ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Η «χρυσή» μετοχική εξάδα του 2021, ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές των ειδικών

ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ βρίσκονται μεταξύ των top picks, μεγάλων χρηματιστηριακών εταιριών. Ποιες είναι οι προσδοκίες για το νέο έτος και οι τιμές στόχοι.

Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, η έλευση του 2021 βρίσκει την  ψυχολογία των επενδυτών στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών.

Η εκκίνηση των εμβολιασμών και οι προσδοκίες για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν βάλει στην χρηματιστηριακή ατζέντα δυο θετικά στοιχεία, αυξάνοντας τη διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου. Παράλληλα, εξαιρετικά θετικά επιδρά στα χρηματιστήρια η χωρίς προηγούμενο χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις.

Με την ευκαιρία της νέας αρχής που προσφέρει η αλλαγή της χρονιάς, το Business Daily παρουσιάζει τις μετοχές που αποτελούν την «Χρυσή Εξάδα» των ειδικών σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημειώνει κέρδη της τάξης του 30% το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο η εικόνα του 2020 ήταν αρνητική με την εγχώρια αγορά να σημειώνει απώλειες σε ετήσια βάση κατά 11,7%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη για τον δείκτη DAX της Γερμανίας για το 2020 ανέρχονται στο 3,5%, αλλά το CAC της Γαλλίας υποχώρησε κατά 8,15%.

Ωστόσο στη σκιά της αισιοδοξίας για την νέα χρονιά, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι στο οικονομικό πεδίο με βασικότερο την μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το πώς θα ανταπεξέλθει η παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση και η ελληνική στο μετα-Covid περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παραμένουν σε πολύ αδύναμη θέση μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα από κόκκινα δάνεια, εξαιτίας της πανδημίας, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 δις ευρώ. Στον τουρισμό δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ώστε να μπορέσει να σηκώσει και πάλι την οικονομία της χώρας στις «πλάτες» του, ενώ η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της συμπεριφορά στην περιοχή.

Βασιζόμενη στα top picks και στις μετοχές που ξεχωρίζουν από τα χρηματιστηριακά γραφεία της Αθήνας, πρόκειται για μια ενδεικτική (όχι εξαντλητική) λίστα επιλογών που προσφέρουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ως συνήθως, τις κορυφαίες επιλογές αποτελούν εταιρείες που παρουσιάζουν μακροχρόνια επενδυτικά σχέδια, ισχυρή διοίκηση και διαφάνεια. Οι εταιρείες της «Χρυσής Εξάδας» μας προέρχονται από διάφορους χώρους, εντούτοις, η κυρίαρχη τάση που αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μία: η ώθηση για την καθαρή ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

