ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η νέα απόφαση για τις επιταγές: Ποιοι και πώς παίρνουν αναστολή

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για τη δήλωση των εσόδων από επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Η λίστα των ΚΑΔ που εμπίπτουν στη ρύθμιση. Τι ανακοίνωσε η Ένωση Τραπεζών για το σφράγισμα επιταγών.

Έως τις 30 Νοεμβρίου έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού να δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα έσοδά τους την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου, ώστε να εξασφαλίσουν την προβλεπόμενη από το νόμο αναστολή για τις επιταγές τους, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε χθες.

Ειδικότερα, με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεζυρόπουλου, ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν την αναστολή για τις επιταγές, η οποία παρέχεται σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων: όσες έχουν κλείσει με κρατική εντολή και όσες έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφανίζουν την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου μείωση τζίρου τουλάχιστον 50%.

Όπως αναφέρει η απόφαση:

  1. Σκοπός: Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 4753/2020 (Α΄ 227), για την υπαγωγή, από τη δημοσίευση του ν. 4753/2020 και μέχρι την 31-12-2020, αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις που: είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 1, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 2 και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 50% για την περίοδο Απριλίου έως Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.
  2. Προϋποθέσεις Υπαγωγής - Δικαιούχοι: Από τη δημοσίευση του ν. 4753/2020 (Α΄ 227) και μέχρι την 31-12-2020, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου, οφειλόμενων από επιχειρήσεις του άρθρου 1 της παρούσας, οι οποίες κατά την 5η Νοεμβρίου 2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από τους αναφερόμενους –κατά περίπτωση– στους συνημμένους πίνακες των Παραρτημάτων 1 και 2, οι οποίοι και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 5η Νοεμβρίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας (όπως αυτή αναγράφεται στα Παραρτήματα 1 και 2), της αρχικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 5-11-2020. Η προϋπόθεση του μειωμένου κύκλου εργασιών το 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 50% σε σχέση με το 2019, για τις πληγείσες επιχειρήσεις υπολογίζεται ως ακολούθως: Α) για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, είτε αυτές τηρούν απλογραφικά βιβλία είτε τηρούν διπλογραφικά, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Απριλίου έως και Σεπτεμβρίου 2019 και συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2020, εάν παρουσιάζει μείωση κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 50%, Β) για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, λαμβάνεται υπόψη, το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων μηνών Απριλίου έως και Σεπτεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν διακριτά δηλωθεί ή θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε. Για τη σύγκριση με το έτος 2019, λαμβάνεται υπόψη το ήμισυ των ακαθαρίστων εσόδων της δήλωσης ΦΕ φορολογικού έτους 2019. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ΦΕ λόγω μη παρέλευσης της υποχρέωσης, η πληροφορία των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από το ήμισυ του δηλούμενου ποσού εσόδων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το 2019. Η δήλωση των ακαθαρίστων εσόδων στην πλατφόρμα, δύναται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, πέραν των συνεπειών της ψευδούς δήλωσης, επέρχεται απώλεια των ευεργετημάτων της περ. (α) του άρθρου 1 της παρούσας.
  3. Τρόπος αποστολής ή διαβίβασης πληροφοριών από την Α.Α.Δ.Ε. προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 2: Η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος για την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 2 της παρούσας πραγματοποιείται με μηχανογραφικό τρόπο από την Α.Α.Δ.Ε. Ακολούθως, διαβιβάζονται προς τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών και τηρούν αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, συγκεντρωτικοί κατάλογοι με τα στοιχεία και πληροφορίες των δικαιούχων. Η διαβίβαση των στοιχείων της παρ. 1α γίνεται απευθείας από την Α.Α.Δ.Ε. μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφοράς αρχείου. Ειδικά για πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα γίνεται μέσω της «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ).

Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή θεωρούνται πληττόμενες:

epitages_kad

 

Τι ανακοίνωσε η Ένωση Τραπεζών

Με χθεσινή της ανακοίνωση, εξάλλου, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

1. Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγματικών κ.λπ), των οποίων (α) τα ΑΦΜ εμπίπτουν στους προστατευόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με βάση τα διαβιβασθέντα στις τράπεζες αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και (β) επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης του Νόμου 4753/2020, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις - εντός της προβλεπόμενης στο νόμο προθεσμίας - σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020. Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

2. Ως εκ τούτου το χρονικό διάστημα από 18.11.2020 έως και την 7.12.2020 δεν θα λαμβάνεται υπόψη, δηλαδή αναστέλλεται ο χρόνος για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Η σφράγιση ή η σύνταξη διαμαρτυρικού για τα αξιόγραφα που εμπίπτουν στην εφαρμογή του νόμου ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί στο ανωτέρω διάστημα, δεν θα παράγει έννομες συνέπειες. Συνεπώς, οι κομιστές τους θα πρέπει να επανεμφανίσουν τα εν λόγω αξιόγραφα στις Τράπεζες, μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας δηλώσεων.

3. Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας (7.12.2020) δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση.

4. Από την 8η Δεκεμβρίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/πληρώνονται/σφραγίζονται κανονικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΥΠΟΙΚ: Απαντήσεις σε 11 ερωτήματα για το νομοσχέδιο για δάνεια - servicers

Έντεκα διευκρινιστικές απαντήσεις σε σχέση με τις νέες ρυθμίσεις για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δημοσιοποίησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πιο χαλαροί οι κανόνες για αναστολή στην εξόφληση των επιταγών

Με μείωση τζίρου τουλάχιστον 40%, έναντι 50% στην προηγούμενη ρύθμιση, θα παίρνουν την αναστολή οι επιχειρήσεις που πλήττονται, χωρίς να έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Τι προβλέπει η νέα απόφαση του ΥΠΟΙΚ.
businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Εύρωστες τράπεζες για θετικά αποτελέσματα και στο Δημόσιο

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον ανταγωνισμό, που είναι το «κλειδί» για τη λειτουργία των τραπεζών, όχι μόνο επ’ ωφελεία των μετόχων τους, αλλά και συνολικότερα των πολιτών και των επιχειρήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Έως το τέλος του 2024 η πλήρης αποχώρηση από τράπεζες

Πολύ υψηλό το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως υπογραμμίζει ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Reuters. Παραμένει ο στόχος της προσέλκυσης υψηλού επιπέδου επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Χωρίς προηγούμενο η επιτυχία του placement της Τρ. Πειραιώς

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σελίδα και όχι μόνο έχει επιστρέψει στην κανονικότητα αλλά αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πιο φθηνές οι χρεώσεις του IRIS από τα POS για τους επιχειρηματίες

Δεν ξεπερνούν το 1% οι προμήθειες για τις επιχειρήσεις στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS Payments και είναι ευθέως ανταγωνιστικές έναντι των POS. Απλή η διαδικασία για να εκδώσουν το QR Code οι επιχειρήσεις.