ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Χαμηλή «πτήση» για αξία συναλλαγών αλλά και τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο

Μεγάλες πιέσεις που ξεπερνούν το 3% για τον τίτλο της Aegean, ενώ αρνητικά κινούνται όλες οι τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζουν θετικά οι Ελλάκτωρ στο +2% και οι Titan και ΕΥΔΑΠ με κέρδη άνω του 1%.

Σταθερά σε πτωτική πορεία και με χαμηλή αξία συναλλαγών κινείται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο επίπεδο των 903 μονάδων και την προσοχή να είναι στραμμένη στην έναρξη της «διπλής» προσφοράς για την ΑΜΚ της Alpha Bank. Σημαντικές οι πιέσεις σε όλο το φάσμα της υψηλής κεφαλαιοποίσης, ενώ σε πτωτική πορεία κινούνται και οι διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,18%. 

Στις 15:37 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 903,58 μονάδες με απώλειες 0,46%, με το χαμηλό ημέρας να διαμορφώνεται στις 902,02 μονάδων, ενώ το υψηλό ήταν στις 910,78 μονάδες. Μόλις στα 23,17 διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν καθώς φθάνουν στις 56, έναντι 45 ανοδικών και 16 που διατηρούνται αμετάβλητες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,38%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για τη μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 1,29% χαμηλότερα. 

Απώλειες 0,48% για τον τραπεζικό δείκτη, με όλες τις μετοχές να κινούνται αρνητικά. Πτώση 0,89% για την Alpha Bank στα 1,1125 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να έχει κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Πτώση 0,63% για την Εθνική Τράπεζα, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 0,14% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,40%. 

Η Alpha Bank είναι η μετοχή στην οποία έχει στραφεί το επίκεντρο της προσοχής, καθώς σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Πάντως ερωτηματικό αποτελεί ο βαθμός συμμετοχής στην ΑΜΚ του ΤΧΣ. Η διοίκηση του ΤΧΣ φαίνεται να ασκεί πιέσεις για τη συμμετοχή του στην αύξηση κατά το σύνολο του ποσοστού που του αναλογεί. Από την πλευρά της, η Alpha Bank υπογραμμίζει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αύξηση και τη μεγάλη διάθεση συμμετοχής νέων θεσμικών χαρτοφυλακίων και θεωρεί ότι πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία διεύρυνσης της μετοχικής βάσης με νέους ισχυρούς επενδυτές. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι Ελλάκτωρ (2%), Titan (1,30%) και ΕΥΔΑΠ (1,13%), ενώ αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι τίτλοι των Aegean (-3,97%), καθώς ενισχύεται η πιθανότητα «αποκλεισμού» των Βρετανών τουριστών στην ΕΕ, ενώ παράλληλα η χώρα μας παραμένει εκτός της «πράσινης λίστας» την οποία έχει καταρτήσει η βρετανική κυβέρνηση, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,18%), Mytilineos (-2,08%), ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν οι Lamda, EXAE, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Motor Oil. 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η MIG και η Alpha Bank, με 3.974.711 και 2.233.615 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 3,023 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,513 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+0,49%) και των Ασφαλειών (+0,39%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,86%) και του Εμπορίου (-1,81%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Μύλοι Κεπενού +9,82% και Minerva +7,32%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Εκδόσεις Λιβάνη -15,385 και Ιντραλότ -6,72%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τον πανικό το Χρηματιστήριο, μαζεύτηκαν οι αρχικές απώλειες

Η δήλωση του επικεφαλής της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς αγορές, ενώ σταδιακά επανήλθε η ψυχραιμία. Στο 0,42% μειώθηκαν οι απώλειες του Γ. Δείκτη, πτώση 3,38% τον Νοέμβριο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική εμφάνιση αγοραστών στο ΧΑ, ισχυρή αντίδραση μετά το sell off

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση, λόγω του στελέχους «Όμικρον». Ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη 1,44% υψηλότερα.