ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
texnologia-efarmoges-smartphones
Φώτο: Shutterstock

Χτύπημα στα μονοπώλια Apple και Google στα καταστήματα για εφαρμογές

Νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία απαγορεύει στους δύο κολοσσούς της τεχνολογίας να επιβάλλουν σε όσους αναπτύσσουν εφαρμογές να χρησιμοποιούν τα δικά τους app stores για τις πληρωμές.

Νέοι πονοκέφαλοι για τους κολοσσούς της τεχνολογίας Apple και Google, καθώς στη Γερουσία κατατέθηκε νομοσχέδιο από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς που στοχεύει να χτυπήσει την κυριαρχία των app stores και θα βάλει τέλος στην πρακτική να περιορίζουν τα δικαιώματα των προγραμματιστών.

Τόσο η Apple όσο και η Google έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τον τελευταίο χρόνο, καθώς έχουν αναγκάσει όσους αναπτύσσουν εφαρμογές, να χρησιμοποιούν τα δικά τους σύστημα πληρωμών, αποτρέποντας τους από το να ενημερώσουν τους χρήστες για άλλες δυνατότητες αγορών. Οι πρακτικές αυτές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο με έρευνες να έχουν ξεκινήσει και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η σουηδική εταιρεία υπηρεσιών streaming μουσικής, Spotify κατέθεσε αγωγή το 2019, ενώ τον φετινό Μάιο είχε οδηγηθεί στα δικαστήρια η διαμάχη της Apple με την Epic Games, δημιουργό του διάσημου παιχνιδιού Fortnite.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τις ανοιχτές αγορές εφαρμογών θα απαγορεύει στα app stores να επιβάλλουν στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα συστήματα πληρωμών του δικού τους καταστήματος. Πλέον οι προγραμματιστές θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα πληρωμών. Επίσης, οι εταιρείες που έχουν τα app stores δεν θα μπορούν να πλήξουν τους προγραμματιστές που προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές σε ένα διαφορετικό κατάστημα εφαρμογών ή μέσω του συστήματος πληρωμών ενός προγραμματιστή.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή της Γερουσίας για αντιμονοπωλιακές πρακτικές, Κεν Μπακ ανέφερε σε δήλωση του πως «για πολύ καιρό εταιρείες όπως η Google και η Apple είχαν ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των προγραμματιστών εφαρμογών που για να φτάσουν στους χρήστες τους ήταν αναγκασμένοι να δέχονται όποιον όρο έθεταν αυτοί οι εκπρόσωποι του μονοπωλίου». Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ ξόδεψαν την περασμένη χρονιά 33 δισ. δολάρια σε εφαρμογές κινητών και κατέβασαν 13,4 δισ. εφαρμογές, ανέφερε ο γερουσιαστής Μπακ.

Η Apple έχει υπερασπιστεί το κατάστημα εφαρμογών της αναφέροντας πως αποτελεί μια «άνευ προηγουμένου μηχανή οικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας που υποστηρίζει περισσότερες από 2,1 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα». Ο τεχνολογικός κολοσσός κινδυνεύει να δει μια από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων του να δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα. Χαρακτηριστικά, τα έσοδα από τις υπηρεσίες μέσω του App Store έφτασαν τα 53,8 δισ. δολάρια καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται η αγορά των smartphone. Η Google από την πλευρά της αναφέρει πως τα κινητά Android έχουν συχνά τουλάχιστον 2 καταστήματα εφαρμογών προεγκατεστημένα.

Στο στόχαστρο οι κολοσσοί και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού

Η επιτροπή της Γερουσίας έχει περάσει από τον Ιούνιο έξι αντιμονοπωλιακούς νόμους που οι περισσότεροι στοχεύουν να χτυπήσουν τεχνολογικούς γίγαντες όπως την Google, την Amazon, την Apple και την Facebook. Ένα «πακέτο μεταρρυθμίσεων», μέσω του οποίου θα τεθούν σημαντικά εμπόδια στις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες στο να ολοκληρώσουν συγχωνεύσεις, ενώ θα αναγκαστούν να πουλήσουν θυγατρικές εφόσον διαπιστωθεί «σύγκρουση συμφερόντων».

Η εν λόγω νομοθεσία αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια μεταρρύθμισης των αντιμονοπωλιακών νόμων που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες. Τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από την Επιτροπή Δικαιοσύνης πριν φτάσουν στην ολομέλεια και θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τη Γερουσία προτού μπορέσουν να υπογραφούν σε νόμο από τον πρόεδρο.

