ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kainotomia, innovation
Φώτο: Shutterstock

Ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανέφερε ο Μανίς Κοτάρι, συνιδρυτής της First Spark Ventures ως το 2050, θα κατοικούν στον πλανήτη 10 δισ. άνθρωποι, άρα θα πρέπει να βελτιωθούν η προμήθεια των τροφίμων, και η ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Νομίζω πως το ακατέργαστο IQ (νοημοσύνη) στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης είναι πολύ ισχυρό. Υπάρχει πάθος, κίνητρο και ακατέργαστο IQ. Αυτό πρέπει να το μετατρέψετε σε IP (πνευματική ιδιοκτησία). (...) Δεν έχετε ακόμα τη διαδικασία για το ΙP, ενώ χρειάζεστε και κεφάλαιο για να την αναπτύξετε» επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Μανίς Κοτάρι, συνιδρυτής -από κοινού με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Eric Schmidt- της «First Spark Ventures», το μεγαλύτερου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών παγκοσμίως, στον τομέα των επενδύσεων σε πρώιμο στάδιο deep tech (βαθιάς τεχνολογίας).

Μιλώντας στο 9ο Technology Forum, ο Μανίς Κοτάρι επισήμανε ότι στον 21ο αιώνα, οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες βρίσκονται στις «διατομές» (intersections): στα σημεία δηλαδή όπου διασταυρώνονται γονίδια, άτομα και bits, φυσικός και ψηφιακός κόσμος, εκεί όπου νέα φάρμακα αναπτύσσονται με χρήση της υπολογιστικής επιστήμης και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και η Θεσσαλονίκη μπορεί, κατά τον Κοτάρι, να αναπτύξει πλεονέκτημα σε αυτές τις «διατομές».

«Επισκέφτηκα χθες το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είδα ότι έχετε εκεί ιατρική σχολή, σχολή μηχανικών και σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Είσαστε σε τέλεια θέση σε αυτή την πόλη και σε αυτό το πανεπιστήμιο, ώστε να εκμεταλευτείτε αυτές τις διατομές. Εκεί παίζεται σήμερα το "παιχνίδι", εκεί εστιαζουμε και εμείς ως venture capital fund» είπε χαρακτηριστικά ο Μανίς Κοτάρι, που έχει διατελέσει και πρόεδρος του SRI International, γνωστού παλαιότερα ως «Stanford Research Institute», ενός εμβληματικού ερευνητικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Silicon Valley, υπεύθυνου για μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε σήμερα, όπως το ποντίκι του υπολογιστή, ο σωλήνας κενού (vacuum tube), η Intuitive Surgical, η Nuance, η (ψηφιακή βοηθός της Apple) Siri και πολλές άλλες τεχνολογίες.

Άλλες επιχειρηματικές ιδέες, που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τα επενδυτικά αντανακλαστικά της First Spark προέρχονται από τον ψηφιακό κόσμο: «Ένα από τα καλά νέα στην Ουκρανία ήταν ότι (οι επιτιθέμενοι) δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν το 'Ιντερνετ (την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό), χάρη στη Starlink, τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς δηλαδή. Μπορούν λοιπόν να δημιουργηθούν (αξιοποιώντας τέτοιες δυνατότητες) ιδιωτικά GPS, με ευαισθησία 10 εκατοστών, που είναι κυβερνοασφαλή, λειτουργούν μέσα και έξω από το σπίτι, στην Αθήνα ή τη Νέα Υόρκη ή οπουδήποτε στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

Στο ερώτημα αν, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, είναι καλή εποχή για επενδύσεις και ανάπτυξη καινοτομίας, ο Μανίς Κοτάρι απάντησε πως ναι, οι συνθήκες ευνοούν την καινοτομία. Οπως είπε, όλος ο κόσμος εντοπίζει πλέον παρόμοια προβλήματα, άρα όσοι καινοτομούν μπορούν να απευθυνθούν σε πολύ μεγαλύτερες αγορές.

