ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
facebook
Φώτο: Shutterstock

Νέο πρόστιμο στη Meta για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων

Ο τεχνολογικός κολοσσός κατηγορείται στη Νορβηγία για στοχευμένες διαφημίσεις μέσω της συλλογής δεδομένων των χρηστών της και για το γεγονός ότι δεν έχει συμμορφωθεί ήδη με τη νομοθεσία.

Η Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων αποφάσισε σήμερα την επιβολή προστίμου στον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Meta για στοχευμένες διαφημίσεις που κάνει με την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων χρηστών από τις πλατφόρμες Facebook και Instagram.

Από τις 14 Αυγούστου, η Meta καλείται να πληρώνει ημερησίως 1 εκατομμύριο νορβηγικές κορώνες (88.500 ευρώ), ανακοίνωσε η Datatilsynet. Σύμφωνα με το Reuters, η Meta προσέφυγε σε νορβηγικό δικαστήριο κατά της απόφασης. Η εταιρεία ζητά προσωρινή εντολή κατά της επιβολής του προστίμου και η εκδίκαση του αιτήματός της θα γίνει στις 22 Αυγούστου.

Η επιβολή του προστίμου αποφασίστηκε μετά την «προσωρινή απαγόρευση του συμπεριφορικού μάρκετινγκ στο Facebook και το Instagram» για τρεις μήνες, που αποφασίστηκε από την Νορβηγική Αρχή στις 14 Ιουλίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμπιας Γιουντίν, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της Datatilsynet.

«Η συμπεριφορική διαφήμιση της Meta περιλαμβάνει διεισδυτική παρακολούθηση των χρηστών της, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στο δικαίωμά τους στην προστασία των δεδομένων και την ελευθερία ενημέρωσης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ευάλωτες ομάδες ανθρώπων στο διαδίκτυο όπως «νέοι, ηλικιωμένοι καθώς και άτομα με γνωσιακές διαταραχές».

Η Datatilsynet τόνισε ότι η Meta δεν μπορεί να συλλέγει δεδομένα χρηστών στη Νορβηγία, όπως τις φυσικές τοποθεσίες των χρηστών, και να τα χρησιμοποιήσει για στοχευμένες διαφημίσεις σε αυτούς, που ονομάζεται συμπεριφορική διαφήμιση, ένα επιχειρηματικό μοντέλο κοινό για τη Big Tech.

«Ανησυχούμε επίσης ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μάρκετινγκ. Επομένως, διαπιστώσαμε ότι οι πρακτικές της Meta παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων», συνέχισε ο Γιουντίν.

Η Meta είχε προθεσμία μέχρι τις 4 Αυγούστου για να αποδείξει ότι εφαρμόζει μέτρα για να συμμορφωθεί με την νομοθεσία. «Το πρόστιμο επιβάλλεται επειδή η Meta δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την απαγόρευσή μας», ανέφερε ο Τόμπιας Γιουντίν.

Το πρόστιμο θα ισχύει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Η Datatilsynet μπορεί να το καταστήσει μόνιμο παραπέμποντας την απόφασή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, το οποίο έχει την εξουσία να το πράξει, αν συμφωνήσει με την Νορβηγική Αρχή. Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της απόφασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Datatilsynet δεν έχει προβεί ακόμη σε αυτή την κίνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Meta ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη συναίνεση των χρηστών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτού εγκρίνει την κοινή χρήση των δεδομένων τους με σκοπό τη στοχευμένη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της.

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά για τη Meta. Στα τέλη του 2022, το Facebook είχε περίπου 300 εκατομμύρια ενεργούς καθημερινούς χρήστες στην Ευρώπη, από σύνολο 2 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως, με τους Ευρωπαίους να αποτελούν περίπου το 1/5 των διαφημιστικών εσόδων της Meta.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα της Κομισιόν για διασπορά fake news σε Tik Tok και Facebook

Η Επιτροπή απέστειλε επίσημο αίτημα για πληροφορίες σε αυτές τις δύο πλατφόρμες, ως μέρος της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες σχετικά με τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «παράνομου περιεχομένου».
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί μπλοκάρει το Facebook δημοσιεύματα των καναδικών ΜΜΕ

Η Meta απέκλεισε τα δημοσιεύματα που προέρχονται από καναδικά μέσα ενημέρωσης ως αντίδραση στο νέο νόμο που υποχρεώνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς της ψηφιακής οικονομίας να συνάπτουν δίκαιες εμπορικές συμφωνίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην περικοπή ακόμα 10.000 θέσεων εργασίας προχωράει η Meta

Οι απολύσεις της Meta έρχονται στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, μιας από τις πιο γνωστές τράπεζες στον κλάδο της τεχνολογίας και έρχονται να προστεθούν στις 11.000 απολύσεις που είχαν εξαγγελθεί τον Νοέμβριο.
facebook
ΔΙΕΘΝΗ

Ο όμιλος Meta ετοιμάζεται για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, πρόκειται για το σχέδιο απολύσεων με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο, αφού η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των εσόδων, αλλά και του προσωπικού, των επιχειρήσεων του τομέα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καταρρέει η μετοχή της Facebook, χάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η μετοχή της Meta Platforms έχει υποχωρήσει κατά 60% από την αρχή της χρονιάς, όταν και τον Φεβρουάριο κατέγραψε για πρώτη φορά μείωση των χρηστών. Υπομονή ζητά από τους επενδυτές ο Μάρκ Ζούκενμπεργκ μέχρι να αποδώσουν τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα.