ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Μ. Σχοινάς: Λείπουν 300.000 ψηφιακοί εργάτες από την ευρωπαϊκή αγορά

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ότι η ψηφιακή μετάβαση στην Ευρώπη δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς έλεγχο και έκανε λόγο για την διαχείριση των τεχνολογιών που εφαρμόζονται.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, μια αφορμή για να πάμε στην πράσινη ανάπτυξη ακόμη πιο γρήγορα και για τις δυνατότητες απασχόλησης που ανοίγει η πράσινη μετάβαση, απάντησε ότι όλα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης έχουν επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή προσαρμογή. Σημείωσε μάλιστα ότι λείπουν από την αγορά 300.000 «ψηφιακοί εργάτες» καθώς και μηχανικοί με τις κατάλληλες δεξιότητες για την πράσινη μετάβαση. Ωστόσο υπάρχουν οι πόροι και θα γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις στις δεξιότητες αυτές, πρόσθεσε.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάππειο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, ο κ. Σχοινάς, για την ψηφιακή μετάβαση επισήμανε πάντως ότι θα γίνει «όχι με έναν αχαλίνωτο ανταγωνισμό, αλλά με τους όρους και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δεν θα αφήσουμε τους αλγόριθμους στα χέρια των μηχανικών και ελεύθερες τεχνολογικές πλατφόρμες για να μας οδηγούν άκριτα στο ποια προϊόντα θα αγοράσουμε ή ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία. Είναι ένα θέμα που η Ευρώπη έβαλε στο τραπέζι και απάντησε ότι θα προχωρήσει με τους όρους της, ένα θέμα που έβαλαν στο τραπέζι και οι ΗΠΑ και είπαν ότι δεν θα κάνουν τίποτα και ένα θέμα που η Κίνα δεν το συζήτησε καθόλου.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε μια χώρα κανονική, υποδειγματική, μια χώρα σταθερότητας που καταγράφει ρεκόρ τουρισμού, κι αυτό είναι το νέο branding που πρέπει να διατηρηθεί, που εμφανίστηκε αισιόδοξος επίσης για την αναστροφή του braind drain που φέρνουν οι σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στη χώρα.

Αισιόδοξος φάνηκε επίσης για την αναστροφή του brain drain λέγοντας ότι είναι η γενιά που θέλει να επιστρέψει, η γενιά που αξιοποίησε τις δυνατότητες κινητικότητας για να εγκατασταθεί εντός της ΕΕ και αποθησαυρίζει γνώση και εμπειρία την οποία θα φέρει πίσω. Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, είπε ο αντιπρόεδρος, υπάρχει επιστροφή με την ευκαιρία επενδύσεων, όπως της Pfizer και της Cisco.

Αν και οι μετρήσεις λένε ότι η ανεργία πέφτει και οι εξαγωγές αυξάνουν στην Ελλάδα, αυτή η πορεία πρέπει να γίνει βιώσιμη, πρόσθεσε. Δέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω του πολέμου στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της 30ης Μαΐου θα βρουν και πάλι μια λύση.

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ελλάδα στον Έβρο και αν στο μέλλον θα είναι προστατευμένη, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σύσσωμη η ΕΕ και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της έφτασαν στο πεδίο στήνοντας ένα τείχος προστασίας μαζί με τη Frontex και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έναντι της υβριδικής αυτής απειλής. «Είμαι υπερήφανος», τόνισε ο αντιπρόεδρος, «που και στις τρεις περιπτώσεις που είχαμε παρόμοια φαινόμενα, στον Έβρο, στη Θέουτα και στη Λευκορωσία, τα αντιμετωπίσαμε ως ΕΕ ενωμένοι και αποτελεσματικά».

 

Μιλώντας για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, είπε ότι η ΕΕ έδωσε μια ανθρωπιστική βίζα που παρέχει δυνατότητα διαμονής, εργασίας και περίθαλψης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων σε τομείς όπως ο τουρισμός και η υγεία μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία, «μια τονωτική ένεση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Αναφερόμενος στη νέα γενιά, είπε ότι είναι αυτή που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο απ’ όλους από την πανδημία και η ΕΕ ετοιμάζει ένα μπαράζ πρωτοβουλιών για την «αποζημίωσή» της, όπως ο υπερδιπλασιασμός των κονδυλίων του Erasmus ο οποίος για τα επόμενα 7 χρόνια θα είναι 25 δισ. ευρώ, όπως και ένα νέο πρόγραμμα που θα εξαγγελθεί τις επόμενες ημέρες για μη προνομιούχους νέους προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στη γνώση, την κατάρτιση και την εμπειρία της κινητικότητας.

Στο Ζάππειο έδωσαν «το παρών» πρεσβείες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φορείς όπως Erasmus, Creative Europe, OΑΕΔ, Civis, Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΕΠΙΣΕΥ, Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης (Europe Direct) που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες σπουδών, εργασίας, εθελοντισμού και εκμάθησης ξένων γλωσσών. Επίσης, παρουσιάστηκαν συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

EY: Επιταχύνεται η εφαρμογή ψηφιακών λύσεων στον κλάδο Υγείας

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, ο ρόλςο του ιατρού φαίνεται ότι θα αλλάζει σταδιακά ενώ παράλληλα δημιουργείται η ανάγκη για επιταχυνόμενη υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακό κράτος: Γιατί έμεινε χαμηλά η Ελλάδα στη λίστα της Κομισιόν

Μόνο τη Ρουμανία ξεπερνά η χώρα μας στη νέα κατάταξη της Κομισιόν για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από το Δημόσιο, καθώς δεν έχει μετρηθεί ακόμη η μεγάλη πρόοδος με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και κυρίως με την πύλη gov.gr.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγός στις υψηλές ταχύτητες η Ελλάδα στην Ευρώπη παρά τη σημαντική πρόοδο

Τα χρόνια επενδυτικής άπνοιας στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων έχουν αφήσει την Ελλάδα κολλημένη στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης της ψηφιακής ανάπτυξης. Ωστόσο η χώρα ανοίγει βηματισμό, και αποτελεί πρωτοπόρα στα δίκτυα 5G.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MyAttica»: Νέα εφαρμογή της Περιφέρειας για ψηφιακή επικοινωνία με τους πολίτες

Κατεβάζοντας την εφαρμογή μέσα από τα μεγαλύτερα «καταστήματα» διανομής ψηφιακών εφαρμογών (applestore, googleplay),μπορεί κανείς να επιλέξει τις θεματικές κατηγορίες και γεωγραφικές ενότητες για τις οποίες θέλει να μαθαίνει εξελίξεις.
eshop, e-commerce, online agores, ilektroniko emporio
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακά πορτοφόλια: Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα τους για τον καταναλωτή

Απλοποιούν την καθημερινότητα του σύγχρονου καταναλωτή, που πλέον δε χρειάζεται να έχει πάντα μαζί του πορτοφόλι πραγματοποιώντας οποιαδήποτε συναλλαγή χαμηλού ή υψηλού ποσού.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μείωση κόστους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ

Από την αρχή του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τόσο στα σταθερά δίκτυα όσο και στην κινητή τηλεφωνία) σημειώνουν υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.