ΓΔ: 873.37 1.15% Τζίρος: 67.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα ατελείωτα έξοδα για την αγορά ακινήτου με στεγαστικό δάνειο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Τι θα πρέπει να πληρώσετε σε τράπεζα, δικηγόρο, συμβολαιογράφο, υποθηκοφυλακείο, φόρους και μεσιτική αμοιβή για την αγορά ακινήτου με στεγαστικό δάνειο.

Μακρά και υψηλού κόστους είναι η λίστα με τα επιπλέον έξοδα που βαρύνουν την αγορά ακινήτου με στεγαστικό δάνειο: έξοδα υποθηκοφυλακείου, έξοδα τράπεζας, έξοδα δικηγόρου, έξοδα συμβολαιογράφου, έξοδα κτηματολογίου αποτελούν επιπλέον έξοδα που βαραίνουν τον αγοραστή ακινήτου και οδηγούν σε μια διόλου ευκαταφρόνητη επιβάρυνση που ξεπερνά το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Επιπλέον, αν το ακίνητο δεν είναι πρώτη κατοικία, ο αγοραστής επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος ανέρχεται στο «τσουχτερό» 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Τα έξοδα για τον αγοραστή αυξάνονται ακόμα περισσότερο, αν η εύρεση του ακινήτου έχει γίνει μέσω μεσίτη, καθώς η μεσιτική αμοιβή ανέρχεται συνήθως στο 2% πλέον του ΦΠΑ. Έτσι τα συνολικά επιπλέον έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει ο αγοραστής μπορεί να φτάσουν και μέχρι το 8,5% της αξίας του ακινήτου, δηλαδή 8.500 ευρώ για ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Business Daily για την αγορά ενός ακινήτου με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ και τη χρηματοδότηση της αγοράς με στεγαστικό δάνειο θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον περίπου 3.500 ευρώ που αντιστοιχούν στο 3,5% της αξίας του ακινήτου. Από αυτά:

  • 850 ευρώ αφορούν έξοδα τράπεζας για την εξέταση του αιτήματος χορήγησης δανείου και νομικού – τεχνικού ελέγχου.
  • 360 ευρώ αφορούν τα έξοδα του δικηγόρου της τράπεζας για την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης.
  • 992 ευρώ αφορούν τα έξοδα υποθηκοφυλακείου/κτηματολογικού γραφείου εκ των οποίων τα 800 αφορούν τα έξοδα υποθηκοφυλακείου για την προσημείωση και τα 192 ευρώ το ΦΠΑ. Γενικά τα έξοδα υποθηκοφυλακείου/κτηματολογικού γραφείου κυμαίνονται σε 0,775% ή 0,875% επί του ποσού της προσημείωσης πλέον ΦΠΑ.
  • 60 - 80, ευρώ για την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών υποθηκοφυλακείου – κτηματολογίου, πλέον ΦΠΑ.
  • 1.240 ευρώ, αφορούν έξοδα συμβολαιογράφου εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι η αμοιβή του συμβολαιογράφου για την κατάρτιση του συμβολαίου, δηλαδή 1% επί τις αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, και τα 240 ευρώ είναι το ΦΠΑ.

Επιπλέον 3% ή 3.000 ευρώ ως φόρο μεταβίβασης ακινήτου θα πρέπει να καταβάλει ο αγοραστής στην περίπτωση που το ακίνητο που αποκτά είτε είναι γραφείο ή επαγγελματικός χώρος ή δεν αφορά πρώτη κατοικία. Τέλος, περίπου στο 2% διαμορφώνεται η μεσιτική αμοιβή, δηλαδή 2.000 ευρώ για ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ. 

Με λίγα λόγια, τα πρόσθετα έξοδα τα οποία είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο αγοραστής για την απόκτηση ακινήτου κυμαίνονται κατ' ελάχιστον στο 3,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που αποκτά μέσω στεγαστικού δανείου και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 8,5% αν το ακίνητο υπόκειται σε φόρο μεταβίβασης και αν περιλαμβάνει και μεσιτική αμοιβή.

Επιπλέον έξοδα για την αγορά ακινήτων

Εξέταση Αιτήματος Δανείου450,00 €
Νομικός Τεχνικός Έλεγχος400,00 €
Υποθηκοφυλάκιο0,8%
πλέον ΦΠΑ24%
Έκδοση Πιστοποιητικών70,00 €
Έξοδα Δικηγόρου Τράπεζας360,00 €
Έξοδα Συμβολαιογράφου1,0%
πλέον ΦΠΑ24%
  
Φόρος Μεταβίβασης*3,0%
Μεσιτική Αμοιβή2,0%

*Δεν αφορά α' κατοικία

«Χαμηλή πτήση» για τα στεγαστικά

Υποτονική παραμένει, εν τω μεταξύ, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις γενικότερες δυσκολίες που δημιούργησαν στην οικονομία και τις συναλλαγές οι περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας. Αν και οι τιμές των ακινήτων έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα κόντρα στην πανδημία, ωστόσο οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν μειωθεί δραστικά γεγονός που έχει επίδραση στη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι και την εφετινή χρονιά, παρά τη σημαντική αύξηση των δανειοδοτήσεων, η «χαμηλή πτήση» των στεγαστικών δανείων συνεχίζεται. Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι καθαρές ροές προς στεγαστικά φτάνουν τα -434 εκατ. ευρώ δηλαδή τα δάνεια που αποοπληρώθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου ήταν περισσοτερα από τις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι οι καθαρές ροές στεγαστικών δανείων το 2020 διαμορφώθηκαν σε -1,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πλέον κατά κανόνα οι τράπεζες χορηγούν ως δάνειο ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 2022 στους φόρους και την φορολογία

Νέες αντικειμενικές αξίες, «λιφτινγκ» του ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές για «πράσινες» δαπάνες κ.α. Από Μάρτιο η πληρωμή του φόρου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις, τι γίνεται με την έκπτωση του 3%

Στις 10 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής, ωστόσο, για την εξασφάλιση της έκπτωσης του 3% που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 27/08 οι δηλώσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ με την αναβάθμιση κτηρίων

Όλα όσα θέλουν να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κτηρίων, οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση φόρου για το 40% των δαπανών που έκαναν για αναβάθμιση κτηρίων. Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται και πόση μείωση φόρου παρέχεται.
sygkatoikisi
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Το... σαφάρι για φοιτητική στέγη: Λίγα σπίτια με ενοίκιο έως 300 ευρώ

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας υπάρχουν οι περισσότερες κατοικίες με προσιτά ενοίκια για φοιτητές, πού είναι ουσιαστικά μηδενική η προσφορά. Αναλυτικοί πίνακες με βάση τα στοιχεία από αγγελίες.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Πώς ο νέος ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε μικρότερες επιβαρύνσεις ακόμη και όταν υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις αντικειμενικών τιμών. Σε ποιες περιπτώσεις αυξάνεται ο φόρος. Αναλυτικά παραδείγματα.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι συμβολαιογράφοι για ένα μήνα

Ο μεγαλύτερος συμβολαιογραφικός σύλλογος της χώρας αποφάσισε αποχή από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Γιατί χαρακτηρίζει ανεφάρμοστη και ζητά αλλαγή της διάταξης για το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ.