Σε καλό δρόμο για το 6X6 σε εβδομαδιαία ανοδικά κλεισίματα ο Γενικός Δείκτης, με τα 15-ετή υψηλά να αυξάνουν την «περιέργεια» ακόμη και όσων δεν συμμετείχαν στο ράλι.
Υποστηρικτικό και το διεθνές μετοχικό περιβάλλον, με τους «ταύρους» να έχουν πάρει τα πάνω τους μετά την επιστροφή των δεικτών στα προ-δασμών επίπεδα, επιλέγοντας ουσιαστικά να αγνοούν, για την ώρα τουλάχιστον, την υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου, τα ασταθή γεωπολιτικά, τα καμώματα του Λευκού Οίκου κοκ. και με την μεταβλητότητα να έχει επιστρέψει σε «φυσιολογικά» επίπεδα.
Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένου του ότι οι μικροί κωδικοί «δεν πολυακούγονται» και δεν διακρίνουμε έντονα τα σημάδια της απληστίας εντός των θεσμικών επενδυτικών κύκλων, το 6ετές bull market, παρά το ότι έχει αρχίσει να... παλιώνει, ενδεχομένως έχει τα κότσια για ένα ακόμη sprint.
Παρ' όλα αυτά οι Έλληνες επενδυτές δεν πρέπει να ρίξουν τις άμυνές τους, με τις 1.800 μονάδες να αποτελούν το πρώτο «ξυπνητήρι» σε περίπτωση αρχικής αποκομιδής κερδών.
Ζήτημα θα υπάρξει στην «επανεξέταση» της προηγούμενης μεγάλης αντίστασης των 1.750 μονάδων, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε κρίσιμη διαγραμματική στήριξη.
Απαραίτητη λοιπόν, ιδιαίτερα τώρα, στην «ραστώνη πριν την επόμενη καλοκαιρινή καταιγίδα», η διασπορά χαρτοφυλακίου μεταξύ κλάδων, ο μετριασμός της υπερ-έκθεσης στις μετοχές των κατά τ' άλλα κερδοφόρων τραπεζών και η αποβολή από τους κωδικούς λιανικής του συνδρόμου της υπερ-μόχλευσης, η οποία αποσκοπεί στην αποκομιδή λίγων tick παραπάνω ώστε να ρεφαριστούν οι ζημιές των αρχών του Απριλίου και το εν πολλοίς διαφυγόν πολυετές ράλι.
* Ο κ. Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.