ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πιο ασφαλές ίντερνετ με τη «σφραγίδα» ερευνητών του ΙΤΕ στην Κρήτη

Αντικείμενο της εταιρείας είναι η δημιουργία νέων εργαλείων για τους διαχειριστές δικτύων BGP που θα αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους, θα αυξήσουν τον έλεγχο στα δίκτυά τους και θα μειώσουν το κόστος τους.

 Μια νέα εταιρεία-τεχνοβλαστός (spinoff) στον τομέα της πληροφορικής, με την επωνυμία Code BGP, ιδρύθηκε από ερευνητές του ΙΤΕ, η οποία μάλιστα πέτυχε να λάβει χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Marathon VC.

Αντικείμενο της εταιρείας είναι η δημιουργία νέων εργαλείων για τους διαχειριστές δικτύων BGP που θα αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους, θα αυξήσουν τον έλεγχο στα δίκτυά τους και θα μειώσουν το κόστος τους. Το BGP είναι το πρωτόκολλο δρομολόγησης, γνωστό ως «κόλλα» που συγκρατεί το Διαδίκτυο, εξαιρετικά δύσκολο ως προς τον έλεγχο και τη λειτουργία του. Ιδρυτές της Code BGP είναι ο Ξενοφώντας Δημητρόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ), και τα μέλη της ερευνητικής του ομάδας Βασίλειος Κοτρώνης και Λευτέρης Μανασσάκης, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό, την έρευνα και την ανάπτυξη των υποδομών του διαδικτύου. Συγκαταλέγονται μεταξύ των ερευνητών που έδειξαν για πρώτη φορά ότι οι επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έναρξη τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λευτέρης Μανασσάκης ανέφερε ότι έρευνες από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο γύρω από την ασφάλεια του πρωτοκόλλου δρομολόγησης BGP, γίνονται τα τελευταία τριάντα χρόνια, και πως αποστολή της ομάδας τους είναι «να παρέχουμε καινοτόμες και αξιόπιστες υπηρεσίες σε μηχανικούς δικτύων υπολογιστών που σχετίζονται με την ασφάλεια, την αυτοματοποίηση και την παρακολούθηση του πρωτοκόλλου δρομολόγησης του διαδικτύου BGP».

Η εταιρεία Code BGP ιδρύθηκε για να παρέχει εμπορικές λύσεις ποιότητας για διαχειριστές του διαδικτύου παγκοσμίως, και έχει υποκαταστήματα στις ΗΠΑ και την Κρήτη. Οι ιδρυτές αποτελούν μέλη της ομάδας που δημιούργησε το ARTEMIS, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ελέγχει τις λειτουργίες που εκτελούνται για τη διαχείριση του πρωτοκόλλου BGP και ενημερώνει άμεσα για επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking, και χρησιμοποιείται σήμερα από ορισμένους από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών internet για την προστασία των δικτύων τους από παραβιάσεις.

«Η Code BGP παρέχει υπηρεσίες cloud σε διαχειριστές του διαδικτύου, εστιάζοντας στην αυτοματοποίηση, την παρακολούθηση (monitoring) και ασφάλεια του BGP. Στόχος είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι εύχρηστες και να μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στις υπάρχουσες διαδικασίες και ροές εργασιών σε οποιοδήποτε παραγωγικό περιβάλλον διαχείρισης εταιρικών δικτύων» ανέφερε ο κ. Μανασσάκης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνδεδεμένο στο διαδίκτυο το 97% των Ελλήνων, κυριαρχούν τα social media

Θεαματική άνοδο παρουσιάζει η εφαρμογή Tik Tok στη χώρα μας ειδικά στα κορίτσια 16-24 ετών, ενώ πλέον τουλάχιστον εννέα στα δέκα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Αύξηση της χρήσης ίντερνετ και από τις ηλικίες 55-64.
yahoo-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Μισοτιμής» πουλήθηκαν οι άλλοτε κολοσσοί του διαδικτύου Yahoo και AOL

Οι δυο άλλοτε κραταιοί του διαδικτύου είχαν κάποτε χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνούσε τα 325 δισ. δολάρια, όμως είχαν πουληθεί πριν λίγα χρόνια στην Verizon αντί περίπου 9 δισ. δολαρίων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή παρόχου η ασφάλεια των δεδομένων

Καθώς οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται περισσότερα για την υποχρέωση των επιχειρήσεων να διαφυλάσσουν την ιδιωτικότητα των δεδομένων, απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα δεδομένα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Εκτινάχθηκε» η χρήση των δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία το 2020

Το 2020 σημειώθηκε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων (+65,7%), που κορυφώθηκε, μάλιστα, στο 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (+5,6%).
biometrics-politics-artificial-intelligence
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποκαλύπτει τις πολιτικές πεποιθήσεις

Ο νέος αλγόριθμος έχει εκπαιδευτεί μέσω φωτογραφιών που έχει συλλέξει από τους λογαριασμούς στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες ανθρώπων που είναι γνωστοί για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.