Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών που θέλει να διατηρήσει το ανοδικό μομέντουμ των τελευταίων ημερών, καθώς οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τις πιέσεις από την πτώση της Wall Street αλλά και τα σημάδια αντοχής του Γενικού Δείκτη στα νέα πολυετή υψηλά.
Η σημερινή συνεδρίαση είναι κομβική και ενδέχεται να κρίνει αν η ελληνική αγορά μπορεί να συνεχίσει την πορεία της κόντρα στο ρεύμα, ή αν οι διεθνείς πιέσεις θα ανακόψουν – έστω και προσωρινά – την πολυήμερη ανοδική της τροχιά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις τραπεζικές μετοχές και τίτλους, που είναι πιο ευάλωτοι σε εξωτερικές πιέσεις.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε στη χθεσινή συνεδρίαση να αντιπαρέλθει τις πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και να κλείσει σε νέα πολυετή υψηλά. Αν και ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να υποχωρεί έως και 1%, αγγίζοντας τα επίπεδα των 1.810 μονάδων, η αντεπίθεση των αγοραστών στο φινάλε έφερε τον δείκτη σε θετικό έδαφος, πάνω από τις 1.830 μονάδες.
Καθοριστική ήταν για ακόμη μία φορά η παρουσία των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες διατήρησαν το θετικό μομέντουμ, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και αρκετά blue chips, όπως οι Metlen, ΔΑΑ και ΟΠΑΠ. Αντίθετα, η ΔΕΗ κατέγραψε σημαντικές απώλειες, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν φάνηκαν να ικανοποιούν την αγορά, ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι ΟΤΕ, Titan και Aegean.
Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται υπό το βάρος της χθεσινής «βουτιάς» στη Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,91% στις 41.860 μονάδες, ο S&P 500 διέκοψε το ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων με πτώση 1,61% στις 5.844 μονάδες, και ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,41% στις 18.872 μονάδες. Η αιτία του sell-off ήταν η απότομη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με το 10ετές να φτάνει το 4,59% και το 30ετές να ξεπερνά το 5%, αναζωπυρώνοντας ανησυχίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα των ΗΠΑ.
Παρότι η πρώτη αντίδραση στην Ευρώπη, όπως αποτυπώθηκε στα futures, ήταν σχετικά ήπια, παραμένει το ερώτημα για το κατά πόσο το sell-off θα επηρεάσει την πορεία του Χ.Α., ιδίως σε μια συγκυρία που οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προχωρήσει σημαντικά και μια τεχνική διόρθωση φαντάζει αναμενόμενη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει σημαντικά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που την καθιστά θελκτική για τους επενδυτές. Υπενθυμίζουμε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει σημαντική άνοδο από τις αρχές του 2025, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 24,91% . Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να δοκιμάσει τη δυναμική αυτή, καθώς οι διεθνείς πιέσεις και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να οδηγήσουν σε ρευστοποιήσεις.
Το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον παραμένει προς ώρας υποστηρικτικό, με τους «ταύρους» να κυριαρχούν και να αγνοούν, προς το παρόν, τις υποβαθμίσεις του αμερικανικού αξιόχρεου, τα γεωπολιτικά ρίσκα και τις αβεβαιότητες από την Ουάσιγκτον.
Στο εσωτερικό, όπως αναφέρει και στο BD ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης η έλλειψη «θορύβου» από τους μικροεπενδυτές και η απουσία σημάτων απληστίας εντός των θεσμικών κύκλων αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη βιωσιμότητα του 6ετούς bull market. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες επενδυτές καλούνται να παραμείνουν σε επιφυλακή. Οι 1.800 μονάδες αποτελούν το πρώτο «καμπανάκι» σε περίπτωση ρευστοποιήσεων, ενώ η περιοχή των 1.750 μονάδων, παλαιά αντίσταση, έχει μετατραπεί σε κρίσιμο επίπεδο τεχνικής στήριξης.