ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Sparkle

Σε λειτουργία το πρώτο «πράσινο» data center της ιταλικής Sparkle στην Ελλάδα

Το νέο κέντρο δεδομένων της Sparkle, που ανήκει στην Telecom Italia, βρίσκεται στη Μεταμόρφωση και η επένδυση ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το 4ο data centers της ιταλικής εταιρείας στη χώρα μας.

Σε 4 ανέρχονται πλέον τα data centers που λειτουργεί στην Ελλάδα η ιταλική εταιρεία Sparkle, η οποία ξεκίνησε το πρώτο «πράσινο» κέντρο δεδομένων της χώρας στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια επένδυση που ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έναν ταχύτητα αναπτυσσόμενο χώρο που προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις αλλά αντιμετωπίζει και σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Το νέο κέντρο δεδομένων της Sparkle, που ανήκει στην Telecom Italia, βρίσκεται στη Μεταμόρφωση και καλύπτει μια έκταση 6.000 τ.μ., με χωρητικότητα έως 700 rack και ισχύ 7,7 MW.

Με την ονομασία Metamorfosis II, είναι δίπλα στην άλλη ιδιόκτητη εγκατάσταση της εταιρείας, Metamorfisis I. Η ιταλική εταιρεία έχει συνολικά 3 data centers στην Αττική και ένα στα Χανιά, με συνολική έκταση 14.000 τ.μ. και 13,7 MW ισχύος.

Η Metamorfosis ΙΙ κατασκευάστηκε τόσο με αυστηρά αντισεισμικά, όσο και με περιβαλλοντικά κριτήρια, υποστηρίζει η εταιρεία,

«Δημιουργήσαμε έναν υποδειγματικό ανοιχτό κόμβο για να προσφέρουμε μια προηγμένη εμπειρία στους πιο εξελιγμένους πελάτες, εξασφαλίζοντας επίσης μια ισχυρή δέσμευση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα», τονίζει η Elisabetta Romano, διευθύνουσα σύμβουλος της Sparkle.

«Με αυτό το νέο άνοιγμα, η Sparkle εμπλουτίζει την προσφορά υποδομής σε εθνικές και διεθνείς επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την έμφαση που δίνουμε στην ελληνική αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε εδώ και είκοσι χρόνια με αυξανόμενη παρουσία».

Η Metamorfosis II υιοθετεί τα πιο πρόσφατα ενεργειακά αποδοτικά συστήματα ισχύος και ψύξης που διατίθενται στην αγορά με αποτέλεσμα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά περίπου 28.000 τόνους ετησίως. Η ποιότητα και η υψηλή ενεργειακή απόδοση του νέου κέντρου δεδομένων επιβεβαιώνονται από το Uptime Institute Tier III, το LEED Gold και τις πιστοποιήσεις ISO 14001», προσθέτει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά data center, δραστηριοποιείται, επίσης, η Microsoft, και η Lamda Helix, που εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό όμιλο Digital Realty πέρυσι.

Μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Η πανδημία και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας κατέστησε επιβεβλημένη την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, αυξάνοντας την ζήτηση για ψηφιακό νέφος (cloud), και κατά συνέπεια τις επενδύσεις σε data centers.

Όμως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπεται στον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, που προκαλείται από ένα κέντρο δεδομένων είναι σημαντικό, ειδικά σε αυτά της πρώτης γενιάς.

Εν τω μεταξύ, τα κέντρα συνεχίζουν να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος από δημόσια δίκτυα. Είναι αξιοσημείωτο ότι εταιρείες όπως η Google έχουν τοποθετήσει γεννήτριες ντίζελ να παρέχουν εφεδρική ισχύ σε κέντρα δεδομένων στην περίπτωση που υπάρξει διακοπή στην παροχή ρεύματος.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν κάποια από αυτά τα προβλήματα, ορισμένοι από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς των data centers και οργανισμοί συμφώνησαν στις αρχές της χρονιάς να προχωρήσουν σε μια Πρωτοβουλία Αυτορρύθμισης, ώστε να είναι κλιματικά ουδέτερα έως το 2030, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2021, οι οργανισμοί και επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντιούνται δύο φορές το χρόνο για να επανεξετάσουν το status αυτής της πρωτοβουλίας. Όχι αργότερα από την 1η Ιουλίου 2023, οι υπογράφοντες θα πιστοποιήσουν την τήρηση τους.

Η αρχική περίοδος μέτρησης θα καλύπτει την 1η Ιανουαρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Μετά την πρώτη πιστοποίηση, η συμμόρφωση θα αναφέρεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ενώ το α' τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις σε ακίνητα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 41%, στην Ελλάδα η μείωση ήταν μόνο 21%. Περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται στα ακίνητα logistics, λιγότερα στα γραφεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσές» οι εκμισθώσεις ακινήτων σε εταιρείες για data centers

Με καταιγιστικούς ρυθμούς προχωρούν οι επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων και έχουν εξελιχθεί σε κορυφαία επιλογή για επενδυτές ακινήτων, καθώς προσφέρουν μακροπρόθεσμη ροή εισοδήματος και ασφάλεια.