ΓΔ: 874.65 0.18% Τζίρος: 32.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:41:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών κρατά «αιχμάλωτο» το Χρηματιστήριο

Οριακή η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με υπεραπόδοση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ πιέσεις δέχονται οι υπόλοιποι τραπεζική τίτλοι.

Η πτωτική πορεία για τις τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση αυτήν της Εθνικής Τράπεζας, διατηρούν τη «χαμηλή πτήση» για την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται, πάντως, υψηλότερα από το επίπεδο των 890 μονάδων, αλλά να μην κατορθώνει να προσεγγίσει τον στόχο των 900 μονάδων, ο ο οποίος εάν κατακτηθεί μπορεί να οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών ακόμη υψηλότερα. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 1,25%. 

Στις 15:38 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 895,44 μονάδες, με υψηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή τις 898,65 μονάδες και χαμηλότερη τις 890,94 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών είναι αρκετά χαμηλή στο επίπεδο των 44,45 εκατ. ευρώ, με βοήθεια και από δύο πακέτα της Alpha Bank ύψους άνω των 2,7 εκατ. ευρώ. Σχεδόν... ισοπαλία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών, καθώς διαμορφώνονται στις 51 προς 55, με 23 να διατηρούνται αμετάβλητες. Οριακές απώλειες 0,06% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχωρεί 0,74%. 

Απώλειες 0,28% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να αποδυναμώνεται 1,05%, τη Eurobank να υποχωρεί 2,03% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,65% χαμηλότερα. Αντίθετα θετική πορεία ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη που φθάνουν στο 3,25%. 

Η απουσία κάποιων σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων φαίνεται ότι «σκιάζει» το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν ήταν κάτι παραπάνω από θετικά για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφθασε τον προηγούμενο μήνα σε επίπεδα προ πανδημίας, διαμορφούμενος στις 108,6 μονάδες. Παράλληλα, βάσει της έρευνας που πραγματοποιεί η IHS Markit ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης, είχε ισχυρή ανάκαμψη τον Μάιο, φθάνοντας στο επίπεδο των 58 μονάδων από 54,4 που ήταν τον Απρίλιο και δείχνοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. 

Παρά ταύτα το «βαρίδι» των τραπεζών, οι μετοχές των οποίων, πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν ακολουθήσει καλή πορεία, φαίνεται ότι μειώνει την όποια επενδυτική διάθεση για επιθετικές κινήσεις, είτε αυτές αφορούν αγορές μετοχών είτε πωλήσεις. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Ελλάκτωρ (-3,09%), Aegean Airlines (-1,94%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,44%). Στον αντίποδα θετική είναι η εικόνα για τους τίτλους των Motor Oil (+1,77%), ΕΧΑΕ (+1,67%) και ΟΠΑΠ (+1,24%).

Για μία ακόμη συνεδρίαση τη μεγαλύτερη αξία αλλά και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών εμφανίζουν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαζεύει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης, στα επίπεδα των 870 μονάδων

Η μετοχή της ΔΕΗ που καταγράφει «βουτιά» 11% και οι φόβοι των επενδυτών για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλες εισηγμένες ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αγορά που παλεύει να κρατηθεί στο όριο των 870 μονάδων.