ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
startup_funding
Πηγή: Shutterstock

«Ουραγός» η Ευρώπη σε δημόσιες εγγραφές startups

Η αξία των IPOs τεχνολογικών startups με στήριξη από εταιρείες venture capitals έφθασε μόλις στα 6,7 δισ. στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, ενώ στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 118 δισ. δολάρια. 

Αδύναμη να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα στις αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) startups εμφανίζεται η Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, γεγονός το οποίο, πέραν όλων των άλλων, δημιουργεί «σκιές» στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ μοιάζει να αποτελεί καμπανάκι κινδύνου υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να χάσει σημαντικό μερίδιο του ρόλου της στο παγκόσμιο επιχειρείν. 

Βάσει στοιχείων της εταιρείας ερευνών PitchBook, η αξία των αρχικών δημόσιων εγγραφών από την αρχή του 2020 τις οποίες έχουν στηρίξει εταιρείες venture capital και αφορούν κατά κύριο λόγο startups έχει φθάσει στις ΗΠΑ στα 118,19 δισ. δολάρια, στην Κίνα τα 72,8 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη μόλις στα 6,7 δισ. δολάρια. Μάλιστα αρκετά ευρωπαϊκά startups προτιμούν να αναζητήσουν την τύχη τους στην αγορά της Wall Street, βρίσκονταν εκεί επενδυτές που θα στηρίξουν τις δημόσιες εγγραφές τους και γυρίζουν την πλάτη στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Δημόσιες εγγραφές που στήριξαν venture capitals

 

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που η Ευρώπη μετατρέπεται σε ουραγό των δημόσιων εγγραφών startups, ενός πολλά υποσχόμενου εξ όλων των απόψεων επιχειρηματικού τομέα; Σύμφωνα με την McKinsey υπάρχει ένα δίπολο που δημιουργεί αυτό το κενό για τις ευρωπαϊκές αγορές και εταιρείες. 

Η πρώτη αιτία είναι το γεγονός ότι ενώ η Ευρώπη «δημιουργεί» το 1/3 των startups παγκοσμίως, έχει μείνει πολύ πίσω στο να μπορέσουν αυτές οι εταιρείες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να μετατραπούν στις επονομαζόμενες «unicorns», δηλαδή εταιρείες που η κεφαλαιοποίησή τους ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια. 

Μία δεύτερη αιτία είναι το γεγονός ότι οι κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη, κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή stock options στους υπαλλήλους των εταιρειών είναι πολύ πιο αυστηρή σε σύγκριση με αυτούς σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ συχνά απαγορεύεται μέρος των αποδοχών ενός εργαζόμενου σε startup να είναι και μετοχές της ίδιας της εταιρείας. 

Η αξία των δημόσιων εγγραφών που στήριξαν venture capitals

 

Η δυσκολία, όμως, χρηματοδότησης από τις αγορές – με τα IPOs να αποτελούν ένα πολύ βασικό μέσο προς αυτόν τον σκοπό- οδηγεί αρκετά ευρωπαϊκά startups σε μαρασμό, παρά το γεγονός ότι η Γηραιά Ήπειρος θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πηγές ταλέντων σε αυτόν τον κλάδο. 

Την ίδια ώρα η έλλειψη τεχνολογικών IPOs πλήττει όχι μόνο τις εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια μέσω των αγορών αλλά και τους καθιερωμένους τεχνολογικούς ομίλους της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών να μειώνεται και να στρέφεται σε ΗΠΑ και Κίνα προς αναζήτηση νέων ευκαιριών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στο νέο απεριόριστο QE της Fed

Κέρδη άνω του 4% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ασία. Η προσοχή όλων στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.