ΓΔ: 887.84 1.03% Τζίρος: 23.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:47:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποιητικά αλλά με αυξημένο τζίρο κινείται το Χρηματιστήριο

«Ολική επαναφορά» για την Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη που ξεπερνούν το 14%, ενώ στο +3,2% κινείται η Eurobank. Παραμένει στο limit down η Attica Bank, σημαντικές πιέσεις για Ελλάκτωρ στο -4%.

Η πολύ καλή πορεία της έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου με τις προσφορές να φθάνουν στα 20 δισ. ευρώ, βοηθά ώστε να αλλάξει ελαφρώς το κλίμα την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται υψηλότερα από το επίπεδο των 911 μονάδων, ενώ αυξημένη είναι η αξία των συναλλαγών. Παρά ταύτα η συνεδρίαση παραμένει «χαμηλών τόνων», ενώ την ίδια ώρα ισχυρή είναι η ανάκαμψη για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1,37%. 

Στις 15.11 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,12% στις 911,45 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να έχει διαμορφωθεί στις 914,71 μονάδες και το χαμηλό στις 908,44 μονάδες, ενώ πολύ καλή πορεία ακολουθεί η αξία των συναλλαγών καθώς διαμορφώνεται στα 56 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη και από ορισμένα πακέτα με σημαντικότερα δύο της Jumbo, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 2,8 εκατ. ευρώ. 

Κέρδη 0,17% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να σβήνει όλα τα αρχικά του κέρδη και να υποχωρεί έστω και κατά το οριακό 0,03%. Σχεδόν απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών στο 56 και 58 αντίστοιχα, ενώ 12 τίτλοι διατηρούνται αμετάβλητοι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλή ζήτηση για το 5ετές οδήγησε σε μείωση του επιτοκίου στο 0,2% έναντι 0,28% που ήταν η αρχική καθοδήγηση από τον ΟΔΔΗΧ καθώς τόσο η συγκυρία στις αγορές όσο και η ανάβαθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's δημιούργησε ένα πολύ θετικό περιβάλλον για την έκδοση. Σημαντικός παραμένει, βέβαια και ο ρόλος της ΕΚΤ η οποία συνεχίζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγραμματος ΡΕΡΡ που δημιούργησε με στόχο να στηρίξει τις οικονομίες της ευρωζώνης από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. 

Διευρύνει στο 1,33% τα κέρδη του ο τραπεζικός δείκτης, με την Τράπεζα Πειραώς να εμφανίζει ολική επαναφορά, καθώς βρίσκεται στο +14,29%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να υποχωρεί άνω του 7%. Πιθανώς συμβολή σε αυτή την αναστροφή να δόθηκε και από τη συνέντευξη του επικεφαλής της τράπεζας κ. Χρ. Μεγάλου στο CNBC, στην οποία, μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει φέτος το 4%. Άνοδος 0,57% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να περιορίζει τις απώλειές της στο 0,35%, ενώ στο +3,26% κινείται η Eurobank. Σταθερά σε limit down ο τίτλος τη Attica Bank (-29,98%), εν αναμονή της έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου για την ενεργοποίηση του «νόμου Χαρδούβελη» για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν με κέρδη που ξεπερνούν το 3% οι μετοχές των Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, ενώ στον αντίποδα πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των Ελλάκτωρ (-4,07%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,8%), ΔΕΗ (-1,75%) και Titan (-1,99%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