ΓΔ: 911.69 0.28% Τζίρος: 1.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κάτω από τις 900 μονάδες το ΧΑ, ακολουθεί τις αγορές της Ευρώπης

Αρνητικός πρωταγωνιστής η μετοχή του ΟΤΕ με πτώση 1,4% και πολύ υψηλή αξία συναλλαγών, ενώ οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο «κόκκινο».

Αδυνατεί να βρει στήριγμα για να κρατηθεί πάνω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, o οποίος φαίνεται ότι παρασύρεται και από τις πτωτικές τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών, λόγω των έντονων ανησυχιών για την αύξηση του πληθωρισμού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 στις 14:30 καταγράφει πτώση 1,16%.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 894,544 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,68%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 46,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,39%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,4%. Ανοδικά κινούνται 29 μετοχές, 74πτωτικά και 17 παραμένουν σταθερές.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης, μόλις αρθούν αυτά για την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα επεσήμανε ότι η υπερτίμηση στις χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να κρύβει απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης είναι ο τίτλος του ΟΤΕ, που υποχωρεί περίπου 1,4% έχοντας με διαφορά τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση, που ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ. Όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι στο κόκκινο, με εξαίρεση αυτούς των ΟΠΑΠEurobankΣαράντηςΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες καταγράφει και η ΔΕΗ. Φαίνεται ότι αρκετοί επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών από το ράλι που έχει προηγηθεί.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, η αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Παράλληλα, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στην πρώτη δημόσια προσφορά ενός ομολόγου ελληνόκτητης ναυτιλιακής εταιρείας, της CostaMare, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Η έκδοση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ασκεί πίεση στη συνολική ρευστότητα της αγοράς.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται υπό πίεση καθώς υποχωρεί 0,56%, με την Alpha να έχει απώλειες 0,88%, την Πειραιώς να κινείται 1,24% χαμηλότερα και την Εθνική να βρίσκεται στο -0,8%. Αντίθετα η Eurobank έχει οριακά κέρδη 0,03%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές  του ΟΠΑΠ (+1,33%), της Τέρνα Ενεργειακή (+0,33%) και του ΟΛΠ (+0,24%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση  καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,37%),της ΕΧΑΕ (-2,2%), της ΔΕΗ (-1,94%) και της Μότορ Όιλ (-1,68%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν μόνο οι δείκτες των Ταξιδιών (+1,27%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,02%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-2,04%%) και της Τεχνολογίας (-1,90%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ +8,61% και Κτήμα Λαζαρίδη +7,64%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Mermeren -6,09% και Moda Bango -4,84%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