Ελληνικό Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ΧΑ με «αδύναμο κρίκο» τις τράπεζες 

Σημαντικές οι πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κρατούν τον Γεν. Δείκτη σε χαμηλή πτήση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρώπη.

Σε σχεδόν πλήρη ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποία έχει περιορίσει τις απώλειές του, με τις τράπεζες, για μία ακόμη συνεδρίαση να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,16% στις 639,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,91 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 23 μετοχές, 69 πτωτικά και 12 παραμένουν αμετάβλητες. Πτώση 1,31% σημειώνει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 1,54% χαμηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Απώλειες της τάξης του 2,76% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες. Ελπίδες για τη Λεωφόρο Αθηνών δημιουργεί το ετήσιο συνέδριο, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου και θα «φέρει» σε επαφή την εγχώρια αγορά με επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς γίνεται και με τη συνεργασία του Ελληνό-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Όπως είναι αναμενόμενο, στο επίκεντρο των ερωτήσεων των επενδυτών θα βρεθούν οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω covid-19 στις προοπτικές και τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, στον αντίκτυπο που θα έχει η κρίση στα κεφάλαια, τα κόκκινα δάνεια και την ποιότητα ενεργητικού τους.

Παράλληλα εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρξει αλλαγή της βαρύτητας μετοχών για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αυτή των Coca-Cola και ΟΤΕ να «υποχωρούν» στο 10%, ενώ θα αυξηθεί το αντίστοιχο ποσοστό για τις τράπεζες. 

Στο ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ, πτώση 4,4% σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς, με την ΕΤΕ να υποχωρεί 3,5%, ενώ Alpha Bank και Eurobank αποδυναμώνονται άνω του 2%. Απώλειες 3% για τη Jumbo ενώ στο -3,5% κινείται ο ΟΠΑΠ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