείξει την αγορά του Καναδά ως τη λιγότερο ανταγωνιστική στον κόσμο.

Όπως αναφέρουν στελέχη των τηλεπικοινωνιών, τη μελέτη αυτή υπογράφουν «24 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, πολλοί από αυτούς ερευνητές κορυφαίων πανεπιστημίων όπως το MIT. Αναλύει διεξοδικά τις αδυναμίες της μεθοδολογίας της Rewheel. Μεταξύ άλλων η μελέτη αυτή ασκεί κριτική στην εταιρεία Rewheel ότι χρησιμοποιεί μη επιστημονικές μεθόδους που οδηγούν σε παραπλανητικά συμπεράσματα, υπονοώντας και ενδεχόμενη χειραγώγηση των συμπερασμάτων. Η μελέτη αναφέρει ότι δεδομένων των επιστημονικών σφαλμάτων της Rewheel δεν έχει καμία αξία τόσο η σύγκριση τιμών διεθνώς όσο και η αξιολόγηση των επιπέδων του ανταγωνισμού σε μια χώρα με βάση τις μελέτες της. Η μελέτη καταλήγει ότι οι δημοσιεύσεις των μελετών της εταιρείας Rewheel πρέπει να συνοδεύονται από προειδοποιήσεις προς τους αναγνώστες οι οποίες να ενημερώνουν για την έλλειψη επιστημονικής σοβαρότητας και για την παραπλανητική και εσφαλμένη φύση των αποτελεσμάτων των μελετών της Rewheel».

Αρκετοί αναρωτιούνται «για ποιο λόγο η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέφυγε σε μια αμφιβόλου αξιοπιστίας εταιρεία για να της αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τα επίπεδα τιμών και το επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Ήταν μόνο θέμα έλλειψης γνώσεων ή και κάτι παραπάνω;».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε ακριβές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες

Από 12 πακέτα κινητής που εξέτασε η Κομισιόν, στα 10 η χώρα μας θεωρείται «σχετικά ακριβότερη» ή «ακριβότερη». Μόνο 3% των καταναλωτών έχουν πρόσβαση σε γρήγορες σταθερές συνδέσεις, έναντι 34% στην Ευρώπη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Γονατίζει» δίκτυα - ίντερνετ η μεγάλη αύξηση κίνησης

Το ταυτόχρονο κατέβασμα από χιλιάδες χρήστες μιας ενημέρωσης γνωστού βιντεοπαιχνιδιού έφερε στα όριά τους τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Το «Μένουμε σπίτι» αυξάνει την κίνηση, ανησυχία για το διαδικτυακό σχολείο.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ραγδαία η ανάπτυξη του 5G, θα φτάσει το 1 δισ. συνδρομητές το 2028

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, περιλαμβάνουν την έγκαιρη διαθεσιμότητα συσκευών από πολλούς προμηθευτές, με τις τιμές τους να πέφτουν ταχύτερα σε σύγκριση με το 4G.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέπλο αδιαφάνειας στις τηλεπικοινωνίες με μεγάλες αποκλίσεις τιμών

Την ύπαρξη τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις τιμές τιμοκαταλόγου και στις πραγματικές τιμές μετά τις εκπτώσεις επιβεβαιώνει νεότερη έρευνα. Δυσκολεύονται να κάνουν επιλογές οι καταναλωτές.