ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:51 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καταρρέει η μετοχή της Facebook, χάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η μετοχή της Meta Platforms έχει υποχωρήσει κατά 60% από την αρχή της χρονιάς, όταν και τον Φεβρουάριο κατέγραψε για πρώτη φορά μείωση των χρηστών. Υπομονή ζητά από τους επενδυτές ο Μάρκ Ζούκενμπεργκ μέχρι να αποδώσουν τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα.

Υπό ασφυκτική πίεση παραμένει η μετοχή της Meta Platforms που μετά τα χθεσινά απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα, παρά την άνοδο των χρηστών, με τον Μαρκ Ζουκενμπεργκ, ιδρυτή και CEO του τεχνολογικού κολοσσού να ζητά από τους επενδυτές να κάνουν υπομονή, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις με τα αποτελέσματά τους να αναμένονται σε βάθος χρόνου.

Η μετοχή της Meta καταγράφει ήδη απώλειες 20% στις σημερινές προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας τη χθεσινή πτώση, ενώ από την αρχή της χρονιάς η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας της. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών άρχισε να υποσκάπτεται, όταν φέτος τον Φεβρουάριο η εταιρεία αποκάλυψε ότι έχασε για πρώτη φορά ημερήσιους χρήστες, ενώ τον Ιούλιο ανέφερε επίσης για πρώτη φορά μείωση κατά σχεδόν 1% στα τριμηνιαία έσοδα της.

Ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει «βραχυπρόθεσμες προκλήσεις», αλλά τόνισε ότι εστιάζει στο να γίνει πιο αποτελεσματική, υπαινισσόμενος περικοπές προσωπικού, καθώς είπε ότι το 2023 θα είναι πιθανώς «ένας μικρότερος οργανισμός» (οι εργαζόμενοι της από 17.000 στο τέλος του 2016 ξεπέρασαν τους 87.000 στο τέλος του 2021). 

Επισήμανε πως πιστεύει «ότι θα διευθετήσουμε καθένα από αυτά θέματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και εκτιμώ την υπομονή και πιστεύω ότι όσοι είναι υπομονετικοί και επενδύουν μαζί μας θα καταλήξουν να ανταμειφθούν».

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι «όσοι έχουν υπομονή και επενδύουν σε μας, στο τέλος θα ανταμειφθούν». Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ζημιές (3,7 δισ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο φέτος) στη θυγατρική μονάδα Reality Labs που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τη μετάβαση του Facebook στο metaverse, μέσω επενδύσεων της τάξης των 10 δισ. δολ. περίπου ετησίως, ο Ζούκερμπεργκ καθησύχασε ότι «αντιλαμβάνομαι πως πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με αυτή την επένδυση, αλλά νομίζω ότι πρόκειται να αποδειχτεί κάτι πολύ σημαντικό. Κάνουμε ιστορικό έργο. Οι άνθρωποι θα ανατρέχουν σε αυτό μετά από δεκαετίες και θα μιλάνε για τη σημασία αυτού που γίνεται τώρα».

Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι συνολικά 3,71 δισ. άνθρωποι ήταν μηνιαίως ενεργοί σε μία τουλάχιστον από τις τρεις πλατφόρμες της (Facebook, Instagram, WhatsApp). Οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες του Facebook έφτασαν παγκοσμίως τα 1,98 δισεκατομμύρια. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του Facebook έφτασαν τα 2,96 δισεκατομμύρια (αύξηση 2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021), του Instagram περίπου τα 2 δισεκατομμύρια, ενώ του WhatsApp ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια. Συνολικά οι ξεχωριστοί μηνιαίοι χρήστες στην «οικογένεια» των πλατφορμών της (ο χρήστης σε περισσότερες από μία πλατφόρμες υπολογίζεται μία φορά) αριθμούν πλέον 3,71 δισεκατομμύρια.

Παρόλο που το Facebook δεν προσθέτει πια νέους χρήστες στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, συνεχίζει να μεγεθύνεται σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται μάλλον ανήσυχοι ότι η εταιρεία έχει χάσει τον δρόμο της.

Κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου φέτος η Meta εμφάνισε μείωση εσόδων κατά 4% σε σχέση με πριν ένα έτος, στα 27,7 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη της περιορίστηκαν σε λιγότερα από τα μισά έναντι του περυσινού τρίτου τριμήνου (4,4 δισ. δολάρια από 9,19 δισ. δολ.). Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με μείωση στα εταιρικά κέρδη. Η πτώση οφείλεται κυρίως στο ότι, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και διαφαινόμενης ύφεσης, οι επιχειρήσεις περικόπτουν τα έξοδα τους για ηλεκτρονικές και άλλες διαφημίσεις, κάτι που πλήττει τα έσοδα της Meta. Παράλληλα, ενισχύεται ο ανταγωνισμός από εταιρείες όπως το Tik-Tok.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τελειώνει η... βασιλεία του Facebook; Κρίσιμο στοίχημα στο Metaverse

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πρώτη φορά έχασε συνδρομητές και αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό το Tik Tok για τους νέους χρήστες. Τεράστια επένδυση στο Metaverse αλλά με αβέβαιη κατάληξη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Facebook: Από το μεγάλο κρασάρισμα στις συνταρακτικές αποκαλύψεις

Η πολύωρη κατάρρευση των υπηρεσιών της Facebook είχε κόστος 6 δισ. δολ. για τον Μ. Ζούκενμπεργκ, ενώ σήμερα καταθέτει στη Γερουσία πρώην στέλεχος της εταιρείας που έχει αποκαλύψει σοβαρές αθέμιτες πρακτικές.