ΓΔ: 1419.24 0.88% Τζίρος: 81.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
Φώτο: Shutterstock

Η επανάσταση στα δεδομένα κινητής: Αύξηση χρήσης 1.000% σε πέντε χρόνια

Τα έσοδα των παρόχων από data έχουν φθάσει πλέον να αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών εσόδων, καθώς οι ταχύτητες αυξάνονται και οι χρεώσεις μειώνονται, αν και παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Σε βασική πηγή εσόδων και σε ατμομηχανή της ανάπτυξης, καθώς φθίνουν πλέον τα έσοδα από υπηρεσίες φωνής, αναδεικνύονται για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τα έσοδα από τη χρήση δεδομένων, καθώς την τελευταία πενταετία η αύξηση της χρήσης δεδομένων ξεπερνά το 1000%, ενώ η εταιρείες περιμένουν ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με την έλευση του 5G.

Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, τα έσοδα των εταιρειών από τα δεδομένα ήταν ο... φτωχός συγγενής των εσόδων από υπηρεσίες φωνής, καθώς ο συνδυασμός αργών ταχυτήτων σύνδεσης, υψηλών χρεώσεων και χαμηλού ενδιαφέροντος των χρηστών κρατούσαν τα έσοδα από data σε πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων των εταιρειών.

Η εικόνα έχει πλέον αλλάξει με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς και η Ελλάδα ακολουθεί, έστω και με αργό βηματισμό, την παγκόσμια ψηφιακή επανάσταση. Στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) δείχνουν ότι μεταξύ 2015 και 2020 η χρήση δεδομένων έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 1.000%.

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έφτασαν το 2020 συνολικά στα 479,71 εκατ. ευρώ και κινούνται με ρυθμούς έντονης αύξησης, ενώ τα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής ανήλθαν στα 1,214 δισ. ευρώ. Έτσι, τα έσοδα από δεδομένα έφθασαν να αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% των συνολικών εσόδων, ενώ και το 2021, όπως φαίνεται από στοιχεία των παρόχων, το μερίδιο των εσόδων από data συνεχίζεται να αυξάνεται.

Παρότι οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα στοιχεία της ΕΕΤΤ δείχνουν ότι το κόστος δεδομένων κινητής έχει καταγράψει σημαντική μείωση την πενταετία 2015-2020. Για παράδειγμα, το 2020 η κίνηση στα δεδομένα αυξήθηκε κατά 68% σε σχέση με το 2019, ενώ τα έσοδα σημείωσαν αύξηση μόνο 17% και ανήλθαν στα 508 εκατ. ευρώ, καθώς οι εταιρείες έριξαν τις χρεώσεις.

Οι ταχύτητες του mobile internet στην Ελλάδα, πριν ακόμη αποκτήσει σημαντική διείσδυση το 5G, βρίσκονται σε ανοδική πορεία καθώς η χώρα μας σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla βρίσκεται πλέον στη 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις υψηλότερα, με την ταχύτητα download να είναι στα 48,88 Mbps. Βίοι αντίθετοι για τα δίκτυα σταθερής που βρίσκονται σταθερά στα χαμηλά πατώματα με την χώρα μας να βρίσκεται στην 92η θέση με την ταχύτητα download να είναι στα 29,68 Mbps.

Τα στοιχεία από τις εταιρείες

Στην Cosmote, η χρήση δεδομένων από κινητά το τρίτο τρίμηνο του 2021 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) αυξήθηκε κατά 85% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και κατά 70,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο, αγγίζοντας το 90% των εσόδων προ πανδημίας (Γ’ τρίμηνο 2019). Τα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου και καρτοκινητής αυξήθηκαν επίσης στο τρίμηνο, χάρη στις ενέργειες για την προώθηση της χρήσης δεδομένων και των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Όπως αναφέρει στα οικονομικά αποτελέσματα ο όμιλος, στην κινητή τα έσοδα από υπηρεσίες ενισχύθηκαν σημαντικά στο γ’ τρίμηνο, κατά 8,2%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 263,7 εκατ. ευρώ από 243,7 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Συνολικά τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής για την Cosmote διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2021 στα 719,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση σε ετήσια βάση κατά 5,2% σε σχέση με τα 683,8 εκατ. ευρώ του εννεάμηνου του 2020. Η Cosmote θέλοντας να ενισχύσει την χρήση δεδομένων λάνσαρε πρόσφατα και το Cosmote Neo που αποτελεί το πρώτο ψηφιακό πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, που δίνει κίνητρα σε πελάτες νεότερης ηλικίας, γνώστες της τεχνολογίας.

