ΓΔ: 873.89 0.09% Τζίρος: 26.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» για τη διατήρηση των 890 μονάδων δίνει το Χρηματιστήριο

Πτωτική κίνηση για τις τραπεζικές μετοχές, μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ορισμένες επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.

Εντός περιορισμένης κλίμακας διακύμανσης κινείται στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται πέριξ των 890 μονάδων, ενώ καταγράφονται και συχνές εναλλαγές πρόσημων, αν και οι όποιες μεταβολές είναι οριακές. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται 0,9%. 

Στις 11:50 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει πτώση 0,35% στις 891,95 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 10,09 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανοδικές μετοχές διατηρούν το προβάδισμα φθάνοντας στις 51, έναντι 35 πτωτικών και 13 που παραμένουν αμετάβλητες. Οριακή άνοδος 0,1% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να δέχεται σημαντικές πιέσεις και να υποχωρεί 1,1%, έχοντας, όμως, «τρέξει» σημαντικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. 

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η αγορά είναι η «κατάκτηση» αρχικά των 900 μονάδων, ένα επίπεδο στο οποίο εάν βρεθεί μπορεί να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Τα μηνύματα από την οικονομία είναι αρκετά βοηθητικά, με την τελευταία εκτίμηση εκ μέρους του ΟΟΣΑ να κάνει λόγω για ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για το 2021, ο οποίος αν και χαμηλότερος από τον στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί «αμελητέος».

Η απουσία σημαντικών ειδήσεων είτε σε εταιρικό, είτε σε οικονομικό επίπεδο φαίνεται ότι κρατά χαμηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον τραπεζικό τομέα να παραμένει αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο, εν αναμονή και των τελικών στοιχείων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Πάντως η διοίκηση της τράπεζας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία της ΑΜΚ, καθώς είναι έντονο το ενδιαφέρον των υφισταμένων μετόχων. 

Πτώση 0,56% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1%, την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει οριακές απώλειες 0,12%, τη Eurobank να βρίσκεται στο -1,33%, ενώ σε θετική πορεία κινείται η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 0,72%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετικό πρόσημο και κέρδη που αγγίζουν το 1% κινούνται οι τίτλοι των Viohalco, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ αντίθετα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των Aegean (-1,4%) και Ελλάκτωρ (-1,2%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+1,46%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,99%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,27%) και των Ασφαλειών (-0,40%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές: Minerva +25,00% και Κτήμα Λαζαρίδη +7,64%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αφοί Κορδέλλου -4,86% και 'Αβαξ -3,58%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαζεύει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης, στα επίπεδα των 870 μονάδων

Η μετοχή της ΔΕΗ που καταγράφει «βουτιά» 11% και οι φόβοι των επενδυτών για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλες εισηγμένες ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αγορά που παλεύει να κρατηθεί στο όριο των 870 μονάδων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες πιέσεις στο ΧΑ, «βουτιά» για τη ΔΕΗ με απώλειες άνω του -10%

Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ στον απόηχο της ανακοίνωσης για την αύξηση κεφαλαίου. Πτώση άνω του -1% για το Γενικό Δείκτη, ανησυχούν οι επενδυτές για τις ΑΜΚ. Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.