ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Νέα προσπάθεια κατάκτησης των 900 μονάδων από το Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις και την ελληνική αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πολύ προσεκτικές κινήσεις. Πιέσεις στο -1,5% για τον τίτλο της ΔΕΗ, με καλή πορεία και κέρδη 1,2% για τη Lamda Development.

Με θετικό βηματισμό και σε ευθυγράμμιση με τις τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται υψηλότερα από το επίπεδο των 895 μονάδων και πιθανώς να προσπαθήσει εκ νέου να ξεπεράσει και κυρίως να διατηρήσει τις 900 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,13%, με την προσοχή των επενδυτών εκτός Ελλάδας να είναι στραμμένη στα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Μάιο. 

Στις 11:34 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,18% στις 896,54 μονάδες, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 6,94 εκατ. ευρώ. Επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 46, έναντι 30 πτωτικών και 14 που διατηρούνται αμετάβλητες. Στο +0,1% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα και να ενισχύεται 0,34%. 

Η αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν τουλάχιστον υποτονική, πιθανώς γιατί από τη μία πλευρά υπάρχουν αρκετοί επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών, μετά την καλή πορεία του προηγούμενου μήνα, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκουν μεγάλο ποσοστό αγοραστών, με αποτέλεσμα η διακύμανση, κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, να είναι περιορισμένη. 

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον τραπεζικό δείκτη με απώλειες μόλις 0,03%, καθώς η Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη, η Εθνική Τράπεζα έχει πτώση 0,5%, η Eurobank κινείται 0,39% υψηλότερα και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο -0,2%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΔΕΗ (-1,57%) και ΕΧΑΕ (-1,05%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει ο τίτλος της Lamda Development (+1,26%), με τους περισσότερους τίτλους να εμφανίζουν οριακά κέρδη. 

Στον αντίποδα πολύ καλύτερη πορεία έχει ακολουθήσει η μέση κεφαλαιοποίηση καθώς δεκάδες τίτλοι έδωσαν κέρδη από 10% έως 74,20% τον μήνα Μάιο στο Χ.Α., μολονότι ήταν μήνας μικρής υποχώρησης για τον Γ.Δ. (-1,7%) και σημαντικής πτώσης (-10,16%) για τις τράπεζες. Αυτό δείχνει ότι ένα τμήμα της αγοράς ξυπνάει από μακροχρόνιο λήθαργο και διεκδικεί μερίδιο στην καλυτέρευση του κλίματος στο χρηματιστήριο και την οικονομία.

Πρόκειται για μετοχές που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα όγκους και τζίρους και μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις έχουν διακινήσει όσα τεμάχια διακινούσαν σε έξι ή οκτώ μήνες, ενώ και στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου, οι εξάρσεις (και κάποιες εξαλλοσύνες...) συνεχίζονται.

Η μετοχή της Ελγέκα το πρώτο 3ήμερο του Ιουνίου κερδίζει ήδη 35,33%, η Λανακάμ βρίσκεται στο +21,10%, η Δομική Κρήτης (μετά το +28,20% του Μαΐου) ενισχύεται 18,37% τον τρέχοντα μήνα, η Ίλυδα (μετά το +44% του Μαΐου) κερδίζει 19,44%, η Μαθιός (+47,70%) ενισχύεται κατά 15,38%, ενώ η Καραμολέγκος έχει άνοδο 38,44% και 12% αντίστοιχα.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+1,03%) και του Πετρελαίου (+0,85%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,54%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Audiovisual +11,80% και Mermeren +7,27%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Inform Λύκος -2,19% και Δομική Κρήτης -2,04%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για το Χρηματιστήριο αλλά με τζίρο... καλοκαιρινών διακοπών

Υψηλοτερα των 858 ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών να προσγειώνεται στα 33,3 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η μετοχή της Aegean Airlines με κέρδη 2%. Πτώση για την απόδοση του 10ετούς στο 0,66% ελέω Λαγκάρντ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητική πορεία για το ΧΑ μετά τη χθεσινή τεχνική αντίδραση

Σημαντικές πιέσεις με πτώση που ξεπερνά το 3,5% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, μετά τις νέες περιπέτειες με τη Greenhill, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση τη Eurobank στο +0,2%