Η Vodafone στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου ανέφερε πως στην Ελλάδα η χρήση data, αυξήθηκε κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και προσέγγισε το «κατώφλι» των 100.000 ΤΒ φτάνοντας τα 96.758 ΤΒ, που αποτελεί ιστορική επίδοση, ενώ πέρυσι ήταν 56.164 ΤΒ. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στην έκρηξη της χρήσης δεδομένων το καλοκαίρι καθώς το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η χρήση δεδομένων διαμορφώθηκε στα 59.412 TB ξεπερνώντας τη συνολική επίδοση του περυσινού εξαμήνου. Συνολικά τα έσοδα της Vodafone Ελλάδας από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 4% και ανήλθαν στα 436 εκατ. ευρώ το εξάμηνο.

Μηνάς ρεκόρ ήταν και για την Wind Hellas ο Αύγουστος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου της Wind η χρήση δεδομένων ξεπέρασε τα 10.000 TB ενώ την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου σημειώθηκε αύξηση 122% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, όπου ο ελληνικός τουρισμός είχε σημειώσει ρεκόρ επισκεπτών.

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με έρευνα της Tefficient, στην Ελλάδα καταγράφηκε η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος χρήσης δεδομένων μεταξύ 2019-2020 με αύξηση 72%. Μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση δεδομένων από την Ελλάδα, κατέγραψε η Κροατία με άνοδο 111% και η Τσεχία με 84%. Ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται στα χαμηλά στρώματα της κατάταξης στη μηνιαία χρήση data ανά κάρτα SIM καθώς βρίσκεται στην 39η θέση ανάμεσα σε 44 χώρες, με την χρήση data ανά κάρτα SIM να φτάνει τα 2,6 GB έναντι 1,5 GB που ήταν το 2019.  

Ακριβά τα δεδομένα στην Ελλάδα

Πάντως, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα παραμένουν πολύ ακριβά τα δεδομένα, ακόμη και μετά τη μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Απρίλιο, νέα έρευνα της Rewheel που συνεργάζεται με την Επ. Ανταγωνισμού κατέρριπτε τα επιχειρήματα της Επ. Τηλεπικοινωνιών περί ικανοποιητικών τιμών σε μικρά πακέτα δεδομένων κινητής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην έκθεση της, «ακόμα και αν εξαιρεθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας, τα συμβόλαια για ένα, δύο ή τρία gigabytes ήταν τα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τέσσερα gigabytes οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι ακριβότερες μεταξύ 51 ευρωπαϊκών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πέντε με έξι φορές περισσότερα το μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια με 1, 2, 3 ή 4 gigabytes».

Τα επιχειρήματα όσων θεωρούν πως οι τιμές για τη μετάδοση δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία και σε άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών είναι υψηλές στηρίζονται και στην έκθεση Πισσαρίδη. Από τη συγκεκριμένη έκθεση, προκύπτει πως μόνο στις Επικοινωνίες υπάρχει τεράστιο χάσμα τιμών από το μέσο όρο της Ε.Ε., που φθάνει το 63,1%, ενώ στους υπόλοιπους τρεις κλάδους, όπου στην ελληνική αγορά οι τιμές είναι υψηλότερες από την Ε.Ε., οι διαφορές είναι πολύ μικρότερες (4,3% - 8,6%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Έλληνες... κόλλησαν στα κινητά: Εκτίναξη 47% στη χρήση mobile data

Άλμα το 2023, ενώ η χρήση των mobile data έχει υπερτριπλασιαστεί μετά το 2020, καθώς άρχισαν να υποχωρούν οι χρεώσεις. Οι πάροχοι βλέπουν την κατανάλωση να αυξάνεται θεαματικά, αλλά τα έσοδά τους μειώνονται.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέπλο αδιαφάνειας στις τηλεπικοινωνίες με μεγάλες αποκλίσεις τιμών

Την ύπαρξη τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις τιμές τιμοκαταλόγου και στις πραγματικές τιμές μετά τις εκπτώσεις επιβεβαιώνει νεότερη έρευνα. Δυσκολεύονται να κάνουν επιλογές οι καταναλωτές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πανάκριβη η χρήση mobile data στην Ελλάδα, πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της StockApps, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ακριβότερες χώρα παγκοσμίως. Tο κόστος ανά GB να φτάνει στα 8,16 δολάρια έναντι 1,24 δολάρια στην Ισπανία, 1,42 στο Ην. Βασίλειο και... 0,27 δολάρια σε Ιταλία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες περιοχές της Ελλάδας... σπιντάρουν στο ίντερνετ με ταχύτητες 100 Mbps

Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος πρωταθλητές σε ταχύτητες internet με το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία ουραγούς στη σχετική κατάταξη. Χάνει έδαφος η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του κόσμου.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φτάνει το τέλος του δορυφορικού πιάτου: Η τηλεόραση πάει στο ίντερνετ

Οι συνδρομητές με δορυφορικό πιάτο το 2023 ήταν για πρώτη φορά λιγότεροι από εκείνους που προτιμούν τη μετάδοση μέσω του ίντερνετ. Η αναβάθμιση των δικτύων και το streaming έχουν αλλάξει το τοπίο.