ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τι κρύβει το «ξέσπασμα» στο ΧΑ: Πώς γίνονται ορατές οι 1.000 μονάδες

Σε υψηλό 17μήνου ο Δείκτης με τα κέρδη των τραπεζών τον Ιούνιο να ξεπερνούν το 8% και αρκετά blue chips σε πολυετή υψηλά. Ισχυρή επενδυτική δυναμική δημιουργεί η ΕΚΤ. Κερδισμένοι όσοι μπήκαν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Την επιβεβαίωση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητούσε αφορμή για ξεμπλοκάρισμα και φυγή προς τα εμπρός, ύστερα από τη συσσώρευση επί αρκετές εβδομάδες σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, έδωσε με έμφαση η χθεσινή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 920 μονάδες, για πρώτη φορά τους τελευταίους 17 μήνες. 

Ήταν μια υπέρβαση για την ελληνική αγορά που πλέον βλέπει τα προηγούμενα υψηλά των 950 μονάδων ως επόμενο – πρώτο – στόχο. Όλο το τελευταίο διάστημα η αγορά είχε συσσωρεύσει μέσα σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, έχοντας μπλοκαριστεί τεχνικά, μιας και δεν μπορούσε να διασπάσει τα προηγούμενα υψηλά, κάτι που είχε απονευρώσει τους long και είχε «ψαλιδίσει» τις δημιουργικές δυνάμεις.

Αυτό ήταν και η αιτία που κατά διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι η αγορά είχε «μπλοκαριστεί», οπότε νομοτελειακά θα έβγαζε εκτόνωση, είτε πτωτική, είτε ανοδική. Το γεγονός ότι ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές πως διαθέσεις περαιτέρω ρευστοποιήσεων δεν υπήρχαν, κάτι που επιβεβαιώθηκε σε όλες τις πτωτικές συνεδριάσεις, έδειχνε ότι η αγορά αναζητούσε αφορμή ανοδικής διαφυγής. 

Το +1,27% της περασμένης Τρίτης και το χθεσινό +1,20% άλλαξαν τα δεδομένα και πλέον η αγορά – αν επιβεβαιώσει σε φίλτρο τριών ημερών την κατοχύρωση των 920 μονάδων - βάζει πλώρη για νέα υψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εβδομάδα καταγράφεται κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών, καθώς χθες ο τζίρος ενισχύθηκε για 3η διαδοχική ημέρα, προσδίδοντας βάθος στο σύστημα, ενώ για τρίτη σερί συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Συμπεριφορά που σύμφωνα με αναλυτές συναντάται σε έναρξη νέας μεγάλης κίνησης, καθώς έτσι απορροφούνται οι διστακτικές τοποθετήσεις μέσα στη συνεδρίαση και στο τέλος υπάρχει ξέσπασμα. 

Χθες οι συναλλαγές ανήλθαν στα 94,34 εκατ. ευρώ με τα 21,11 εκατ. ευρώ σε πακέτα, που σημαίνει ότι οι «καθαρές» συναλλαγές ξεπέρασαν τα 73 εκατ. ευρώ, επίδοση που δεν είναι αμελητέα συγκριτικά με τα πρόσφατα δεδομένα. Επίσης, είναι θετικό ότι οι συναλλαγές ενισχύονται σε ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σε πτωτικές παρουσιάζουν μείωση. Από τα 44,57 εκατ. ευρώ της περασμένης Δευτέρας, την Τρίτη οι συναλλαγές ανήλθαν στα 69,86 εκατ. ευρώ και την Τετάρτη στα 76,71 εκατ. ευρώ. 

Χθες λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 1,20% στις 924,30 μονάδες, επίδοση που συνεπάγεται νέα υψηλά 17 περίπου μηνών για το Χ.Α. καθώς η αμέσως επόμενη είχε σημειωθεί στις 29 Ιανουαρίου 2020 στις 931,21 μονάδες. Με λίγα λόγια, η αγορά κλείνει την «ψαλίδα» από τη ζημιά λόγω Covid-19, καθώς επόμενος ορατός στόχος δεν είναι άλλος από την υπέρβαση του ορίου των 950 μονάδων που αποτελούν τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου 2020, αλλά και τα υψηλά των τελευταίων περίπου εξίμισι ετών. 

