ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ντόμινο στο ΧΑ από την Τρ. Πειραιώς, προς τις 870 μονάδες ο Δείκτης

Ο τίτλος της Πειραιώς «κλειδωμένος» στο limit down και η Ελλάκτωρ δεύτερη σε απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ πλήττονται από ρευστοποιήσεις όλα τα βαριά χαρτιά, εκτός από Coca Cola και Jumbo.

Διευρύνει τις απώλειές της η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί άνω του 2,8% και να διολισθαίνει στο επίπεδο των 873 μονάδων, με τις ρευστοποιήσεις να διαχέονται σε όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά το reverse split, να έχει κλειδώσει στο -29%, με τις ανεκτέλεστες εντολές πώλησης να ξεπερνούν τα δύο εκατ. μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει προς το όριο των 870 μονάδων, που οι αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί, από τεχνική άποψη, ένα αρκετά ισχυρό σημείο στήριξης.

Πτωτικές διαθέσεις καταγράφονται, πάντως, και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί 0,12%, ενώ οριακά κέρδη 0,04% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600

Όπως έχουν τονίσει οι αναλυτές οι σημερινές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ ήταν απόλυτα αναμενόμενες. Από τη μία πλευρά η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και από την άλλη το γεγονός ότι η αγορά έχει «τρέξει» αρκετά το προηγούμενο διάστημα, κατορθώνοντας να ξεπεράσει το επίπεδο των 900 μονάδων, μετά το οποίο έδειξε σημάδια κόπωσης. 

Στις 15.17 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,81% στις 873,47 μονάδες, το οποίο είναι νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, ενώ το υψηλότερο επίπεδο που άγγιξε ήταν στις 896,29 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 46,51 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,76% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,34%. Ανοδικά κινούνται μόλις 15 μετοχές, με 91 να εμφανίζουν πτώση και 10 να παραμένουν αμετάβλητες. 

Από την αρχή της συνεδρίασης οι μεγαλύτερες πιέσεις επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 5,61%. Στο -5,67% η Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 5,33% και τη Eurobank να αποδυναμώνεται 4,58%.

Σε  «απόλυτο κόκκινο» σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς «διασώζεται» μόνο οι μετοχές της Coca Cola και της Jumbo, με άνοδο 0,90% και 0,40%, αντίστοιχα. Πάντως, η μετοχή της Coca Cola, που έχει μεγάλη συμμετοχή στους δύο βασικούς δείκτες, νωρίτερα κέρδιζε 1,70% και η ανακοπή της ανόδου της έχει συμβάλει στην αύξηση των απωλειών για τους δείκτης. Μεγαλύτερες απώλειες και από τις τραπεζικές μετοχές, έχει ο τίτλος της Ελλάκτωρ, που χάνει πάνω από 6%, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο S&P λόγω των φόβων ότι δεν θα εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα από τους μετόχους.

Viohalco, Μytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Fourlis είναι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν «τρέξει» το προηγούμενο διάστημα και σήμερα υφίστανται απώλειες πάνω 3%. Σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι ρευστοποιήσεις εξηγούνται από το γεγονός ότι επενδυτές αναζητούν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Άνεμος αισιοδοξίας στο ΧΑ και πονταρίσματα στα blue chips

Επανεκκίνηση του τουρισμού και άνοιγμα της οικονομίας έφεραν τον Γενικό Δείκτη με άνεση πάνω από τις 900 μονάδες και κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ πλήθος μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκέντρωσαν αγοραστικό ενδιαφέρον.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα των διεθνών αγορών κινείται το Χρηματιστήριο

Η αγορά κατόρθωσε να «διαγράψει» όλες τις αρχικές της απώλειες, με τη μετοχή της ΔΕΗ να υπεραποδίδει καθώς εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 3%. «Μεικτές» τάσεις για τις τραπεζικές μετοχές.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο, ρευστοποιήσεις σε τράπεζες - blue chips

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς αγορές το ΧΑ, με τις τραπεζικές μετοχές να αποτελούν αρνητικούς πρωταγωνιστές, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.