ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
Φωτο: Shutterstock

Άλμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ φέρνει νέο γύρο πιέσεων στις αγορές

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στη Wall Street καθώς η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εντείνει τους φόβους των επενδυτών για ταχύτερη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σε αρνητικό έδαφος άνοιξε η Wall Street μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ  βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2008, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, εντείνοντας την ανησυχία πως οι πιέσεις στις τιμές θα υποσκάψουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Στις 4:53, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,33% και βρίσκεται στις 34.156 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,74% στις 4.122 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται χαμηλότερα κατά 1,03% στις 13.255 μονάδες.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την πιθανή επίδρασή του στη νομισματική πολιτική είναι ένα θέμα που επανέρχεται στη συζήτηση, μετά τα «καμπανάκια» που ήχησαν στην αγορά λόγω της πολύ μεγάλης ανόδου του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών, ο οποίος αντανακλά τις εκτιμήσεις της αγοράς ομολόγων για τον πληθωρισμό σε βάθος πενταετίας (προκύπτει ως διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα στα πενταετή ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού και στα απλά ομόλογα ίδιας διάρκειας). Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες βάσης, στο 2,73%, που είναι και η υψηλότερη καταγραφή από το 2006, πάνω από το τελευταίο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2008.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,2%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο πως θα διαμορφωθεί στο 3,6%. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών κατά 0,8% τον Απρίλιο και μόνο κατέστησε σαφές ότι η άνοδος δεν ήταν εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα στρεβλώσεων από πέρυσι στην αγορά πετρελαίου όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν για λίγο κάτω από το μηδέν ενάντια σε μια κατάρρευση της ζήτησης που οφείλεται στο Covid-19.

Ακόμα και όταν απογυμνώθηκαν από ορισμένα από τα πιο ασταθή στοιχεία τους, τα δεδομένα ήταν άσχημα: ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,9% τον μήνα, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτό άφησε τον κεντρικό πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό 3,0%.

«Με τους αριθμούς πληθωρισμού να είναι ακόμη υψηλότεροι από το αναμενόμενο - ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές επιπτώσεις - θα κάνει την αγορά να επανεκτιμήσει την άποψή της σχετικά με τα επιτόκια», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής των επενδύσεων της Independent Advisor Alliance. «Η αγορά ομολόγων ήταν εκπληκτικά αληθινή σχετικά με την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και τελικά θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα τρέχοντα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά».

Στην αγορά εντείνεται η συζήτηση για το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα επιμείνει αρκετά για να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σφίξει την χαλαρή  νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό, τι υποδηλώνει η τρέχουσα καθοδήγηση, ενώ τα μεγάλα πακέτα στήριξης έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι τιμών στις παγκόσμιες αγορές αυξάνοντας τις ανησυχίες πως οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται ψηλά. Η ετήσια σύγκριση του πληθωρισμού ενισχύθηκε επίσης από το σοκ της διακοπής παραγωγής που προκάλεσε η πανδημία το 2020.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed διαβεβαιώνουν τους επενδυτές ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους και είναι πρόωρο να συζητήσουμε την απόσυρση της νομισματικής στήριξης. Παράλληλα είχαν δείξει ότι η Fed είναι έτοιμη να ανεχθούν υπερβάσεις του πληθωρισμού με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όπου η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι καθοριστική. Και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την αύξηση του εργατικού δυναμικού που υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις.

Ο χαλκός και το σίδηρος βρίσκονται σε πορεία για νέα ιστορικά υψηλά εν μέσω μιας διευρυνόμενης έκρηξης των εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο ήταν σταθερό πάνω από 65 δολάρια ανά βαρέλι. Ο μεγαλύτερος αγωγός των ΗΠΑ παραμένει κλειστός μετά από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο, οδηγώντας σε οξείες ελλείψεις καυσίμων σε ορισμένα μέρη του έθνους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

«Τορπίλη» Πάουελ στη Wall Street με σκληρή δήλωση για τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε πως στην επερχόμενη συνάντηση του Μαΐου θα πέσει στο τραπέζι η αύξηση επιτοκίων κατά 0,5%. Στο 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, πίεση στις τεχνολογικές μετοχές. Ανοδικά κινήθηκε η Tesla.
Wall Street, Stocks, Metoxes, Nea Yorki, New York, Markets, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Οι επενδυτές είδαν να προστίθενται τον Μάρτιο σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας ενώ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών. Στα 104 δολάρια το μπρεντ και στα 99 δολάρια το βαρέλι έπειτα από την παρέμβαση Μπάιντεν.
Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από 1% οι εβδομαδιαίες απώλειες του S&P 500, «βαρίδι» η τεχνολογία

Η αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα και ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια με τον χρυσό να σημειώνει την καλύτερη του εβδομάδα τα τελευταία δυο χρόνια. Πτώση για 4η συνεχή εβδομάδα ο Dow Jones.
Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως η ουκρανική κρίση προαναγγέλλει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που με την σειρά τους θα ασκήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις. Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι τεχνολογικές μετοχές.
wall street-agores-market-stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση του S&P 500 με ώθηση από την Fed

Παρά την απόφαση να αποδεσμευτούν 60 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική πορεία του κλείνοντας πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.