Φυσικά, για άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει το «ρήγμα» που άνοιξε η πανδημία, την ώρα που σύσσωμες οι διεθνείς αγορές το έχουν επιτύχει αυτό από τα μέσα του 2020, οπότε οτιδήποτε κάνουν το τελευταίο διάστημα κινείται σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Το Χ.Α. υστερεί καταφανώς έναντι του διεθνούς momentum όλη την τελευταία δεκαετία για τους λόγους που πρόσφατα έχουμε επισημάνει στο BusinesDailiy.gr, ενώ τώρα –έστω και αργά– προσπαθεί να πιάσει το νήμα από το momentum που είχε πριν την πανδημία, καθώς το 2019 η ελληνική αγορά ενισχύθηκε κατά 50%, με αφορμή και την πολιτική αλλαγή.

Η ισχυρή ώθηση από την ΕΚΤ

Ώθηση στην αγορά έδωσαν τόσο η εντυπωσιακή πορεία της προχθεσινής έκδοσης του 10ετούς ομολόγου το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από τους επενδυτές σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον χάρτη των αγορών και ενισχύεται η εμπιστοσύνη στη χώρα και τις προοπτικές της οικονομίας, όσο και οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει ανοικτές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, σημειώνοντας πως η αύξηση των μηναίων αγορών ομολόγων, που άρχισε από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα συνεχισθεί, μια διευκρίνιση ιδιαίτερα σημαντική για τις αγορές, ώστε να μην σημειωθεί νέο επεισόδιο ανόδου των επιτοκίων. Οι αγορές ομολόγων «θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με ρυθμό σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους» (σ.σ.: το πρώτο δίμηνο η ΕΚΤ είχε «φρενάρει» τις αγορές ομολόγων).

Για την Ελλάδα αυτές οι ανακοινώσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι απομακρύνουν από τον ορίζοντα την πιθανότητα σημαντικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και επιτρέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, αν και έχει ήδη καλύψει τις δανειακές ανάγκες του έτους, να βγει ανά πάσα στιγμή στην αγορά για να χρηματοδοτηθεί με χαμηλό κόστος.

Επιπλέον, η στάση της ΕΚΤ θα συνεχίσει να στρέφει τα επενδυτικά κεφάλαια σε επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές, καθώς θα διατηρηθούν πολύ χαμηλά για το ορατό μέλλον οι αποδόσεις των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος. Σε αυτό το περιβάλλον ευνοούνται ιδιαίτερα οι τράπεζες, που μπορούν να απευθύνονται στις αγορές με αυτοπεποίθηση για πάσης φύσεως εκδόσεις (μετοχές, ομόλογα, τιτλοποιήσεις δανείων), όπως επιβεβαίωσε και η μεγάλη ζήτηση (2.,2 δισ.) για το νέο ομόλογο της Τρ. Πειραιώς.

Κέρδη έως 11,65% τον Ιούνιο στις τράπεζες 

Η εικόνα της αγοράς τον Ιούνιο είναι καλή καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 3,29%, ο FTSE 25 κερδίζει 3,75%, ο Mid Cap είναι στο +1,61% (καθώς υπεραποδίδει όλο το 5μηνο), ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 8,12% και είναι αυτός που έδωσε την ισχυρότερη ώθηση. 

Κορυφαία blue chips της αγοράς διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά, με τον ΟΤΕ να δεσπόζει κλείνοντας πάνω από τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τις 14 Ιουλίου 2008, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά 13 ετών, ενώ ο ΟΠΑΠ πάνω από τα 13,70 ευρώ που έκλεισε χθες είχε να κλείσει από τις 13 Μαΐου 2011, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά 10ετίας. 

