ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:23:26 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Πακέτο 445 εκατ. στις μικρομεσαίες: Οι δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης

Ενεργοποιούνται δράσεις για επιδότηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποίηση του cloud και αντικατάσταση παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών και POS.

Μια σειρά από δράσεις, συνολικού ύψους 445 εκατ. ευρώ, θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με τους πολίτες και τον δημόσιο τομέα.

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η ενίσχυση 100.000 και περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή τους μετάβαση. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης στην έναρξη του 24ου ετήσιου συνεδρίου «Greek ICT Forum -InfoMobility World», μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε την προδημοσίευση της προκήρυξης της δράσης που αφορά την επιδότηση ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, έπειτα από την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι εντάχθηκε στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το έργο θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες να κλείσουν το ψηφιακό χάσμα έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην αγορά, επιδοτώντας την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών για ηλεκτρονικές πωλήσεις και πληρωμές με τον στόχο να είναι τουλάχιστον το 30%-40% των μικρομεσαίων να πωλούν και να προμηθεύονται μέσω διαδικτύου. Θα επιδοτηθούν επίσης και για εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ενώ θα υπάρξει και στήριξη για εφαρμογές κυβερνοασφάλειας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν ένα κουπόνι που θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε μια ειδική πλατφόρμα, όπου θα υπάρχουν οι διαθέσιμες υπηρεσίες και προϊόντα. Στόχος είναι η ενίσχυση να απορροφηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος μέσα στο 2022, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αγοράσουν ψηφιακές υπηρεσίες που θα τους οδηγήσουν στη χρήση ψηφιακών προϊόντων για να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός τους.

Παράλληλα, στα έργα της ψηφιακής μετάβασης εντάχθηκαν και οι βιομηχανικές πλατφόρμες δεδομένων που αφορούν την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση υπηρεσιών και υποδομών CloudOnly και την ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών λογισμικού (Cloud Only Software Framework), ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η δράση αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων και στοχεύει στη δημιουργία υποδομών cloud από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα επιδοτηθεί και η μετάβαση επιχειρήσεων σε μοντέλο λειτουργίας μόνο σε cloud.

Επίσης στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ενταχθεί και το τεχνικό δελτίο για το έργο που αφορά την αναβάθμιση του συστήματος 600.000 ταμειακών και POS.  Μια κρατική ενίσχυση υπό την εποπτεία της ΑΑΔΕ, ύψους 165 εκατ. ευρώ, όπου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί το 75% του κόστους αντικατάστασης παλαιότερων POS και ταμειακών μηχανών, ενώ θα ενισχυθεί επίσης η αγορά κινητών συσκευών και η αναβάθμιση του software για την έκδοση αποδείξεων.

Το έργο αφορά την αντικατάσταση των περίπου 600.000 «παλαιού τύπου» ταμειακών μηχανών με νέες «έξυπνες» ταμειακές που θα συνδέονται διαδικτυακά με την ΑΑΔΕ, ενώ τα δεδομένα των στοιχείων λιανικής πώλησης θα μεταβιβάζονται αυτομάτως ηλεκτρονικά και στο σύστημα MyData.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς θα μπορέσουν να αποσύρουν με οριστική παύση παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς και παλιές ταμειακές που δεν έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης και αντικατάσταση με νέας τεχνολογίας. Θα μπορεί να γίνει αναβάθμιση σε όσες δεν εκτυπώνουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης, και να διασυνδεθούν ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Τι έδειξε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Η πανδημία προκάλεσε θεαματικές αλλαγές και οδήγησε τις εταιρείες να υιοθετήσουν όλο και περισσότερο την ψηφιακή τεχνολογία, με την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιταχύνεται δραστικά.

Σε έρευνα που είχε δημοσιεύσει τον Ιανουάριο του 2022 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, επιβεβαιώνεται σε σημαντικό βαθμό ότι μία από τις διαστάσεις της ψηφιακής ετοιμότητας των επιχειρήσεων σχετίζεται με τις ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει το προσωπικό τους και το βαθμό στον οποίο τις αξιοποιούν στην εργασία τους. Περισσότερες από τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (75,9%) διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό που στη συντριπτική τους πλειοψηφία (περισσότερο από 80%) χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή στην εργασία του.

Η έρευνα σημείωνε επίσης ότι τεχνολογίες όπως η ψηφιακή αλυσίδα εφοδιασμού, η ανάλυση δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η ρομποτική, το ψηφιακό εμπόριο και το Διαδίκτυο των πραγμάτων, μπορούν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την ευελιξία των οργανισμών και να τους επιτρέψουν να αποδίδουν καλύτερα από τους ομολόγους τους σε ταραχώδη ή ασταθή περιβάλλοντα.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι αναπτυξιακές στρατηγικές απαιτούν την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της πληροφορικής με μια στις τρεις επιχειρήσεις να επιδιώκει και καταφέρνει να προκαλεί τεχνολογικές εξελίξεις ή/και να τις υιοθετεί πριν τους περισσότερους ανταγωνιστές της. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν το 78% των επιχειρήσεων είχαν αναφέρει ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε σημαντικά στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων (πολύ, πάρα πολύ, απόλυτα).

Αντίστοιχα ευρήματα είχαν προκύψει και στο πόσο πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συμβάλει στη γρηγορότερη ανάκτηση των ρυθμών της επιχείρησης μετά από μία κρίση με το 58% των ερωτηθέντων να είχε απαντήσει πως συμφωνούν πάρα πολύ ή απόλυτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital transformation-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Αγώνας ταχύτητας» για 50 μεγάλα έργα πληροφορικής μέχρι το τέλος του 2022

Έργα πληροφορικής συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθούν φέτος. Ποιοι διαγωνισμοί ξεκινούν άμεσα. Τι δηλώνει στο Business Daily ο διευθ. σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Στ. Ασθενίδης.
Texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος Επ. Ανταγωνισμού στην Πληροφορική, στο στόχαστρο 13 διαγωνισμοί

Εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων στους τρεις παρόχους τηλεπικοινωνιών και σε σημαντικό αριθμό εταιρειών πληροφορικής, ύστερα από καταγγελίες για καταχρηστικές συμπράξεις με στόχο τη νόθευση διαγωνισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έγινε digital ο Χρυσός Οδηγός, ποιες νέες υπηρεσίες θα παρέχει

Ο Χρυσός Οδηγός από το 2024 προσθέτει νέες υπηρεσίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο να ενισχύουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Τι δηλώνει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος, Αθανάσιος Ράπτης.