ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Η νέα «πολιορκία» των 900 μονάδων στο ΧΑ: Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Το Χ.Α. βρίσκεται για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900-920 μονάδων. Τι εκτιμούν τρεις αναλυτές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Με καθίζηση των ημερήσιων συναλλαγών, απόρροια της παύσης των κινήσεων αρκετών ισχυρών χαρτοφυλακίων αλλά και με εμφανή εξασθένιση των πωλητών, κάτι που έδωσε την ευκαιρία για «εύκολη» ανοδική κίνηση την περασμένη εβδομάδα μπήκε ο Ιούνιος στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η αγορά, μετά τη διόρθωση έως τις 852,54 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 21ης Μαΐου), έχει βελτιώσει σταδιακά την τεχνική της εικόνα με μικρές και συντηρητικές κινήσεις, έχοντας έκτοτε μόνο τρεις πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο δέκα, ενώ στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις μόνο δύο είναι πτωτικές και με πολύ μικρό ποσοστό.

Η αγορά έβγαλε σχεδόν ανώδυνα την πρόσφατη αποφόρτιση και, μολονότι σύμφωνα με κάποιους αναλυτές θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει ουσιαστικότερη διόρθωση ώστε να «φορτιστεί» εκ νέου η δυναμική και να ανατροφοδοτηθεί το σύστημα, εντούτοις ο Γενικός Δείκτης επανήλθε τάχιστα στη ζώνη των 900 μονάδων.

Πλέον, το Χ.Α. βρίσκεται για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900-920 μονάδων, κάτι που έως τώρα δεν έχει καταφέρει, ώστε να αλλάξει επίπεδο και να ξεμπλοκάρει τεχνικά.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν στα 63,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 52,3% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, όπου ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 133 εκατ. ευρώ, λόγω και των κινήσεων για τον MSCI.

Το περασμένο πενθήμερο καταγράφηκε στάση αναμονής και συσσώρευση εντός πολύ στενού εύρους διακύμανσης μόλις 12 μονάδων, δεδομένου ότι η αγορά παραμένει τεχνικά εγκλωβισμένη, όσο δεν μπορεί να διασπάσει με πειστικότητα την περιοχή των 910-920 μονάδων ώστε να κινηθεί προς τα υψηλά του 2020 και τις 950 μονάδες.

Η κατ’ επανάληψη αδυναμία υπέρβασης αυτού του ορίου τις τελευταίες εβδομάδες έχει κουράσει τους long και γενικώς έχει «ακυρώσει» κάποιες πρωτοβουλίες και εντολές αγοράς που θα έμπαιναν σε ισχύ αν η αγορά ξεμπλόκαρε τεχνικά και κινούνταν σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Βελτιωμένη βλέπουν την τεχνική εικόνα της αγοράς οι αναλυτές, με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρο Τσούρτη να σημειώνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 888 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 888 και 860 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο MACD στην συνεδρίαση της Πέμπτης επέστρεψε σε θέση αγοράς μετά από ενάμιση μήνα παραμονής σε θέση πώλησης (19/4) έχοντας οριακά κόψει τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας και η αισθητή μείωση των μέσω ημερήσιων τζίρων δίνει την εντύπωση μιας προσωρινής ανακωχής στην περιοχή πριν τις 900 μονάδες. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι τιμές έχουν κρατήσει την επαφή τους με τα υψηλά έτους παρά τις απαιτητικές εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο και έχουν ενσωματώσει μέρος από τον αντίκτυπο των επόμενων εταιρικών πράξεων που έρχονται ως το τέλος του μήνα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται και στις επιχειρηματικές εξελίξεις, σημειώνοντας πως «η απονομή των πρώτων αδειών διαδικτυακού στοιχήματος ξεκίνησε, η ανακοίνωση του κατασκευαστικού έργου του Βόρειου Άξονα της Κρήτης μπαίνει σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, το ενεργειακό τοπίο παρουσιάζει έντονη δυναμική σε νέες άδειες και σταθμούς αποθήκευσης, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι μπορεί πλέον να παραδώσει σωλήνες με προδιαγραφές μεταφοράς υδρογόνου, ενώ τέλος είναι ιδιαίτερα ζωηρό το ενδιαφέρον για τα οικιστικά του Ελληνικού από ιδιώτες. Στο προσκήνιο καθημερινά υπάρχουν νέα που θα φτιάξουν κλίμα σε δεύτερο χρόνο, απαραίτητο συστατικό μιας αγοράς της οποίας οι αποτιμήσεις ήδη κοιτάζουν την επόμενη χρήση».

