Φώτο: Shutterstock

Μικτά τα πρόσημα στη Wall, πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας επισκίασε τα εκρηκτικά κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών που ανακοινώθηκαν εχθές. 

Πτώση πάνω από 200 μονάδες καταγράφει ο Dow Jones στη Wall Street, ενώ και ο S&P 500 υποχωρεί, καθώς η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας επισκίασε τα εκρηκτικά κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών που ανακοινώθηκαν εχθές. 

Τα αποτελέσματα των Amazon, Apple, Alphabet και Facebook ωστόσο ακολούθησαν τα στοιχεία - σοκ για την κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο. Για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 32,9%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση της τάξης του 34,7%.

Παράλληλα, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε, με τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να διαμορφώνεται στις 72,5 μονάδες τον Ιούλιο, από τις 78,1 μονάδες τον Ιούνιο και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 72,7 μονάδες. 

Το έκτακτο επίδομα που δινόταν τους τελευταίους μήνες στους άνεργους Αμερικανούς έληξε σήμερα, ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα καινούριο πρόγραμμα στήριξης. Οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συνεχιστεί η καταβολή των 600 δολαρίων την εβδομάδα μέχρι τον Ιανουάριο, τουλάχιστον. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την άλλη θέλουν να μειωθεί το ποσό αυτό, θεωρώντας ότι εμποδίζεται η επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας, αφού παίρνουν περισσότερα χρήματα έτσι, παρά αν εργάζονταν.

Ο Dow Jones καταγράφει πτώση 220 μονάδων ή 0,84%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,39%, ενώ ο Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,27%.

Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν την πρώτη πτώση σε μηνιαίο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, εν μέσω των φόβων για ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ο Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,9%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,54%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,43%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,54%. Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 0,71%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,7%. 

Η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε τη μεγαλύτερη ιστορικά συρρίκνωσή της στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε απρόσμενα ελαφρά τον Ιούλιο.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η συρρίκνωση ήταν λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες για μία πτώση 12% και ήρθε σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15% μετά από τη μείωσή του κατά 3,1% στο πρώτο τρίμηνο. 

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13,8%, ενώ ιστορική πτώση κατέγραψε και το ΑΕΠ της Γερμανίας που συρρικνώθηκε κατά 10,1% στο δεύτερο τρίμηνο. Στην Ισπανία το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 18,5%, εξανεμίζοντας όλη την ανάκαμψη των τελευταίων έξι ετών που σημειώθηκε ύστερα από την χρηματοπιστωτική κρίση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