  • ΔΕΗ: Παρόλο που κατέγραψε μια εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 80% για το 2020, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η μετοχή θα ανέβει ακόμα περισσότερο. «Η ιστορία της αναδιάρθρωσης του ομίλου είχε λίγα προηγούμενα τόσο στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ, όσο και στον χώρο των ελληνικών εταιρειών», τονίζει σε έκθεση της η Eurobank Εquities. Τα EBITDA σχεδόν τριπλασιάστηκε σε ετήσια βάση το 2020, λόγω των ρυθμιστικών αλλαγών και ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος κόστους εισροών. Επίσης, πρόκειται να εφαρμοστεί μια 2η φάση μετασχηματισμού με περαιτέρω αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου και αναβάθμιση των ΑΠΕ. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο τα 10 ευρώ για την μετοχή, παρουσιάζοντας περιθώριο ανόδου που φτάνει το 35% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.
  • ΟΠΑΠ: Με τους αναλυτές να αναφέρονται σε «κρυφές αξίες» της εταιρείας, η μετοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών, παρόλο που είχε μια μέτρια χρονιά στο ταμπλό το 2020 (-7%). Αποτελεί ελκυστικό trade για το "άνοιγμα" της οικονομίας και έτσι περιλαμβάνεται πλέον στις κορυφαίες επιλογές αναλυτών. Η εταιρεία προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά το 2021 από ένα νέο φορολογικό καθεστώς και από τις ελεύθερες ταμειακές ροές  που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ το 2021-22. Σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να δώσει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους του στο μέλλον, με τη μερισματική απόδοση το 2021 να υπολογίζεται στο 13,2% και το 2022 στο 15,1%. Η Optima Bank δίνει τιμή-στόχο τα 14,6 ευρώ και σύσταση ‘buy. Η μετοχή διαπραγματεύεται τώρα στα 10,95 ευρώ.
  • MYTILINEOS: Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, παρουσιάζει ο Μυτιληναίος, επισημαίνουν έμπειροι διαχειριστές, τονίζοντας επίσης ότι προσφέρει και αμυντικά χαρακτηριστικά.  Έχει μετατραπεί σε ένα διαφοροποιημένο μοντέλο, εστιάζοντας σε παραγωγή/παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (μέσω ενός κάθετα ολοκληρωμένου μοντέλου) και σε αύξηση της παραγωγής εσόδων από την ανάληψη συμβάσεων στο ευρύτερο οικοσύστημα οικονομίας με καθαρή ενέργεια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αυξημένη δραστηριότητα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο ως κατασκευαστής, αλλά και ως διαχειριστής - κάτι που θα αποτελέσει δυνητικά υψηλότερη αποτίμηση. Με σύσταση 'buy' και τιμή στόχο τα 15,23 ευρώ έχει αξιολογηθεί από την Alpha Finance. Επισημαίνεται, ότι η μετοχή ανέβηκε κατά 22% το 2020 και η αξία της βρίσκεται στα 11,90 ευρώ.
  • EXAE: Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι πιθανό να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα και να έχει ήδη εισέλθει σε ένα θετικό κύκλο, σύμφωνα με την Eurobank Equities, που έχει τιμη-στόχο για την ΕΧΑΕ στα 5 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2020 η μετοχή έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 13.3%, αλλά το τελευταίο τρίμηνο εκτοξεύθηκε κατά 38%. Πιστεύουμε ότι η αγορά, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, μπορεί να έχει εισέλθει σε έναν θετικό κύκλο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τη δραστηριότητα των συναλλαγών και τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Τα πρόσφατα θετικά νέα στο μέτωπο του εμβολίου, οι πρώτες κινήσεις του ελληνικού επιχειρηματικού κύκλου και η εκτεταμένη αναδιάρθρωση που πραγματοποιήθηκε, όλα δημιουργούν ένα ευνοϊκό σκηνικό για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, προσθέτει η ίδια. Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή έκλεισε στα 3,89 ευρώ.
  • ΑΔΜΗΕ: Πρόκειται για τον όμιλο με το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της Ελλάδας που θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της χώρας. Η μετοχή φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στα «ραντάρ» των επενδυτών, σημειώνοντας υπεραπόδοση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, για το 2020 (+14% στα 2,65 ευρώ). Το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει επενδύσεις αξίας 5 δισ. ευρώ σε έργα ενίσχυσης και ανάπτυξης των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της διασύνδεσης μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας. H ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ΑΕ διαπραγματεύεται σε συνθήκες υποαξίας (discount) σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία και σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρίες στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή που αξιολογεί τη μετοχή με σύσταση «Outperform» και με τιμή στόχο 3,3 ευρώ.
  •  ΟΤΕ: Ο ΟΤΕ παραμένει μεταξύ των κορυφαίων επιλογών στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθως προχωράει η εταιρεία σε περιορισμό κόστους και αναδιάρθρωση του ομίλου. Μετά τη συμφωνία για την πώληση της δραστηριότητας σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, αναμένεται να αυξηθεί το μέρισμα που θα δοθεί στους μετόχους, αυξάνοντας την απόδοση της μετοχής κατά 3-4%, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Θεωρείται ότι είναι μια ελκυστική «αμυντική» επιλογή για την εποχή της πανδημία και ότι η μερισματική απόδοση το 2021 θα υπερβεί το 10% (συμπεριλαμβανομένων των συνηθισμένων μερισμάτων, εξαγοράς, ειδικού μερίσματος που σχετίζονται με τη Ρουμανία) και διαμορφώνονται κοντά στο 7-8% μετά το 2022. H Citi έχει τιμή-στόχο τα 20 ευρώ για την μετοχή του ΟΤΕ που έχασε 7,5% το 2020, κλείνοντας στα 13,18 ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αφύπνιση αγοραστών με στοιχήματα για άνοδο του ΧΑ στις 1.000 μονάδες

Εν μέσω θετικών προβλέψεων από διεθνείς οίκους για το Χρηματιστήριο και το ΑΕΠ εκδηλώθηκε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε το Δείκτη με πειστικό τρόπο πάνω από τις 900 μονάδες, με τις συναλλαγές να πλησιάζουν στα 100 εκατ. ευρώ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ανοίγει» τον βηματισμό του το ΧΑ με σημαντική αύξηση του τζίρου

Ξεχωρίζει η μετοχή της Jumbo με κέρδη που ξεπερνούν το 2,3%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται και η αξία των συναλλαγών, με το ΧΑ να ακολουθεί, εκ νέου, πορεία καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διεύρυνση κερδών για το Χρηματιστήριο με «καύσιμα» από ΔΕΗ και τράπεζες

Πορεία καλύτερη των ευρωπαΪκών αγορών ακολουθεί το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να «φλερτάρει» με το επίπεδο των 900 μονάδων. Ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ με κέρδη 1,75%, αλλά παραμένει χαμηλά η αξία των συναλλαγών.