ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Όλες οι αλλαγές στους φοροελέγχους και τι θα ισχύει για τις καταθέσεις

Πότε επανελέγχονται σε β' βαθμό οι φορολογικές υποθέσεις. Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν νέο έλεγχο. Έως και 32 μήνες θα διάρκειά τους, ενώ προβλέπεται και καταγραφή ήχου ή και εικόνας.

Οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και αν αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, δεν μπορούν να προκαλέσουν νέο φορολογικό έλεγχο στον ίδιο φορολογούμενο ή στην ίδια εταιρεία, όπως προβλέπει το σχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Επίσης, με τον ΚΦΔ καθορίζεται και χρονικό όριο ολοκλήρωσης του φορολογικού ελέγχου, το οποίο ωστόσο δεν είναι μικρό, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα τρία χρόνια.

Αναλυτικότερα, στο κεφάλαιο για το πλαίσιο διεξαγωγής των φορολογικών ελέγχων, οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση νέας εντολής μερικού ελέγχου για τον ίδιο φορολογούμενο που να καλύπτει χρονικό διάστημα και είδος ελέγχου που έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο μερικού ή πλήρους ελέγχου στο παρελθόν εκτός και αν:

  • Προκύψουν νέα στοιχεία, με βάση τα οποία προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί κατόπιν του αρχικού ελέγχου, ή
  • Διαπιστωθεί ότι με τη σύμπραξη του υπαλλήλου της ελεγκτικής αρχής και του φορολογουμένου περιορίσθηκε η φορολογική οφειλή. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει όταν ο πρώτος έλεγχος γίνεται στο πλαίσιο επιστροφής φόρου.

Ποια είναι τα «νέα στοιχεία»

Αναφορικά με τα νέα στοιχεία τα οποία μπορούν να ανοίξουν φορολογικές υποθέσεις που ήδη έχουν ελεγχθεί, ο νέος ΚΦΔ δίνει τον ακόλουθο ορισμό: Ως «νέο στοιχείο» νοείται κάθε στοιχείο που «δεν μπορούσε να είναι γνωστό στη Φορολογική Διοίκηση κατά τον χρόνο του προγενέστερου ελέγχου». Στο πλαίσιο αυτό, νέα στοιχεία δεν αποτελούν ιδίως:

α) οι κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου,

β) στοιχεία για το υπόλοιπο ή τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου στην ημεδαπή,

γ) τα λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία) του φορολογούμενου.

Ακόμη δηλαδή και αν προκύπτουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αδικαιολόγητες καταθέσεις, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, εφόσον τα στοιχεία αυτά, δεν έγιναν αντιληπτά κατά τον πρώτο έλεγχο, δεν μπορεί να εκδοθεί εντολή για νέο φορολογικό έλεγχο.

Σημειώνεται δε, ότι οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, παραγράφονται στην πενταετία, διάταξη που λειτουργεί ως ένας επιπλέον κόφτης για φορολογικές αρχές.

Η διάρκεια των ελέγχων και το… VAR

Το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα καταγραφής τόσο των φορολογικών ελέγχων εντός και εκτός της υπηρεσίας, όσο και των επαφών των εφοριακών με τους φορολογούμενους, είτε με ήχο ή και με εικόνα.

Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Φορολογική Διοίκηση και από τους φορολογούμενους, οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση σε αυτό με αίτησή τους, αν κρίνουν ότι κάτι στη διαδικασία ελέγχου δεν έγινε σωστά.

Αναφορικά με τη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων, πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει χρονικό όριο και με την τροποποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τίθενται χρονικοί περιορισμοί, οι οποίοι είναι ελαστικοί.

Αρχικά ορίζεται, πως η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε έως ένα (1) έτος, αλλά δύναται να παραταθεί άπαξ κατά έξι (6) μήνες.

Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου.

Όμως προβλέπεται και περαιτέρω παράταση μέχρι έξι (6) ακόμη μήνες, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικώς.

Επίσης, εάν από τον μέχρι τότε έλεγχο προκύψει πιθανότητα ποινικώς κολάσιμης φοροδιαφυγής, επιτρέπεται, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ και κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας, παράταση της διάρκειας του ελέγχου μέχρι οκτώ (8) ακόμη μήνες.

Δηλαδή, ανάλογα με την περίπτωση ο φορολογικός έλεγχος μπορεί να διαρκέσει έως και 12+6+6+8 ήτοι μέχρι και 32μήνες.

Στην περίπτωση όμως, που δεν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος εντός των ανωτέρω προθεσμιών, δεν επιτρέπεται νέος έλεγχος που να καλύπτει το αντικείμενο της αρχικής εντολής. Δηλαδή, δεν μπορεί να εκδοθεί νέα εντολή ελέγχου για τον ίδιο φορολογούμενο, επειδή οι ελεγκτές δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν εντός των προθεσμιών τον πρώτο έλεγχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αρχίζουν νωρίς οι έλεγχοι της Εφορίας σε υποθέσεις που παραγράφονται

Οδηγία της ΑΑΔΕ για έγκαιρο έλεγχο παραγραφόμενων υποθέσεων, ώστε να μην συσσωρευτούν στο τέλος του έτους. Προτεραιότητα σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Πόσο πίσω στον χρόνο μπορεί να φτάσει ο έλεγχος.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πότε «σκανάρει» τις καταθέσεις η εφορία: Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Ποιες είναι οι τρεις πρόσθετες περιπτώσεις, όπου η εφορία θα «ξεσκονίζει» όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και για τις τραπεζικές καταθέσεις, προκειμένου να προσδιορίσει το φορολογητέο εισόδημα.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς εξαφανίζονται ή μειώνονται τα τεκμήρια: Κρίσιμα εισοδήματα και κωδικοί

Ποιες είναι οι 58 κατηγορίες εισοδήματος και τα 23 ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και μπορούν να αξιοποιηθούν από τον φορολογούμενο για να αποφύγει την παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασταυρώσεις παντού από την ΑΑΔΕ: Από καταθέσεις μέχρι επιδοτήσεις

Ποιες είναι οι 11 κατηγορίες διασταυρώσεων. Βασικό εργαλείο οι τραπεζικές καταθέσεις. Στο στόχαστρο και ΦΠΑ, ΦΜΥ, αγροτικές επιδοτήσεις και αναδρομικά μισθών και συντάξεων από εσωτερικό και εξωτερικό.