Λ. Παπαϊωάννου: «Βραχνάς» το εμπόδιο των 900 μονάδων

Στη δυστοκία πειστικής υπέρβασης των 900 μονάδων που θα «έλυνε» τη δυναμική της αγοράς και θα τη βοηθούσε να αλλάξει επίπεδο αναφέρεται και ο οικονομολόγος και στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκάς Παπαϊωάννου.
Ο ίδιος σημειώνει πως «το γεγονός ότι για τέταρτη φορά ο Γενικός Δείκτης βρίσκει την καθοδική γραμμή αντίστασης που έχει σχηματιστεί από 29/4/21, δημιουργώντας διαδοχικά χαμηλότερα υψηλά, πρέπει να προβληματίζει έστω και βραχυπρόθεσμα τους συμμετέχοντες στην αγορά».

Ως πιθανές αιτίες για την αδυναμία της αγοράς ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει τις εξελισσόμενες διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου σε Alpha Bank, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ, αλλά και στις ομολογιακές εκδόσεις που θα απορροφήσουν ρευστότητα από το σύστημα. Παράλληλα, ως έναν ακόμη παράγοντα προβληματισμού για την αγορά βάζει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της φετινής ευμετάβλητης τουριστικής περιόδου, ως προς τον βαθμό αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Μ. Βρετανίας.

Αναφερόμενος στην αμιγώς τεχνική εικόνα του Γ.Δ., σημειώνει πως «τεχνικά απαιτείται επιβεβαιωμένη υπέρβαση του εύρους αντίστασης 895-907 μονάδων του Γενικού Δείκτη σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, για να αυξηθούν οι πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 920 μονάδων, με επόμενη σημαντική αντίσταση τις 950 μονάδες. Μέχρι τότε όμως, οι 886 μονάδες αποτελούν το πρώτο ανάχωμα, ενώ οι 860 και οι 836 μονάδες αποτελούν τις επόμενες σημαντικές στηρίξεις.

Αντίστοιχα στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25, η εβδομαδιαία υπέρβαση των 2.190 μονάδων (σ.σ την Παρασκευή έκλεισε στις 2.188,07 μονάδες) θα δημιουργούσε προϋποθέσεις προσέγγισης της ζώνης των 2.210 μονάδων, με τελικό στόχο τις 2.230 μονάδες. Οι 2.155, 2.120 και 2.090 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE 25».

Πάντως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζονται o οικονομολόγος είναι αισιόδοξος για την πορεία του Χ.Α. αλλά και της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας: «Η υποστήριξη της κεφαλαιαγοράς από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης, είναι παράγοντες που συντηρούν τις προσδοκίες. Παρά το αυξημένο volatility που εκτιμούμε ότι θα παραμείνει, είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι για την συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.

Επειδή όμως οι αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους βασικούς δείκτες και σε αρκετές μετοχές, με ταυτόχρονη εμφάνιση χαμηλότερων υψηλών, και rally σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα οι επενδυτές, ξεπερνά τις αναταράξεις το ΧΑ

Πρόσκαιρη αποδεικνύεται η πτωτική κίνηση της Δευτέρας, ενώ και οι διεθνείς αγορές επανέρχονται σε ανοδική πορεία. Ποια είναι τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας που θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι στο ΧΑ: Μπαίνουν δύο εταιρείες, μπαράζ ΑΜΚ

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να εισέλθουν στην Κύρια Αγορά η Ευρωχαρτική και στην Εναλλακτική Αγορά η Real Consulting, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Στον κλοιό της μετάλλαξης Δέλτα το ΧΑ: Τι «βλέπουν» δύο χρηματιστές

Σε αβεβαιότητα ο τουρισμός, απειλές για την οικονομία από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ οι επενδυτές διεθνώς μειώνουν την ανάληψη ρίσκου. Μιλούν στο Business Daily Β. Χαρατσής και Ν. Χρυσοχοϊδης.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αφήνει πίσω την πτώση της πανδημίας το ΧΑ, στόχος τώρα οι 950 μονάδες

Έσπασε ο εγκλωβισμός της αγοράς σε στενό εύρος διακύμανσης και επιβεβαιώθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα επίπεδα άνω των 920 μονάδων. Κέρδη 3,46% τον Ιούνιο για τον Γενικό Δείκτη, 8,67% για τον τραπεζικό.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει το «ξέσπασμα» στο ΧΑ: Πώς γίνονται ορατές οι 1.000 μονάδες

Σε υψηλό 17μήνου ο Δείκτης με τα κέρδη των τραπεζών τον Ιούνιο να ξεπερνούν το 8% και αρκετά blue chips σε πολυετή υψηλά. Ισχυρή επενδυτική δυναμική δημιουργεί η ΕΚΤ. Κερδισμένοι όσοι μπήκαν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεκτικό στα υψηλά 16μήνου το ΧΑ, ενώ έχουν «σιγήσει» οι πωλητές

Σε μεταίχμιο η χρηματιστηριακή αγορά, δείχνει να μαζεύει δυνάμεις για «απεγκλωβισμό» και κίνηση προς τις 950 μονάδες. Προσεκτική ως τώρα η στάση των πωλητών, δείχνει ότι η αγορά δεν περιμένει νέα πτώση.