Μέσα στον Ιούνιο ο ΟΠΑΠ ενισχύεται σε ποσοστό 6,20%, η Ελλάκτωρ είναι στο +9,05% και η Lamda Development +4,29%. Στις τράπεζες, η Eurobank ξεχωρίζει με άνοδο 11,65% τον τρέχοντα μήνα, η Alpha Bank είναι στο +8,18%, η Πειραιώς +6,02%, η Εθνική +4,68% και η Attica Bank +4,81%. Παράλληλα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι «μικρές» Epsilon Net και Entersort.

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Ορατές οι 1.000 μονάδες – Τι δείχνουν οι ΑΜΚ 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης συνεχίζει να είναι λίαν αισιόδοξος, σημειώνοντας πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι μία αγορά είναι bullish όταν ανεβαίνει αργά και διορθώνει γρήγορα για να βρει πωλητές. Πλέον η ρευστότητα έχει δώσει μετά από πολλά χρόνια αέρα και στην μικρή κεφαλαιοποίηση, με τους μικρούς εισηγμένους και τα λόμπι να ξυπνάνε από τον λήθαργο. 

Οι αυξήσεις κεφαλαίου καλύπτονται εύκολα και έχουν ενδιαφέρον μιας και το νέο χρήμα στις εταιρείες -βάζοντας παράλληλα και χέρι στην τσέπη οι βασικοί μέτοχοι-  συνηγορεί στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μπροστά μας έχουμε δύο μεγάλες ΑΜΚ, αυτές των Alpha Bank και Ελλάκτωρ, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινά και η ΑΜΚ της Τζιρακιάν. 

Αν κάποιος δει πίσω τι έχει γίνει με τις ΑΜΚ, μπορεί να θυμηθεί ότι η Entersoft έκανε στο 1,17 ευρώ, η AVAX στο 0,35 ευρώ, η Unibios στο 0,30, η Πειραιώς στο 1,15 ευρώ κ.ο.κ. Όλες μα όλες οι ΑΜΚ, έχουν ήδη δώσει σημαντικά κέρδη στους συμμετέχοντες.

Όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί όσο η αγορά έχει αυτή την καλή εικόνα, ενώ σίγουρα μία κατοχύρωση του ψυχολογικού 1.000 θα φέρει και νέα κεφάλαια στην αγορά.

Τεχνικά, πλέον οι 847 μονάδες γίνονται σημαντικό επίπεδο στήριξης, ενώ πολύ σημαντικό είναι και κλείσιμο εβδομάδας πάνω από τις 919 μονάδες. Η διάσπαση του υψηλού των 52 εβδομάδων ανοίγει τον δρόμο για την ζώνη των 950-960 μονάδων. Πλέον είναι ορατό το τετραψήφιο νούμερο για τον Γενικό Δείκτη, μετά από πολλά χρόνια».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αφήνει πίσω την πτώση της πανδημίας το ΧΑ, στόχος τώρα οι 950 μονάδες

Έσπασε ο εγκλωβισμός της αγοράς σε στενό εύρος διακύμανσης και επιβεβαιώθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα επίπεδα άνω των 920 μονάδων. Κέρδη 3,46% τον Ιούνιο για τον Γενικό Δείκτη, 8,67% για τον τραπεζικό.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεκτικό στα υψηλά 16μήνου το ΧΑ, ενώ έχουν «σιγήσει» οι πωλητές

Σε μεταίχμιο η χρηματιστηριακή αγορά, δείχνει να μαζεύει δυνάμεις για «απεγκλωβισμό» και κίνηση προς τις 950 μονάδες. Προσεκτική ως τώρα η στάση των πωλητών, δείχνει ότι η αγορά δεν περιμένει νέα πτώση.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η νέα «πολιορκία» των 900 μονάδων στο ΧΑ: Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Το Χ.Α. βρίσκεται για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900-920 μονάδων. Τι εκτιμούν τρεις αναλυτές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγουν βήμα τα «μικρά χαρτιά» στο ΧΑ κόντρα στην κόπωση της αγοράς

Διψήφια κέρδη τον Μάιο για 36 μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, υψηλές αποδόσεις από τις μετοχές του FTSE Small Cap στο πεντάμηνο. Επιστρέφουν στην αγορά Έλληνες ιδιώτες, επανέρχεται και το margin. Τι λένε χρηματιστές.