ΓΔ: 1418.53 0.07% Τζίρος: 16.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:45:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικά Ομόλογα

Ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου στα 15ετή ομόλογα: Έπεσε στο 1,17%

Η ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές που έφτασε στα 16,7 δισ. οδήγησε σε μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου, στο 1,17% από 1,91% στην πρώτη έκδοση του ίδιου τίτλου.

Με ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση και μεγάλη μείωση του επιτοκίου ολοκληρώθηκε η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν έντονο και οι προσφορές έφτασαν στα 16,75 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,17%, ενώ αντλήθηκε από το Δημόσιο το ποσό των 2 δισ. ευρώ. 

Η καθοδήγηση (guidance) που δόθηκε το πρωί από τους αναδόχους για την απόδοση ήταν 135 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap, δηλαδή 1,28%, ενώ το ύψος των προσφορών ξεπέρασε γρήγορα τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η απόδοση κάτω από το 1,20%, δηλαδή περίπου 70 μονάδες βάσης (0,70%) χαμηλότερα από την πρώτη έκδοση του ίδιου ομολόγου.

Ως ανάδοχοι ενήργησαν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan, ενώ ο τίτλος έχει αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια και λιγότερο από hedge funds. Επίσης, επενδυτικά κεφάλαια μετακινήθηκαν από άλλα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται σημαντική αύξηση των αποδόσεών τους στη δευτερογενή αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά το 5ετές ομόλογο. Το ελληνικό 15ετές είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επενδυτές, καθώς προσφέρει προσφέρει με μεγάλη διαφορά την υψηλότερη απόδοση στην Ευρώπη για τίτλους αυτής της διάρκειας. 

Παρά την υψηλή ζήτηση, ο ΟΔΔΗΧ προτίμησε να αντλήσει 2 δισ. ευρώ και όχι μεγαλύτερο ποσό, καθώς προτεραιότητα αποτελούσε η μεγάλη μείωση του επιτοκίου. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ότι στόχος είναι να υπάρξει χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%, καθώς θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία».

Πρόκειται για την πέμπτη φορά που βγαίνει φέτος το Δημόσιο στην αγορά και έχει αντλήσει ήδη 10 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 2,5 δισ. ευρώ μέσω 15ετων ομολόγων τον Φεβρουάριο, 5 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ μέσω 7ετων ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δισ. ευρώ μέσω 10ετων ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δισ. ευρώ μέσω 10ετων ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.

Εκτιμάται πως με την επανέκδοση των 15ετών, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP / ANFA) καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
ΑΓΟΡΕΣ

Προσφορές 20 δισ. για το 5ετές με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 0,2%

Η πολύ μεγάλη ζήτηση οδήγησε ακόμη χαμηλότερα το επιτόκιο δανεισμού για την εν λόγω έκδοση, ενώ την ίδια ώρα σε τροχιά σημαντικής υποχώηρησης κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.