Ως το 2050, εξήγησε, υπολογίζεται ότι θα κατοικούν στον πλανήτη 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι, άρα θα πρέπει να βελτιωθούν η προμήθεια των τροφίμων, η ενεργειακή αποδοτικότητα, ακόμα και ο κλιματισμός. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και αναμένεται να φτάσει στα επόμενα περίπου 30 χρόνια στα 76 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή και οι επιδημίες αφορούν όλον τον πλανήτη. Το ίδιο και η μετακίνηση πληθυσμών προς τις πόλεις, που μετά από μια σύντομη περίοδο επιβράδυνσης λόγω πανδημίας, ξαναρχίζει, με προοπτική ώς το 2050 δύο στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη να ζουν σε πόλεις.

Επιπλέον, κάτι πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά ο κόσμος στο σύνολό του (το 90% για την ακρίβεια), ακόμη και συμπεριλαμβανομένων μεγάλων χωρών όπως η Ινδία, είναι τώρα κάτω από το ποσοστό αντικατάστασης/αναπλήρωσης του πληθυσμού και έχει λιγότερους εργαζόμενους. Αυτό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έγινε κοντά στο 2000, στην Ινδία συνέβη στην πραγματικότητα για πρώτη φορά φέτος, στην Κίνα συνέβη γύρω στο 2010.

Έτσι, βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο που όλος ο κόσμος έχει την ίδια ανάγκη, η οποία είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, διότι δεν θα έχουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό, για να επιβιώσουμε και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. «Από άποψη καινοτομίας, αυτό είναι πολύ καλό γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο να καινοτομήσεις όταν οι ανάγκες κάθε περιοχής είναι διαφορετικές. Όταν όλοι εχουν τα ίδια αντικειμενικά θέματα, η αγορά μεγαλώνει» σημείωσε.

Ο Κοτάρι επισήμανε ακόμα πως ό,τι δεν ήταν ακόμα εφικτό πριν από πέντε ή και δύο-τρία χρόνια, σήμερα μπορεί να είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμο. Xαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, είναι η Μηχανική Μάθηση, που πριν από πέντε χρόνια έπρεπε να έχεις σχετικό PhD για να τη χρησιμοποιήσεις, ενώ σήμερα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν -με συστήματα ανοιχτού κώδικα- ακόμα και 13χρονα παιδιά, που συμμετέχουν σε σχετικούς διαγωνισμούς. Ή το CRISP-R, ήτοι η επεξεργασία γονιδίων (gene editing): μέχρι πριν από δύο χρόνια, το 90% των σχετικών πειραμάτων αποτύγχανε, ενώ σήμερα το 90% πετυχαίνει, κάτι που σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι πλέον «productizable» (μπορεί να γίνει προϊόν). Επιπλέον, είτε είσαι στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ, υπάρχουν τεράστια κεφάλαια διαθέσιμα -4 δισ. ευρώ μόνο σε νέες κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις- για τη λεγόμενη μεταφραστική έρευνα. «Είναι εξαιρετική στιγμή για επενδύσεις και επιχειρήσεις» κατέληξε

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαινιάζει το InvestEU στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για να εγκαινιάσει το InvestEU στην Ελλάδα και να επιβεβαιώσει τη στήριξη του ομίλου σε πολλά νέα έργα-ορόσημα και επενδύσεις για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κ. Φραγκογιάννης: Αλματώδης η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου, υψηλής ταχύτητας, καλωδίου μεταφοράς δεδομένων που θα εδραιώσει την Ελλάδα ως πύλη μεταφοράς δεδομένων.
dimas-xristos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωτοβουλία για σύνδεση ελληνικών startup με την αμερικανική καινοτομία

Οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με 12 ιδρυτές ελληνικών startup επισκέπτονται τις ΗΠΑ με στόχο την προώθηση της ελληνικής εξωστρέφειας και την ενίσχυση των επαφών με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο ενδιαφέρον από Καναδά για επενδύσεις στην ελληνική καινοτομία

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ επισήμανε τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.
kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ισχυρό ενδιαφέρον από Καναδά για την ανάπτυξη της ελληνικής καινοτομίας

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, η Ελλάδα έχει κάνει τα σωστά βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
emporio, metasximatismos, digital
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε ποιες τεχνολογίες επενδύουν οι επιχειρήσεις για τη ψηφιακή μετάβαση

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το 40,2% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πολύ σημαντική και συνεχή στρατηγική ανάπτυξης τον ψηφιακό μετασχηματισμό.