ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Βγάζει αντίσταστη το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να ανακτά τις 890 μον.

Διατηρούνται οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Τρ. Πειραιώς που ενισχύεται κατά 1,5%, ενώ αντίθετα ισχυρή ανάκαμψη σημειώνει ο τίτλος της Aegean στο +3,6%.

Περιορίζει και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό τις απώλειές της η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά το επίπεδο των 890 μονάδων, χάρις στην πολυ καλή πορεία συγκεκριμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και παρά τις σημαντικές πιέσεις που δέχονται οι τίτλοι των Alpha Bank και Eurobank. Την ίδια ώρα ανάλογο κλίμα επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 0,4%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να έχει απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. 

Στις 15:12 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,31% στις 890,85 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο επίπεδο των 885,46 μονάδων, ενώ το υψηλό διαμορφώθηκε στις 895,44 μονάδες. Στα 34,01 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, η οποία αν και χαμηλή έχει βελτιωθεί αισθητά σε σύγκριση με τα επίπεδα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,52%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,18%. 

Απώλειες 0,74% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1,79%, τη Eurobank να έχει απώλειες 1,21%, ενώ στο -0,45% περιορίζει την πτώση της η Εθνική Τράπεζα, η οποία ενδοσυνεδριακά κατόρθωσε να κινηθεί και με θετικό πρόσημο, με την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +1,50%. 

Η μετοχή της Alpha Bank είναι αυτή που βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς σήμερα ολοκληρώνεται και η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου  όπου και μετά το κλείσιμο της αγοράς θα ανακοινωθούν τα στοιχεία κάλυψης ενώ θα αύριο θα ανακοινωθεί και η τιμή διάθεσης. Οι προσφορές για το ξένο βιβλίο της συνδυασμένης προσφοράς νέων μετοχών της Alpha Bank ξεπέρασαν το 1,2 δις. ευρώ. Η τιμή διάθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες κινείται πάνω από το 1 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι ικανοποιητική είναι η ανταπόκριση και στο ελληνικό βιβλίο.

Το 20% των Νέων Μετοχών θα διατεθούν στη Δημόσια Προσφορά και 80% των Νέων Μετοχών θα διατεθούν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση. Νέες Μετοχές που κατανέμονται, αλλά δεν θα καλυφθούν στη Δημόσια Προσφορά, μπορούν να ανακατανέμονται σε επενδυτές στην Ιδιωτική Τοποθέτηση, εάν η ζήτηση για Νέες Μετοχές στη Δημόσια Προσφορά είναι μικρότερη από τον αριθμό των Νέων Μετοχών που είχε αρχικά κατανεμηθεί στη Δημόσια Προσφορά, και αντιστρόφως. Το ίδιο ισχύει και για τις ανακατανομές για τη διατήρηση του κανόνα της Κατά Προτεραιότητα Κατανομής, τόσο στη Δημόσια Προσφορά όσο και στην Ιδιωτική Τοποθέτηση. Σύμφωνα με την τράπεζα η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα είναι η 13 Ιουλίου 2021.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+2,75%), της Aegean Airlines (+3,69%),και των ΕΛΠΕ (+0,49%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-3,82%) και της Jumbo (-3,25%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+0,84%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,35%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων(-2,70%) και της Τεχνολογίας (-0,82%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 4.304.694 και 2.984.153 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 4,756 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 3,385 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΣΙΔΜΑ +13,51% και Κυριακούλης +6,99%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -19,84% και Βιοκαρπέτ(κ) -6,96%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τον πανικό το Χρηματιστήριο, μαζεύτηκαν οι αρχικές απώλειες

Η δήλωση του επικεφαλής της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς αγορές, ενώ σταδιακά επανήλθε η ψυχραιμία. Στο 0,42% μειώθηκαν οι απώλειες του Γ. Δείκτη, πτώση 3,38% τον Νοέμβριο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική εμφάνιση αγοραστών στο ΧΑ, ισχυρή αντίδραση μετά το sell off

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση, λόγω του στελέχους «Όμικρον». Ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη 1,44% υψηλότερα.