ΓΔ: 877.15 -1.08% Τζίρος: 22.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Μαζεύει τις απώλειες το ΧΑ, πτωτική πορεία για τράπεζες

Περιορισμένες κινήσεις στη πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακές απώλειες. Πτώση άνω του 1% για τραπεζικό δείκτη μετά την θετική πορεία των προηγούμενων ημερών.

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά, με την πρώτη συνεδρίαση του μήνα να καταγράφει περιορισμένης κλίμακας διακυμάνσεις  και τον Γενικό Δείκτη να έχει μαζέψει τις απώλειες και να σταθεροποιείται στα επίπεδα πέριξ τω 890 μονάδων, με τις τράπεζες να εμποδίζουν την ανοδική κίνηση.Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1,07%. 

Στις 13:55 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση 0,04% στις 894,47 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 27,75 εκατ. ευρώ,  με τις ανοδικές μετοχές να είναι 46 έναντι 57 πτωτικών ενώ 18 παραμένουν αμετάβλητες. Απώλειες για τον  δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης που δέχεται σημαντικές πιέσεις και υποχωρεί 0,95%, έχοντας, όμως, «τρέξει» σημαντικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. 

Διευρύνει τις απώλειες του ο τραπεζικός δείκτης καθώς υποχωρεί κατά 1,10%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1%, την Εθνική Τράπεζα να έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,62%, ενώ η Eurobank καταγράφει απώλειες 2,66 %, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει οριακές απώλειες 0,07%. 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που καταγράφει μικρές απώλειες 0,21%, η μετοχή της Μοτορ Οιλ σημειώνει κέρδη 1,25%, η ΕΧΑΕ είναι πάνω 0,83%, ο ΟΠΑΠ 0,70% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 0,68%, ενώ Coca Cola, Fourlis, Lamda και Mytilineos σημειώνουν μικρά κέρδη κάτω του 0,5%. Απώλειες 3,16% για την μετοχή της Ελλάκτωρ, και 1,94% της Aegean. Πτώση 0,8% για τα ΕΛΠΕ, 0,73% για ΟΛΠ και 0,75% για Jumbo, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται κατά 0,93% χαμηλότερα.

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η αγορά είναι η «κατάκτηση» αρχικά των 900 μονάδων, ένα επίπεδο στο οποίο εάν βρεθεί μπορεί να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Τα μηνύματα από την οικονομία είναι αρκετά βοηθητικά, με την τελευταία εκτίμηση εκ μέρους του ΟΟΣΑ να κάνει λόγω για ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για το 2021, ο οποίος αν και χαμηλότερος από τον στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί «αμελητέος».

Η απουσία σημαντικών ειδήσεων είτε σε εταιρικό, είτε σε οικονομικό επίπεδο φαίνεται ότι κρατά χαμηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον τραπεζικό τομέα να παραμένει αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο, εν αναμονή και των τελικών στοιχείων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Πάντως η διοίκηση της τράπεζας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία της ΑΜΚ, καθώς είναι έντονο το ενδιαφέρον των υφισταμένων μετόχων. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Ενέργειας (+0,58%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,65%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες εκτός των τραπεζών, καταγράφουν οι δείκτες των Κατασκευών και Υλικών (-1,45%) και των Καταναλωτικών Προϊόντων και Υπηρεσίες (-1,14%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