Τα μέτρα έρχονται μετά από μια μακρά έρευνα από μία ειδική ομάδα της δικαστικής επιτροπής για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τις τέσσερις προαναφερθείσες εταιρείες και η οποία ολοκληρώθηκε το 2020.  Η επιτροπή διαπίστωσε εκείνη την εποχή ότι η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google κατέχουν μονοπωλιακή ισχύ και ότι οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι πρέπει να αναθεωρηθούν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μοναδικές προκλήσεις του ανταγωνισμού στις ψηφιακές αγορές.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει επίσης δυο έρευνες κατά της Apple σχετικά με τα μονοπώλια στην αγορά, και είναι μία εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή υψηλού προστίμου, που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 10% των παγκόσμιων εσόδων του κολοσσού.

Η πρώτη έρευνα έχει ξεκινήσει έπειτα από την αγωγή που είχε καταθέσει η Spotify το 2019, με την Κομισιόν να έχει σημειώσει πως «οι κανόνες της Apple διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά για τις υπηρεσίες προσφοράς μουσικής μέσω streaming, αυξάνοντας το κόστος για τους ανταγωνιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές μουσικής μέσω streaming. Αυτό οδηγεί από την πλευρά του, σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σχετικά με τις δικές τους συνδρομές σε εφαρμογές μουσικής στις συσκευές IOS».

Η δεύτερη υπόθεση επικεντρώνεται στους όρους και τις προϋποθέσεις της Apple ως προς το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται το Apple Pay στις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες των εμπόρων, καθώς και στην άρνηση της εταιρείας να επιστρέψει σε ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών.

Υπενθυμίζουμε πως η Apple και η Google βρίσκονται στα δικαστήρια με την Epic Games που αμφισβήτησε τον τρόπο λειτουργίας των app stores των κολοσσών θέλοντας να προσθέσει έναν μηχανισμό άμεσης πληρωμής στο Fortnite. Η απάντηση από Apple και Google που είδαν να χάνουν τις προμήθειες 30% που παρακρατούσαν, ήταν να βγάλουν το παιχνίδι από τις ψηφιακές πλατφόρμες τους καθώς η Epic χρέωνε φθηνότερα τα V-Bucks που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι αν ο χρήστης τα αγόραζε μέσα από την εφαρμογή.

Η Epic Games είχε τονίσει πως «η αφαίρεση του Fortnite από την Apple είναι ένα ακόμα παράδειγμα της επίδειξης της τεράστιας δύναμης της εταιρίας για να επιβάλει παράλογους περιορισμούς και αδίκως να διατηρήσει το 100% του μονοπωλίου της στο iOS In-App Payment Processing Market. Η Epic φέρνει αυτήν τη μήνυση για να τελειώσει τις άδικες και μονοπωλιακές τακτικές της Apple. Η Epic δε κυνηγά χρηματική αποζημίωση από το δικαστήριο για τις απώλειες που υπήρξαν. Ούτε ζητάμε φιλική αντιμετώπιση για εμάς, μία μόνο εταιρία. Αντιθέτως, η Epic ζητά την απελευθέρωση του δίκαιου ανταγωνισμού σε δύο αγορές-κλειδιά που επηρεάζουν άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτών και δεκάδες χιλιάδες – αν όχι περισσότερους – third-party app developers».

Η Spotify βρέθηκε στο πλευρό της Epic, καθώς και η ίδια για χρόνια διαμαρτύρεται για τις υπερβολικές προμήθειες που παρακρατά η Apple και φέρνει άλλους developers σε μειονεκτική θέση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Crash test στις πέντε ναυαρχίδες smartphones: Τα καλύτερα κινητά στην αγορά

Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, τα πέντε κορυφαία κινητά των μεγαλύτερων εταιρειών έρχονται να προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες στους χρήστες, ενώ μπαίνει στο παιχνίδι και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
windows-microsoft
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι προσφέρουν τα νέα Windows 11 και γιατί προκαλούν επικρίσεις

Η Microsoft «πετάει το γάντι» σε Google και Apple και με τα Windows 11. Θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα είναι ανοικτή για όλους τους δημιουργούς περιεχομένου. Γιατί κατηγορείται ότι αντιγράφει την Apple.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα καλύτερα tablet της αγοράς για απλούς και απαιτητικούς χρήστες

Σε μια αγορά που τα iPad της Apple κυριαρχούν τεχνολογικά, υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις που απευθύνονται σε κάθε χρήστη και τσέπη. Πώς θα επιλέξετε το σωστό tablet και ποια είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά.