ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ράλι άνω του 7% για το αμερικανικό αργό, ξεπέρασε τα 31 δολ.

Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης μετά την άρση του lockdown αλλά και η μείωση παραγωγής σε ΗΠΑ και Σ. Αραβία στηρίζουν την ανοδική αντίδραση στην πετρελαϊκή αγορά. 

Ισχυρά κέρδη και διαμόρφωση στο υψηλότερο επίπεδο άνω του ενός μηνός σημειώνει το αμερικανικό αργό πετρέλαιο (WTI), ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Brent, καθώς η άρση του lockdown οδηγεί και σε σταδιακή αύξηση της ζήτησης μαύρου χρυσού. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου, το οποίο λήγει την Τρίτη 19/5, για το αμερικανικό αργό ενισχύεται 7,86% και διαμορφώνεται στα 31,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έσπασε και το φράγμα των 32 δολαρίων φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 ΜαρτίουΣτο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το Brent με κέρδη 5,5% στα 34,30 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Απριλίου. 

«Οι τιμές πετρελαίου πιθανώς θα συνεχίσουν να ενισχύονται, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», τονίζει ο Stephen Innes, κορυφαίος αναλυτής στην AxiCorp., μιλώντας στο CNBC.

Πέραν την αύξησης της ζήτησης σημαντική είναι και η μείωση παραγωγής που σημειώνεται στις ΗΠΑ, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες διατηρούν κλειστά αρκετά «πηγάδια» τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου, γεγονός που περιορίζει και τους φόβους για έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, φαινόμενο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια Απριλίου και βοήθησε στη «βουτιά» των πετρελαϊκών τιμών.

Στα θετικά για την πετρελαϊκή αγορά και η εφαρμογή της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, με τη Σ. Αραβία να ανακοινώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον μείωση της ημερήσιας παραγωγής της κατά ένα εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.