ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Jerome Powell
Φωτο: Jerome Powell, Shutterstock

Παγκόσμιος... πονοκέφαλος από την καθυστέρηση στη μείωση επιτοκίων της Fed

Η ισχυρή αμερικανική οικονομία υποχρεώνει τη Fed να μεταθέσει αργότερα από τον Ιούνιο την πρώτη μείωση επιτοκίων και να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις φέτος. Το ισχυρό δολάριο και οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία.

Σε πονοκέφαλο για την παγκόσμια οικονομία τείνει να μετατραπεί η διαφαινόμενη απόφαση της Fed να κρατήσει μία πολύμηνη στάση αναμονής πριν ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. 

Ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές «μαζεύουν» τις εκτιμήσεις τους, μεταθέτοντας την πρώτη μείωση στο γ’ τρίμηνο και όχι τον Ιούνιο όπως περίμεναν μέχρι σήμερα και αναμένουν πολύ λιγότερες περικοπές εντός του 2024. 

Η στροφή των ειδικών δεν είναι τυχαία αλλά στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις δηλώσεις τόσο του Τζερόμ Πάουελ όσο και άλλων στελεχών της διοίκησης της Fed. Ο Πάουελ σε κάθε ευκαιρία στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι η Fed έχει περιθώρια να περιμένει, με δεδομένη την εμμονή του αμερικανικού πληθωρισμού αλλά και το γεγονός ότι η αγορά εργασίας δεν φαίνεται να πτοείται από το υψηλό κόστος δανεισμού, συνεχίζοντας να δημιουργεί -με ρυθμό ταχύτερο των εκτιμήσεων- νέες θέσεις εργασίας. 

Ταυτόχρονα μισθοί και ημερομίσθια ενισχύονται, ένα ακόμη δεδομένο που παρακολουθεί στενά η Fed καθώς συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες των νοικοκυριών, σε μία οικονομία που η κατανάλωση αποτελεί τον βασικό παράγοντα που στηρίζει την πορεία του ΑΕΠ.

Στο ξεκίνημα του 2024 οι επενδυτές περίμεναν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσεις για να προσγειώσουν την προσδοκία τους σε μόλις 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πάουελ και η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, που πρόσφατα σημείωσε ότι η Fed δεν θα πρέπει να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια. Τόνισε ότι οι ενδείξεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σαφώς υπάρχουν αλλά η τράπεζα θα πρέπει να έχει απτά και ξεκάθαρα στοιχεία στην κατοχή της ότι όντως βρίσκεται σε διαδικασία να πλησιάσει τον στόχο του 2% πριν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή νομισματικής πολιτικής. «Εξακολουθώ να αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να παρακολουθούμε και να συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες προτού αναλάβουμε δράση», όπως ξεκαθάρισε.

Επιπρόσθετα, όπως εκτίμησε στο World Economic Outlook το ΔΝΤ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τρέχουν με ρυθμό πολύ καλύτερο της Ευρώπης τόσο φέτος όσο και το 2025, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι το υπερβολικό κρατικό χρέος τους αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία. 

Η αντοχή της αμερικανικής οικονομίας αλλά και η εκτίμηση για την αυτοσυγκράτηση της Fed δημιουργεί αρκετή αναστάτωση και στις αγορές συναλλάγματος. Το δολάριο παραμένει σε ανοδική πορεία έναντι όλων των ανταγωνιστικών του νομισμάτων και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έρθει τον Ιούνιο, τότε το ενδεχόμενο να βρεθεί σε απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. 

Στη θεωρία, ένα ισχυρότερο δολάριο θα πρέπει να βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο κάνοντας τις εξαγωγές του πιο ανταγωνιστικές, και η ανάπτυξη στην Αμερική θα πρέπει να διαχέεται πέρα από τα σύνορα καθώς θα απορροφά τις εισαγωγές.

Όμως, ένα ανερχόμενο δολάριο μπορεί επίσης να διαταράξει το εμπόριο και τον δανεισμό που εκφράζεται σε δολάρια. Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων, όπως η Ιαπωνία, αντιμετωπίζουν διπλή πίεση από ένα ισχυρότερο δολάριο και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία έχει ενισχυθεί κατά περίπου 20% από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα μπορούσε να αυξηθεί λίγο περισσότερο αν επιδεινωθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Καθυστερεί η μείωση επιτοκίων από τη Fed αλλά δεν προβλέπει αύξηση

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διαπιστώνει πιο αργή μείωση του πληθωρισμού από το αναμενόμενο, αλλά ο Τζ. Πάουελ διέψευσε τα σενάρια περί αύξησης επιτοκίων. Θετική η αντίδραση των αγορών.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Dolario, Dolar
ΑΓΟΡΕΣ

«Βόμβα δολαρίου» στα χρηματιστήρια: Παγκόσμια «βουτιά» κατά 25%

Τοξικό περιβάλλον για μετοχές και ομόλογα σε όλο τον κόσμο δημιουργεί η απότομη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που προκαλεί τεράστιες μετακινήσεις κεφαλαίων προς το δολάριο. Πτώση παντού, από μετοχές και ομόλογα, μέχρι τα εμπορεύματα.
Jerome-Powell-FED
ΑΓΟΡΕΣ

Οι επόμενες κινήσεις της Fed και οι φόβοι για κύμα χρεοκοπιών

Tο μεγάλο ερωτηματικό είναι οι μελλοντικές κινήσεις της Fed, με τους αναλυτές να εξετάζουν, πέραν του πληθωρισμού, και ορισμένα ακόμη δεδομένα τα οποία ενδέχεται να αναγκάσουν την τράπεζα να φρενάρει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Jerome-Powell-FED
ΑΓΟΡΕΣ

Τι θα αποφασίσει η Fed για τα επιτόκια, γιατί είναι προσεκτική η ΕΚΤ

Βέβαιη η αύξηση κατά μισή μονάδα αυτή την εβδομάδα από τη Fed, φόβοι για αύξηση - σοκ κατά 0,75% τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ κρατά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά δεν θεωρείται πιθανή μια απόφαση μέσα στον Ιούλιο.
ΑΓΟΡΕΣ

Ακάθεκτος ο χρυσός προς νέο ρεκόρ, προβλέπεται άνοδος στα 2.000 δολ.

Μέσα στην εβδομάδα η τιμή του χρυσού αναμένεται να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό των 1.921 δολ., καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο.