ΓΔ: 1376.68 0.82% Τζίρος: 44.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tv_piracy
Πηγή: Shutterstock

Μπλόκο σε 433 σελίδες πειρατικής TV, σφίγγει ο κλοιός των ελέγχων

Ποια αποτελέσματα έχει φέρει η νέα ρύθμιση που εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο και προβλέπει δυναμικό αποκλεισμό παράνομων ιστοσελίδων. Σε 500.000 υπολογίζουν οι πάροχοι τους συνδρομητές των πειρατικών καναλιών.

Όλο και περισσότεροι χρήστες πειρατικών συνδρομών τηλεοπτικού περιεχομένου στην Ελλάδα βλέπουν «μαύρο» στις οθόνες τους, καθώς εκατοντάδες σελίδες μετάδοσης παράνομου τηλεοπτικού περιεχόμενου κλείνουν, ενώ σφίγγει ο κλοιός για τους «πειρατές».

Με στόχο να μπει τέλος στο φαινόμενο της πειρατείας, από τον Οκτώβριο εφαρμόζεται η ρύθμιση που προβλέπει τον δυναμικό αποκλεισμό ιστοσελίδων (dynamic blocking) σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στην πρόσβαση σε σελίδες που προβάλουν παράνομο περιεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Οκτώβριο που άρχισε να εφαρμόζεται η απόφαση, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 433 domain blocking (μπλοκάρισμα της σελίδας) εκ των οποίων τα 280 ισχύουν μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν και 188 μπλοκαρίσματα σε διευθύνσεις IP, όπου ο πειρατής είναι υποχρεωμένος να αλλάξει την ψηφιακή του διεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Δεκέμβριο η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) είχε επιβάλλει τη διακοπή λειτουργίας σε 55 διαδικτυακές σελίδες, ενώ στις 14 Ιανουαρίου συνεδρίασε ξανά και έκοψε την πρόσβαση σε ακόμα 69 σελίδες όπου είχε μεταφερθεί η μετάδοση από τα παράνομα sites μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Με τη διαδικτυακή πειρατεία στην Ελλάδα να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι εκτιμήσεις των παρόχων κάνουν λόγο για περίπου 500.000 συνδρομητές παράνομου αθλητικού και τηλεοπτικού περιεχομένου.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο Business Daily πως με τη ρύθμιση μπορεί να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά η πειρατεία και να έχουν αρχίσει να κινούνται κάποιες διαδικασίες, ωστόσο απαιτούνται ακόμα να γίνουν πολλά βήματα ώστε  να κλείσει η «μαύρη» τρύπα που στοιχίζει περίπου 150 εκατ. ευρώ στους παρόχους και στο Δημόσιο.

Σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ πλέον τιμωρείται και ο καταναλωτής. Ειδικότερα, στην Ιταλία περισσότεροι από 5.000 πελάτες πειρατικών συνδέσεων κατηγορήθηκαν για τις παράνομες συνδέσεις τους. Τα ίδια στελέχη τονίζουν και την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εντοπίζονται οι πειρατές και την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ώστε να αλλάξει η στρεβλή κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί.

Υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός πως η πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου αποτελεί μέρος του οργανωμένου εγκλήματος και είναι ένα από τα μέσα που διαθέτει για να ξεπλένει χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες όπως μαστροπία ή εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Το φαινόμενο είναι τόσο εκτεταμένο που θυμίζει…Λερναία Ύδρα, καθώς η παράνομη αναμετάδοση περιεχομένου γίνεται μέσω ενός πολύπλοκου διεθνούς δικτύου πειρατικών ιστοσελίδων, όπου μπορούν να λειτουργήσουν είτε μέσω ενός tv box ή απευθείας από σελίδες στο διαδίκτυο. Ωστόσο, στη θέση κάθε παράνομης ιστοσελίδας που «πέφτει» από τις Αρχές δημιουργείται μια νέα στη θέση της με διαφορετική ηλεκτρονική διεύθυνση (IP), που επιτρέπει στους επιτήδειους να κερδίσουν χρόνο και να συνεχίζουν να αναπαράγουν παράνομο περιεχόμενο. Την ίδια στιγμή, οι δικαιούχοι των πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να επαναλάβουν όλη την γραφειοκρατική διαδικασία από την αρχή ώστε να κλείσει και η νέα σελίδα που θα έχει δημιουργηθεί στη θέση της προηγούμενης.

