Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» για τις 620 μονάδες στο ΧΑ στη σκιά των κρουσμάτων

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, οι ανησυχίες για νέα περιοριστικά μέτρα αλλά και οι τουρκικές προκλήσεις.

Απώλειες καταγράφει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να διατηρήσει τις 620 μονάδες, πάνω από τις οποίες έκλεισε εχθές χάρη στην υπεραπόδοση ορισμένων μετοχών (Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Viohalco, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ).

Το βλέμμα των επενδυτών σήμερα είναι στραμμένο στην επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, του οποίου το βιβλίο των προσφορών άνοιξε, με αρχικό επιτόκιο στο 1,28%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1,15 - 1,2% και στόχος είναι η άντληση 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, έπειτα και από το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε εχθές. 

Εξάλλου, εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, όπου πραγματοποιείται τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. 

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,51% στις 620,07 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,17 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,34%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,35%. Στο -0,27% ο δείκτης Τραπεζών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Τιτάν (2,35%), της Ελλάκτωρ (1,66%) και του ΟΠΑΠ (0,98%).

Σημειώνεται πως σήμερα ξεκίνησε και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για το νέο ομόλογο του ΟΠΑΠ, με το οποίο επιδιώκει να αντλήσει ποσό 200 εκατ. ευρώ, ενώ το εύρος απόδοσης του ομολόγου έχει καθορισθεί σε 2,1% έως 2,5%. Στόχος του ΟΠΑΠ είναι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά για να αντλήσει ένα δάνειο με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καταγραφεί ως τώρα στην αγορά ομολόγων του Χρηματιστηρίου.

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (1,93%), της Σαράντης (1,7%) και της Coca Cola HBC (1,35%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Κατασκευών (0,77), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (1,67%) και των Τροφίμων (1,23%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Θριαμβεύουν οι αγοραστές στο ΧΑ, παρελθόν και οι 730 μονάδες

Η αγορά απορρόφησε με σχετική ευκολία τις ρευστοποιήσεις κερδών, ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε σε ανοδική τροχιά και ο Γ. Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,33%. Τα κέρδη μέσα στον Νοέμβριο πλησιάζουν το 30%.