ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες και φόβοι για πανδημία οδηγούν χαμηλότερα το Χρηματιστήριο

Μόλις δύο τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζουν κέρδη, ενώ σημαντικό πλήγμα δέχονται μετοχές άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία οικονομίας και τουρισμού.

Χαμηλότερα και από το επίπεδο των 880 μονάδων διαμορφώνεται το χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της πανδημίας, καθώς ο συνδυασμός μεγάλων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές και των φόβων για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθιστά τους επενδυτές απόλυτα απρόθυμους να προχωρήσουν σε αγορές μετοχές. Την ίδια ώρα πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες, όμως, να υποχωρούν από ιστορικά υψηλά και τον Stoxx 600 να έχει απώλειες 0,1%. 

Στις 11:34 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,95% στις 878,24 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 5,93 εκατ. ευρώ. Πλήρης επικράτηση των πτωτικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 55, έναντι 16 ανοδικών και 13 που παραμείνουν αμετάβλητες. Στο -1,03% διαμορφώνεται ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,88%. 

Απώλειες 1,05% για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,53%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυαναμώνεται 1,41%, τη Eurobank να κινείται 0,8% χαμηλότερα, ενώ απώλειες 2% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Μοναδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζουν κέρδη είναι αυτές των Coca-Cola HBC (0,43%) και Sarantis (1,7%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos και ΕΥΔΑΠ με απώλειες που ξεπερνούν το 2%, 

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό των εμβολιασμών, δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες, με δεδομένη και την επιθετική συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική. Ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας θα αποτελούσε καταστορφή για τον τουρισμό και ως εκ τούτου για το σύνολο της οικονομίας, θέτοντας εμπόδια στην ανάκαμψη, ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά δεν θα αντέξουν επ' άπειρον ώστε το κράτος να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+0,47%) και των Ασφαλειών (+0,24%) , ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών(-1,15%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,08%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Reds +3,95% και Informa Λύκος +3,63%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Λανακάμ -6,52% και ΕΛΓΕΚΑ -3,61%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τον πανικό το Χρηματιστήριο, μαζεύτηκαν οι αρχικές απώλειες

Η δήλωση του επικεφαλής της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς αγορές, ενώ σταδιακά επανήλθε η ψυχραιμία. Στο 0,42% μειώθηκαν οι απώλειες του Γ. Δείκτη, πτώση 3,38% τον Νοέμβριο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική εμφάνιση αγοραστών στο ΧΑ, ισχυρή αντίδραση μετά το sell off

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση, λόγω του στελέχους «Όμικρον». Ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη 1,44% υψηλότερα.