ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatistirio, metoxes, wall street
Φωτο: Pixabay

«Μαζεύει» μέρος των απωλειών του το ΧΑ, πιέσεις σε blue chips

Απώλειες που ξεπερνούν σημαντικά το 3% για Jumbo και Aegean Airlines, ενώ σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται Alpha Bank (-2,5%) και Eurobank (-2,9%). Στον αντίποδα ισχυρά κέρδη κοντά στο 3% σημειώνει η Mytilineos.

Διατηρείται σε πτωτική τροχιά η αγορά, έχοντας, όμως, μαζέψει μέρος των αρχικών της απωλειών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο επίπεδο των 914 μονάδων και σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται. Οι πιέσεις επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους τίτλους, όπως αυτοί των Jumbo, Aegean Airlines, αλλά και σε Eurobank και Alpha Bank. 

Στις 13:17 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,59% στις 914,22 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το χαμηλό των 911,02 μονάδων (-0,98%). Στα 24,21 εκατ. διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, ενώ ανοδικά κινούνται 23 μετοχές, πτωτικά 82 και 12 παραμένουν αμετάβλητες. Πτώση 1,02% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,86%. 

 

Σημαντική η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος υποχωρεί 1,92%, εξαιτίας κυρίως των μετοχών των Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες εμφανίζουν απώλειες 2,52% και 2,54% αντίστοιχα. Στο -1,13% κινείται η Εθνική Τράπεζα, ενώ πτώση 0,71% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για την ΑΜΚ της Alpha Bank, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, και βάση της εκτίμησης της Alpha Bank ότι το βιβλίο θα ανοίξει στο τέλος του μήνα, το πιθανότερο είναι η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και η Ιδιωτική Τοποθέτηση στο εξωτερικό που θα «τρέξουν» παράλληλα, ενώ η τιμή διάθεση των μετοχών θα καθοριστεί από τη ζήτηση.

Παρά τη σημαντική πίεση στην Εθνική Τράπεζα σε σημερινή της έκθεση η JPMoran προχωρά σε μία σημαντική αύξηση της τιμής - στόχου για την ελληνική τράπεζα στα 3,5 ευρώ (από 2 ευρώ πριν), ενώ χαρακτηρίζει τη μετοχή της Εθνικής ως «την καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές που επιθυμούν να στοιχηματίσουν υπέρ της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Μεγάλες οι πιέσεις για τους τίτλους των Jumbo και Aegean Airlines, με τις απώλειές τους να φθάνουν στο -3,95% και -3,94%. Στην περίπτωση της Jumbo ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Απ. Βακάκη απογοήτευσαν την αγορά. Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ομίλου ο κ. Βακάκης υποστήριξε ότι οι αρρυθμίες στην τροφοδοτική αλυσίδα, συνέπεια της πανδημίας, εξακολουθούν να προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στην αγορά, με αποτέλεσμα τόσο το 2021 όσο όμως πιθανώς και το 2022 να θεωρούνται «χαμένες χρονιές» για τον όμιλο Jumbo.

Σε ό,τι αφορά την Aegean Airlines θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της εταιρείας οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά εισέρχονται στο ταμπλό 18,75 εκατ. νέες μετοχές και το νέο σύνολο ανέρχεται σε 90,167 εκατ. μετοχές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ήταν στα 3,20 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+2,88%), της Τιτάν (+0,59%) και της Σαράντης (+0,45%). Οι επενδυτές επιβραβεύουν τον όμιλο Mytilineos, καθώς στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, ο επικεφαλής του κ. Ευαγ. Μυτιληναίος, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος κινείται σε υψηλές ταχύτητες εν μέσω ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος σε εξέλιξη, του μεγαλύτερου που υλοποιείται αυτή την περίοδο από ελληνικό όμιλο, αναμένει διπλασιασμό της κερδοφορίας της το 2022, ενώ παράλληλα προωθεί το φιλόδοξο πλάνο της για παραγωγή αλουμινίου από πράσινη ενέργεια μετά τη λήξη της σύμβασης με τη ΔΕΗ.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Εθνική με 1.618.039 και 1.078.665 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 2,863 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 2.694 εκατ. ευρώ

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+2,11%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,51%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-2,66%) και των πρώτων Υλών (-1,96%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ακρίτας +8,41% και Βιοκαρπέτ +5,81%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Prodea -10,00% και ΣΙΔΜΑ -8,41%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.