Φωτο: Shutterstock

Ήπια ανοδική τάση στο ΧΑ παρά την πτώση στην Ευρώπη

Υπεραποδίδουν οι τράπεζες, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, σημαντική υποχώρηση για τη Viohalco. Με μεγάλα κέρδη για την αγορά κλείνει ο Νοέμβριος.

Ήπια άνοδο σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας εναλλάξει ήδη πρόσημα, εν μέσω πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών και οδεύοντας προς κέρδη - ρεκόρ για το σύνολο του μήνα. 

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, η ένταση της ανόδου και οι όγκοι συναλλαγών τις προηγούμενες εβδομάδες πιστοποιούν την επάνοδο της εγχώριας αγοράς σε bull market, ενώ η πλειοψηφία ποντάρει σε περαιτέρω βελτίωση των τιμών τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, τα οποία ανήλθαν στο 5,3% ενώ από το κλείσιμο της 6ης Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε το ράλι των τιμών, τα κέρδη της εγχώριας αγοράς ξεπερνούν το 25%. 

Σύμφωνα με το Business Daily, στο ράλι του Νοεμβρίου ξεχωρίζουν, με κέρδη άνω του 50% έως 70%, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) καθώς και η Aegean η οποία βρίσκεται υπο μεγάλη πίεση εξαιτίας της πανδημίας. Κέρδη άνω του 30% αποκομίζουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Μότορ Όιλ, της ΕΛΠΕ, του ΟΠΑΠ και της Βιαχάλκο.

Ωστόσο από τις αρχές του έτους η εικόνα της εγχώριας αγοράς παραμένει αρνητική με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες -19,6% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά -24,5%. Κόντρα στο ρεύμα Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ εμφανίζουν κέρδη άνω του 60% ενώ ισχυρή άνοδο εμφανίζει επίσης η μετοχή της Mytilineos (+10,4%)

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 737,53 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,13%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 19,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,18%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,23%.

Στις τράπεζες, ο δείκτης ενισχύεται 1,77%, με την ΕΤΕ να ενισχύεται 2,66%, την Alpha Bank να κερδίζει 1,97%, την Τρ. Πειραιώς στο +1,53% και τη Eurobank κινείται στο +0,4%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (5,3%), της ΔΕΗ (4,6%) της Fourlis (2,3%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (6,6%), της Ελλάκτωρ (2,1%), της ΟΠΑΠ (1,7%) και της Motor Oil (1,3%).

Η Viohalco ανακοίνωσε ότι χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της θυγατρικής Cenergy Holdings SA και του ομίλου Nexans. 

Άνοδο καταγράφουν και οι μετοχές της Space hellas 5,5% και της Epsilon Net 5,3%, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της SingularLogic

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (2,1%) και των Τηλεπικοινωνιών (0,5%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (5,4%) και των Ταξιδιών (0,31%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εισήλθε η Interlife AAEΓΑ

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη μη τραπεζική εταιρεία που εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο προερχόμενη από κεφαλαιαγορά την ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ.