ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
internet-diadiktyo-texnologia-data
Φώτο: Shutterstock

Παρουσιάστηκε το πρώτο άβαταρ κυβερνητικού αξιωματούχου στην Ιαπωνία

Τα ψηφιακά άβαταρ αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιτελούν διάφορες λειτουργίες και εργασίες χωρίς τους φυσικούς περιορισμούς.

Η χρήση των λεγόμενων «άβαταρ» του κυβερνοχώρου, δηλαδή των ψηφιακών εαυτών που «εκπροσωπούν» έναν άνθρωπο στους εικονικούς κόσμους, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας (JST) ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους θα πειραματιστεί με το κυβερνο-άβαταρ του υπουργού Ψηφιακών Υποθέσεων της χώρας, Τάρο Κόνο, του ομολόγου του Έλληνα υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στόχος είναι να διερευνηθεί πώς νιώθουν οι πολίτες όταν ένας υπουργός τούς απευθύνεται μέσω της ψηφιακής προσωπικότητάς του και όχι ο ίδιος. Μία ευρεία γκάμα ανθρώπων θα έρθουν σε επαφή με το άβαταρ του υπουργού και μετά θα αξιολογηθεί κατά πόσο οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο δεκτικοί απέναντί του σε σχέση με το αν συναντούσαν τον πραγματικό υπουργό.

Τα ψηφιακά άβαταρ ή κυβερνο-άβαταρ αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιτελούν διάφορες λειτουργίες και εργασίες (στα πεδία της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ψυχαγωγίας κ.ά.) χωρίς, πλέον, τους φυσικούς περιορισμούς του σώματος, του εγκεφάλου, του χώρου και του χρόνου. Η εξάπλωση της χρήσης τους θα δώσει τη δυνατότητα στους χειριστές τους να παίρνουν μέρος σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς φυσική παρουσία σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Μάλιστα, η δυνατότητα ένας άνθρωπος να διαθέτει και να χειρίζεται πολλαπλά άβαταρ αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας και παραγωγικότητάς του.

Ένα άβαταρ που μοιάζει πολύ με έναν άνθρωπο θα δημιουργεί την εντύπωση ότι ο τελευταίος είναι παρών. Όμως, ένα τέτοιο άβαταρ μπορεί, επίσης, να ελέγχεται από ένα διαφορετικό πρόσωπο ή και από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Κάτι που εγείρει διάφορα ζητήματα «ταυτότητας», τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η Ιαπωνία έχει θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης «Moonshot» με στόχο την υλοποίηση μίας κοινωνίας, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι ελεύθεροι από τους περιορισμούς του σώματος, του εγκεφάλου, του χώρου και του χρόνου έως το 2050. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η δοκιμή ανωτέρου επιπέδου τεχνολογιών κυβερνο-άβαταρ.

Στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου προγράμματος αναπτύσσεται το επιμέρους πρόγραμμα για την «Υλοποίηση μίας Κοινωνίας Συμβίωσης με τα Άβαταρ όπου ο καθένας θα μπορεί να επιτελεί ενεργούς ρόλους χωρίς περιορισμούς». Επικεφαλής είναι ο καθηγητής Ισιγκούρο Χιρόσι της Μεταπτυχιακής Σχολής Επιστήμης της Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Οζάκα. Στόχος είναι η επίτευξη μίας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι και τα άβαταρ θα συνυπάρχουν αρμονικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα δοκιμαστεί και το υπουργικό άβαταρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πάνω από 4.500 «κλικ» σε καθημερινή βάση τον Νοέμβριο στο mitos.gov.gr

Στην πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί πιλοτικά, βρίσκονται 2.088 δημοσιευμένες διαδικασίες (τις οποίες ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει στο Μητρώο είτε κατά είδος είτε κατά γεγονός ζωής) που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση των πολιτών με το Δημόσιο.
kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ισχυρό ενδιαφέρον από Καναδά για την ανάπτυξη της ελληνικής καινοτομίας

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, η Ελλάδα έχει κάνει τα σωστά βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
emporio, metasximatismos, digital
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε ποιες τεχνολογίες επενδύουν οι επιχειρήσεις για τη ψηφιακή μετάβαση

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το 40,2% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πολύ σημαντική και συνεχή στρατηγική ανάπτυξης τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

EY: Επιταχύνεται η εφαρμογή ψηφιακών λύσεων στον κλάδο Υγείας

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, ο ρόλςο του ιατρού φαίνεται ότι θα αλλάζει σταδιακά ενώ παράλληλα δημιουργείται η ανάγκη για επιταχυνόμενη υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MyAttica»: Νέα εφαρμογή της Περιφέρειας για ψηφιακή επικοινωνία με τους πολίτες

Κατεβάζοντας την εφαρμογή μέσα από τα μεγαλύτερα «καταστήματα» διανομής ψηφιακών εφαρμογών (applestore, googleplay),μπορεί κανείς να επιλέξει τις θεματικές κατηγορίες και γεωγραφικές ενότητες για τις οποίες θέλει να μαθαίνει εξελίξεις.
eshop, e-commerce, online agores, ilektroniko emporio
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακά πορτοφόλια: Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα τους για τον καταναλωτή

Απλοποιούν την καθημερινότητα του σύγχρονου καταναλωτή, που πλέον δε χρειάζεται να έχει πάντα μαζί του πορτοφόλι πραγματοποιώντας οποιαδήποτε συναλλαγή χαμηλού ή υψηλού ποσού.