Φώτο: Shutterstock

Σε τροχιά ανόδου το ΧΑ αλλά χωρίς μεγάλη ορμή

Δεν αυγχρονίστηκε απόλυτα με τους ρυθμούς των ξένων αγορών η Αθήνα. Μέτρια η αξία των συναλλαγών, επιλεκτικό το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκων αγορών αλλά και της Wall Street που ξεκίνησε με εντυπωσιακή άνοδο συγχρονίστηκε και το ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά χωρίς να πείσει ιδιαίτερα για την ανοδική ορμή του.

Η μέτρια αξία των συναλλαγών, που δεν ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ με αρκετά πακέτα κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ, οι μέτριες επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών και η εστίαση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε λίγους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν ότι οι επενδυτές διατηρούν την επιφυλακτικότητα τους και κινούνται περισσότερο στην κατεύθυνση των επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Από τις μετοχές που είχαν την σημαντικότερη αξία συναλλαγών, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι τίτλοι του ΟΤΕ, της Μυτιληναίος, της Eurobank, της Μότορ Οιλ και της Lamda στους οποίους εστιάστηκε κυρίως το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι επενδυτές φαίνεται οτι περιμένουν να αρχίσει να ξεκαθαρίζει περισσότερο η εικόνα σχετικά με τις τράπεζες. Ήδη η παρουσίαση των σχεδίων της Τρ. Πειραιώς πρόσφερε σημαντικά νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της πορείας του κλάδου, όμως θα έχει μεγάλη σημασία η έκβαση της αναμενόμενης έκδοσης ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης από την Alpha Bank, από την οποία θα φανεί σε ποιο βαθμό οι νέες συνθήκες επιτρέπουν στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το κόστος άντλησης κεφαλαίων από την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,47% στις 916,75 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 69,61 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,73% με την μετοχή της Eurobank να κλείνει με κέρδη 2,10% και να ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 1,50% και η Εθνική με 0,41% ενώ σε θετικό πρόσημο έκλεισε και η Attica Bank με άνοδο 3,02%. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε η Alpha Bank με απώλειες 0,50%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,18% με την μετοχή της ΔΕΗ να κλείνει υψηλότερα κατά 3,65% και η Viohalco 3,80% με την μετοχή του ΑΔΜΗΕ να καταγράφει κέρδη 3,46% και η Φουρλής 3,23% ενώ η Coca Cola έκλεισε ενισχυμένη κατά 0,73%. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε η μετοχή του ΟΛΠ με μικρές απώλειες 0,23%.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,48% με την μετοχή της Intercontinental να κλείνει με άνοδο 5,13% η μετοχή της MIG ενισχύθηκε κατά 3,77% και η Autohellas κατά 3,65%. Με πτώση 0,74% έκλεισε η Κρι Κρι ενώ η Ικτίνος κατέγραψε απώλειες 0,37%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Επικράτησαν οριακά οι αγοραστές μετά από μια εβδομάδα ανόδου

Ελάχιστα χαμηλότερα από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο σημερινό κλείσιμο, με τις τράπεζες να διατηρούν την ανοδική ορμή τους και τους τίτλους της Πειραιώς και της Eurobank να ξεχωρίζουν. Έφτασαν στο 6,68 % τα εβδομαδιαία κέρδη.