ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Κατά 43% μείωσαν μέσα στο 2020 τα NPL οι κυπριακές τράπεζες

Τα NPLs των κυπριακών τραπεζών μειώθηκαν στο 17,7% των ακαθάριστων δανείων το 2020 από 27,9% στο τέλος του 2019, ενώ η κάλυψη για προβλέψεις από μελλοντικές ζημιές από NPLs μειώθηκε σε 46% από 53%

Ως πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s τη μείωση κατά 43% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) των κυπριακών τραπεζών παρά την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά προειδοποιεί ότι προτάσεις νόμου που συζητούνται στη κυπριακή Βουλή για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις θα εμποδίσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των προβληματικών δανείων τους.

Ο οίκος τονίζει στην έκθεσή του ότι η παραπάνω μείωση, βάσει στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου «αποτελεί θετικό πιστωτικό γεγονός καθώς περιορίζει τους κινδύνους που απορρέουν από την κληρονομιά των προβληματικών δανείων, την ώρα που η πανδημία θα δημιουργήσει νέα προβληματικά δάνεια».

Προστίθεται ότι η μείωση αντικατοπτρίζει τις συμφωνίες πώλησης NPLs από δύο κυπριακές τράπεζες, συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαγραφές παλαιών NPLs περίπου 0,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνική Τράπεζα και οργανικές προσπάθειες μείωσης των NPLs.

Οι συμφωνίες πώλησης περιλαμβάνουν συμφωνίες της Τράπεζας Κύπρου για πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPLs με συνδυασμένη ακαθάριστη λογιστική αξία 1,5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια που συνδέονται με την Pacific Investment Management Company LLC και η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο NPLs με μικτή λογιστική αξία περίπου 325 εκατ. ευρώ στην Bain Capital Credit.

Σημειώνεται επίσης ότι τα NPLs των κυπριακών τραπεζών μειώθηκαν στο 17,7% των ακαθάριστων δανείων το 2020 από 27,9% στο τέλος του 2019, ενώ η κάλυψη για προβλέψεις από μελλοντικές ζημιές από NPLs μειώθηκε σε 46% από 53%, αντανακλώντας κυρίως τις διαγραφές των NPLs, που είχαν προβλεφθεί πλήρως. Από τα NPLs που εκκρεμούν, περίπου το 54% αφορούν NPLs λιανικής, το 35% σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το 6% σε μεγάλες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες.

«Ενώ αναμένουμε σημαντικές νέες προβληματικές εισροές δανείων, αυτές ενδέχεται να αντισταθμιστούν από τις προσπάθειες των μεγάλων κυπριακών τραπεζών να προχωρήσουν σε μείωση των παλιών προβληματικών δανείων, τόσο μέσω πρόσθετων πωλήσεων όσο και με οργανική μείωση», αναφέρεται.

Ο οίκος προβλέπει επίσης ότι τα επισφαλή δάνεια θα επιταχυνθούν μετά τον τερματισμό των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένου του μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων που έληξε στα τέλη του 2020 και το οποίο οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο αναβολής πληρωμών στην Ευρώπη.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's: Κερδίζουν οι τράπεζες του Νότου από τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση επιτοκίων και τον νέο μηχανισμό στήριξης. Έχουν περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, στηρίζονται στις καταθέσεις και κρατούν ομόλογα των χωρών του Νότου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.
Moody's-economy
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's: Αναβαθμίζει σε Βa3, με σταθερές προοπτικές τη Danaos Corp.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η εταιρεία, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έχει κατορθώσει να εξασφαλείσει το 90% των εσόδων της για το διάστημα 2022 - 2024.
ΔΙΕΘΝΗ

Θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της Κύπρου από τον Οίκο «Moody’s»

Ο Οίκος Moody's αιτιολογεί την απόφασή του για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας στη βάση της μείωσης της έκθεσης σε κινδύνους γεγονότων λόγω μείωσης των κινδύνων του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.