Φωτο: Shutterstock

Κέρδη δια χειρός ΗΠΑ στην Ευρώπη 

Η έγκριση του προγράμματος στήριξης δύο τρισ. από το αμερικανικό Κογκρέσο διατηρεί την αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα «φτωχά» αποτελέσματα του Eurogroup. 

Θετική πορεία ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, δεχόμενες στήριξη από την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για παροχή δύο τρισ. προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και οι αγορές των ΗΠΑ. 

Ουσιαστικά η απόφαση του Κογκρέσου… έσωσε τις αγορές της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η Γηραιά Ήπειρος, σε συλλογικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο χωρών, βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω από τις ΗΠΑ, καθώς στο Eurogroup της 24ης Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών, εκ νέου εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης της Γερμανίας, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στη διάσωση χωρών όπως η Ιταλία χωρίς να επιβληθεί και μνημόνιο. 

Παράλληλα η Γερμανία συνέχισε να αντιστέκεται στην έκδοση έστω και εκτάκτως κοινών ομολόγων στην ευρωζώνη, μόνο για τη χρηματοδότηση χωρών που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού, ενώ αποδέχθηκε τη χρήση του «Ενισχυμένη Γραμμή Προληπτικών Πιστώσεων», ένα εργαλείο του ESM, το οποίο είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οι χώρες του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά το οποίο προσφέρεται και αυτό με συγκεκριμένους όρους, αν και λιγότερο «σκληρούς» από τους αντίστοιχους των μνημονίων. 

Ήδη, όπως ανέφερε αναλυτικά το Business Daily, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στις πρωτογενείς αγορές ομολόγων, δηλαδή να μπορεί να αποκτήσει ομόλογα μελών της ευρωζώνης όταν εκδίδονται. 

Παρά, πάντως, τα παραπάνω οι επενδυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 2%, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να κινείται 4,4% υψηλότερα. Κέρδη 2% για τον γερμανικό DAX 30, ενώ και ο ιταλικός FTSE MIB αντιστέκεται σθεναρά με άνοδο της τάξης του 2,4%.

Νέα ισχυρή άνοδο στην Ασία 

 Τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων 12 ετών εμφάνισαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, μετά και την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει το πακέτο στήριξης των δύο τρισ. για τις ΗΠΑ αλλά και την εντυπωσιακή πορεία που ακολούθησε η Wall Street. 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν ο «ηγέτης» της ανόδου, με κέρδη 8,04%, ενώ στο 6,7% ενισχύθηκε ο δείκτης Topix. Ανάλογη η εικόνα και στα υπόλοιπα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια με τον Kospi της Νοτίου Κορέας να ενισχύεται 5,8%, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να εμφανίζει κέρδη 3%, ενώ κατά 2% υψηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite. Ράλι 5,5% για τον δείκτη S&P/ASX 300 της Αυστραλίας, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI Asia ex-Japan να ενισχύεται 3,9%.

Το ράλι ανακούφισης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέφθασε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις ΗΠΑ αλλά και στον απόηχο των μέτρων στήριξης που λαμβάνουν όλες οι χώρες της υφηλίου και των γενναιόδωρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, με πρώτη εξ όλων την αμερικανική Fed.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, ισχυρή άνοδος για τράπεζες

Παρά τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που δημοσιοποιούνται συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, χάρη και στο πακέτο στήριξης των δύο τρισ. που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στο νέο απεριόριστο QE της Fed

Κέρδη άνω του 4% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ασία. Η προσοχή όλων στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.