Υπενθυμίζουμε πως το 2015 έκλεισε η μεγαλύτερη πειρατική ιστοσελίδα στη χώρα μας, με τον διαχειριστή της να συλλαμβάνεται. Το συγκεκριμένο site είχε προκαλέσει απώλειες εσόδων ύψους 230 εκατ. ευρώ, με τη σελίδα να ξαναβγαίνει αρκετές φορές στον αέρα. Σύμφωνα με την έκθεση ανοιχτού διαδικτύου της ΕΕΤΤ, το 2020 η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τους παρόχους μπλόκαρε την πρόσβαση σε 332 ιστότοπους λόγω παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έναντι 26 το 2019 και 38 το 2018.

Το πλήγμα της πειρατείας στις εταιρείες

Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα έναντι των ευρωπαϊκών μέσων όρων, με την πειρατεία να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες αυτής της υστέρησης. Επισημαίνουν δε ότι οι απώλειες εσόδων που υφίστανται οδηγούν στην απαξίωση τόσο του τηλεοπτικού όσο και του αθλητικού περιεχομένου, καθώς οι εταιρείες χάνουν χρήματα που θα μπορούσαν να επενδύσουν σε νέες παραγωγές ή περιορίζουν τα χρήματα που θα μπορούσαν να δίνουν στις ομάδες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πρωταθλημάτων.

Σε εκδήλωση της Nova για την παρουσίαση της streaming πλατφόρμας ΕΟΝ, τον Οκτώβριο, ο Π. Γεωργιόπουλος είχε αναφέρει ότι οι πάροχοι έχουν «κοινό μέτωπο κατά της πειρατείας» και πως αποτελεί στόχο να διπλασιαστούν οι χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. «Θέλουμε να μεγαλώσει στη χώρα η βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης. Υπάρχει μεγάλη διείσδυση, απλά δεν είναι έννομη. Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο στους πελάτες να αποκτήσουν μία καλή συνδρομητική τηλεόραση, πλουραλιστική, με καλό αποκλειστικό και σε προσιτές τιμές», είχε τονίσει ο επικεφαλής της Nova.

Υπολογίστηκε πως το 2020 ο κύκλος εργασιών των παράνομων συνδρομητικών συνδέσεων πλησίασε τα 80 εκατ. ευρώ, με τα χαμένα έσοδα να αποτελούν το «αγκάθι» στο πλευρό των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Tο φαινόμενο αυτό «στερεί τη δυνατότητα υγιούς ανάπτυξης της αγοράς αυτής», όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατάργηση των πειρατικών δικτύων θα μπορούσε να στρέψει το 75% των χρηστών που παρακολουθούν αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο και το 30% των χρηστών που παρακολουθούν γενικό περιεχόμενο να στραφούν σε νόμιμες συνδρομητικές συνδέσεις επιτρέποντας στην βιομηχανία να βγει κερδισμένη κατά 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ισχυρό πλήγμα στην πειρατική τηλεόραση, απειλή κυρώσεων σε 26.000 χρήστες

Νέα κόλπα από τα κυκλώματα για να μοιράζουν το παράνομο περιεχόμενο. Χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως φάνηκε από την τελευταία μεγάλη επιχείρηση των διωκτικών αρχών. Ποιοι οι κίνδυνοι για τους χρήστες.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άρχισαν εκστρατεία οι πάροχοι για να κλείσουν την πειρατική τηλεόραση

Σε συνεργασία με τις αρχές, οι εταιρείες επιβάλλουν όλο και περισσότερα «μπλόκα» στις διαδικτυακές διευθύνσεις πειρατικής τηλεόρασης, ενώ έχουν αρχίσει να καλούνται και χρήστες από ανακριτές.
tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγιναν οι πειρατές... κυρίαρχοι στη συνδρομητική τηλεόραση

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν τα «μποξάκια». Οι κίνδυνοι για τους χρήστες και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς απαντούν Cosmote - Nova στους ξένους κολοσσούς της τηλεόρασης

Οι δύο ισχυροί παίκτες της ελληνικής αγοράς ενισχύουν το περιεχόμενό τους για να σταματήσουν την αύξηση διείσδυσης από Netflix, Disney και HBO. Άνισος ανταγωνισμός από ξένες πλατφόρμες που δεν πληρώνουν φόρους.
nova
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ψαλίδι» από τη Nova στο σχέδιο επενδύσεων για δίκτυο οπτικών ινών

Από 1,6 σε 1 εκατ. συνδέσεις έκοψε η Nova τον στόχο της για επενδύσεις στην οπτική ίνα, την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους παρόχους να υλοποιήσουν γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα. Τι κάνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Vodafone.