ΓΔ: 1701.84 -0.22% Τζίρος: 102.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

«Παγώνει» το short selling η Τουρκία μετά τη «βουτιά» της αγοράς

Οι νέοι κανόνες αφορούν το short selling στις 50 κορυφαίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Χαλάρωση κανόνων για επαναγορά μετοχών.

Η ρυθμιστική αρχή κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας προχώρησε σε απαγόρευση του short selling για όλες τις μετοχές και ταυτόχρονα χαλάρωσε τους κανόνες για τις επαναγορές μετοχών. 

Βασικός στόχος να ανακόψει περαιτέρω απώλειες στο χρηματιστήριο, μετά τη βουτιά του βασικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, επεκτείνουν την προηγούμενη απαγόρευση, η οποία περιοριζόταν μόνο στις 50 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες. Παράλληλα, η ρυθμιστική αρχή επιτρέπει πλέον στις εισηγμένες εταιρείες να επαναγοράζουν μετοχές σε τιμές υψηλότερες από το τελευταίο κλείσιμο της αγοράς, ενώ μείωσε και το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό ιδίων κεφαλαίων για margin trading στο 20% από 35%.

Τα μέτρα αυτά ήρθαν μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται βασικός αντίπαλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κράτησή του την Τετάρτη προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στις αγορές, οδηγώντας τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό και τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο. Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2001. Ως απάντηση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε έκτακτη αύξηση επιτοκίων την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχητική για την Ευρώπη η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία

Σύμφωνα με την Alpha Bank η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και για την ΕΕ, και συγκεκριμένα ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της στο εμπόριο αγαθών, καθώς αποτελεί μία μεγάλη αγορά και παραγωγική βάση 85 εκατ. κατοίκων.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εθνική χωρική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο αλλάζει τα δεδομένα

Πώς η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο αλλάζει τα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενισχύει την διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας. Γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος.