ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Υπό πίεση παραμένει το Χρηματιστήριο, χάθηκαν τα πρωινά κέρδη

«Μάχη» για να κρατήσει τις 870 μον. από τον ΓΔ, που βρίσκει στήριγμα στη Eurobank στο +2,47%, ενώ κέρδη κοντά στο 1% εμφανίζει και η Mytilineos. Νέες μεγάλες πιέσεις για Ελλάκτωρ στο -3,5%.

Ενισχύονται οι πιέσεις για το Χρηματιστήριο, αν και δεν είναι τόσο επιθετικές όσο στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σε επαφή με το επίπεδο των 870 μονάδων, το οποίο θεωρείται τεχνικά ιδιαίτερα σημαντικό και την πτώση να διαχέεται σχεδόν σε όλες τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Ακόμη, πάντως, πιο ισχυρές είναι οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 1,2%, λόγω των ανησυχιών τόσο για την πορεία της πανδημίας όσο και για το κατά πόσο οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν, πλέον, σκαρφαλώσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Ο Γενικός Δείκτης, στις 14:48 υποχωρεί 0,48% στις 871,53 μονάδες, πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 869,80 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 54,45 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,54% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,13%. Κατά κράτος επικράτηση των πτωτικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 66, ενώ 35 κινούνται ανοδικά και 16 παραμένουν αμετάβλητες. 

Απώλειες 0,4% για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρίσκει στήριγμα στη μετοχή της Eurobank που διαμορφώνεται στο +2,47%, ενώ αντίθετα απώλειες 0,76% σημειώνει η Alpha Bank, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος υποχωρεί 2,34%. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει «κλειδωμένη» στο -29%, έχοντας ανεκτέλεστο στα 1,492 εκατ. τεμάχια. 

Το κόκκινο επικρατεί και σήμερα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς πέραν της Eurobank, οι μετοχές που παραμένουν σε ανοδική πορεία είναι αυτές των ΕΥΔΑΠ (+0,58%), Mytilineos (+0,97%), Viohalco (+0,66%) και Motor Oil (+0,3%). Τη μεγαλύτερη πτώση έχει ο τίτλος της Ελλάκτωρ που φθάνει στο -3,58%, ενώ ακολουθούν αυτοί των Σαράντης (-2,23%) και ΔΕΗ (-1,51%, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση και η Coca-Cola HBC «παραδόθηκε» στην πτώση, αν και με σαφώς συγκρατημένο τρόπο, καθώς υποχωρεί. 

Οι τραπεζικές μετοχές επηρεάζονται, πέραν πάσης αμφιβολία, από την Τράπεζα Πειραιώς, η πορεία της οποίας πάντως αποτελεί την αφορμή αλλά όχι τη βασική αιτία για την εμφάνιση «κούρασης» και τάσεων διόρθωσης στην αγορά. Το Χρηματιστήριο έχει τρέξει αρκετά το τελευταίο διάστημα, πετυχαίνοντας 10 διαδοχικές συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα η διόρθωση να έρχεται ως ένα φυσιολογικό επακόλουθο. Παράλληλα πέραν της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς στη... σειρά περιμένουν για ανάλογη κίνηση η Aegean Airlines και η Ελλάκτωρ. 

Όπως, πάντως, σημειώνουν αναλυτές στο Business Daily οι ανοδικές τάσεις για το ΧΑ δεν έχουν χαθεί, με τη διόρθωση να κρίνεται φυσιολογική καθώς η αγορά έχει «τρέξει» αρκετά το τελευταίο διάστημα, ενώ οι ρευστοποιήσεις γίνονται και προκειμένου οι επενδυτές να μαζέψουν κεφάλαια για να ενταχθούν στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά την ίδια την τράπεζα, η διόρθωση θα συνεχιστεί έως ότου η μετοχή φθάσει  κοντά στο επίπεδο των 1 έως 1,5 που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί και στην αύξηση κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή επανήλθε τη Δευτέρα στο ταμπλό με νέα τιμή μετά το reverse split, άνοιξε στα 4,78 ευρώ, στη νέα προσαρμοσμένη τιμή, με το πρώτο limit down να οδηγεί την τιμή στα 3,35 ευρώ και το σημερινό δεύτερο να την οδηγεί στα 2,3460 ευρώ, σε μία πορεία καθ' όλα αναμενόμενη..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια είναι η Trek Development που κάνει ντεμπούτο στην ΕΝ.Α Plus στις 17/11

Η Trek Development, με ισχυρή παρουσία σε τεχνολογίες, ενέργεια και smart cities από το 1995, ενισχύει τη διεθνή της δραστηριότητα με νέο αναπτυξιακό πλάνο. Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της στην ΕΝ.Α του ΧΑ.
Χρηματιστήριο
MARKET MAKER

Οι long είναι εδώ, το ράλι του ΑΔΜΗΕ, οι αυξήσεις στο νερό και οι τράπεζες

Δυνατή κίνηση το τελευταίο διάστημα από το ΧΑ αλλά και σνησυχία για τον κίνδυνο «ατυχήματος» στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. τεχνολογικές μετοχές δέχονται πιέσεις και η πορεία των ξένων αγορών μπορεί να μας επηρεάσει σήμερα.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σκαρφαλώνει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, νέα κέρδη +1,04% και αυξημένο τζίρο

Στις 2.074,96 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ενισχύθηκε κατά 1,04%. Ο ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να έχει αγοραστές και η ΔΕΗ καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, πτώση 3% για ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκληρές μάχες» στη μετοχή της Metlen, ισχυρή αντίδραση σήμερα

Η μετοχή το προηγούμενο διάστημα λόγω δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των φημών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, για έξοδο της μετοχής από τον MSCIGreece. Αντιδρά η αγορά μετά τις αγορές μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.