ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Διευρύνει τις απώλειές του το Χρηματιστήριο με χαμηλή αξία συναλλαγών

Ο χαμηλός τζίρος αποτελεί το χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης, με ελάχιστες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζουν κέρδη και τους επενδυτές να είναι μάλλον... απόντες.

Με ελάχιστες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζουν οριακά κέρδη η αγορά διευρύνει τις απώλειές της, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς το επίπεδο των 895 μονάδων, ενώ η αξία των συναλλαγών παραμένει αρκετά χαμηλή. Αντίθετα θετική πορεία ακολουθούν οι διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να έχει κέρδη 0,33%. 

Στις 13:04 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,86% στις 895,61 μονάδες, με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό να έχει διαμορφωθεί στο επίπεδο των 896,08 μονάδων και το υψηλό στις 904,13 μονάδες. Παραμένει περιορισμένη η αξία των συναλλαγών, καθώς φθάνει στα 18,45 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρης είναι η επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 65, έναντι 21 που εμφανίζουν κέρδη και 17 που διατηρούνται αμετάβλητες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,3%.

Σταθερά πτωτική κίνηση για τον τραπεζικό δείκτη καθώς υποχωρεί 0,35%, με αρκετή μεταβλητότητα, έστω και εντός περιορισμένης κλίμακας, για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς η Alpha Bank «έσβησε» όλες τις αρχικές της απώλειες και εμφανίζει κέρδη 0,41%, με την Εθνική Τράπεζα να είναι αμετάβλητη, ενώ πτωτικά κινούνται Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 0,63% και 1,48% αντίστοιχα. Οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο εξαιτίας της ΑΜΚ της Alpha Bank, όσο και μετά την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος εθελουσίας από την Πειραιώς. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι ρευστοποιήσεις διαχέονται σε όλους τους κλάδους, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2%), Viohalco (-1,89%), Lamda (-1,1%) και Aegean Airlines (-1,11%). Σε θετική πορεία και με οριακά κέρδη κινούνται μόνο οι μετοχές των Coca-Cola HBC και ΟΛΠ με κέρδη 0,03% και 0,1%. 

Παρά το γεγονός ότι διεθνείς και εγχώριοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι αλλά και θεσμικοί φορείς εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αγορά το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει εισέλθει σε πρώιμη καλοκαιρινή διάθεση, πιθανώς περιμένοντας και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Alpha Bank, μία διαδικασία που έχει οδηγήσει σε «απορρόφηση» μέρους της ρευστότητας, προκειμένου οι επενδυτές να τοποθετηθούν στην αύξηση.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 3.095.557 και 1.392.376 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Eurobank με 2,644 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 1,762 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+0,57%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,19%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-1,30%) και των Πρώτων Υλών (-1,17%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κτήμα Λαζαρίδη +9,15% και Μύλοι Κεπενού +7,32%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: SATO -19,70% και Lavipharm -5,86%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.